VW Touareg: Berberul european

,

Noul Volkswagen Touareg este o apariţie impunătoare şi inconfundabilă pe şosele fiind desenat din linii incisive şi detalii unice. Tehnologiile de ultimă oră, precum sistemul electromecanic de preîntâmpinare a răsturnării, farurile IQ Light LED şi bordul Innovision Cockpit îl duc spre vârful ierarhiei clasei.

Lat, plin de forţă, incisiv: caracterul puternic al modelului Touareg, ajuns la a treia generație, se vede mai întâi la secţiunea frontală. Grila vertical aşezată a radiatorului se contopeşte cu farurile, iar lamelele cromate încep de la emblema Volkswagen poziţionată central şi se continuă spre exterior, până peste carcasele farurilor. Capota alungită a motorului este desenată de linii clare şi emană sportivitate. Dar şi partea din spate atrage privirile: „umerii” profilaţi şi blocurile optice late subliniază designul progresist. Aspectul dinamic şi plin de personalitate este desăvârșit de eleronul negru lucios şi de terminaţiile mari ale sistemului de evacuare. Designul expresiv al farurilor opţionale IQ Light LED atrage atenţia încă din prima clipă. Iar tehnologia Matrix permite aprinderea şi stingerea diferenţiată a segmentelor LED individuale pentru lumina de drum şi cea de întâlnire, dar şi permite numeroase variante de distribuire a fasciculului luminos, inclusiv ca lățime, lungime și intensitate, corespunzătoare diferitelor situaţii din trafic.
Noul SUV de clasă mare are trapă panoramică rabatabilă şi glisantă ce poate fi completată, opțional, cu acoperiș din sticlă pentru a se crea o senzație de spațiu deschis. Pentru prima dată într-un Volkswagen planşa digitală cu indicatoarele de bord, turometru și vitezometru, aşa-numitul Digital Cockpit (310 mm diagonală), împreună cu ecranul sistemului de infotainment sunt poziţionate în spatele unui panou curbat din sticlă. Ansamblul se numește Innovision Cockpit și oferă posibilitatea de a controla funcţiile prin atingere, voce şi gesturi. Ecranul de start al sistemului de infotainment poate fi personalizat cu fotografiile şi funcţiile preferate, iar anumite meniuri au funcţie zoom.

Telefoanele pot fi încărcate prin inducție și există patru mufe USB la bord. Aplicaţia integrată Car-Net App-Connect permite accesarea și folosirea aplicaţiilor din smartphone pe ecranul tactil de mari dimensiuni. Sunt suportate toate cele trei sisteme importante, MirrorLink, Apple CarPlay şi Android Auto, iar conexiunea la internet este permanentă. Pe lista de opționale există head-up display și sistemul Night Vision, care, noaptea, detectează oamenii și animalele aflate pe drum sau în apropierea acestuia și le afișează imaginea pe ecranul din spatele volanului.
Noul Volkswagen Touareg va fi oferit în Europa cu două versiuni de motorizare diesel V6, de 231 CP/500 Nm cuplu maxim și 286 CP/600 Nm, și un V6 pe benzină de 340 CP/450 Nm. Ulterior, în ofertă va intra un diesel V8 de 421 CP/900 Nm și un hibrid benzină-electric de 367 CP. Indiferent de versiune, tracțiunea integrală permanentă 4Motion și transmisia automată cu 8+1 raporturi sunt standard. Touareg poate fi comandat, la preț suplimentar, cu sistem de direcție activă care rotește roțile spate în direcție opusă celor față până la viteza de 37 km/h, pentru manevrabilitate optimă și în același sens, la viteze superioare, pentru creșterea stabilității pe viraje. Opțional este și sistemul de preîntâmpinare a răsturnării, ce reduce oscilațiile și înclinarea caroseriei pe viraje și în teren accidentat.

 Text: Florin NECULA / Foto: Volkswagen

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


5 − unu =