VW: Electrificarea recordurilor

,

Grupul auto VW este într-o ofensivă electrică acerbă impulsionată probabil şi de scandalul legat de noxele emise de propulsoarele sale pe motorină.

Acestă ofensivă este susţinută mai ales prin seria de concepte a familiei I.D. Acestea utilizează platforma tehnică modulară „MEB” dezvoltată pentru viitoarele modele exclusiv electrice ale grupului. Însă, o altă cale prin care aceştia fac public interesul manifestat de grupul german pentru tot ce înseamnă tehnologiile electrice în industria auto este reprezentată de atenţia acordată unor maşini de competiţie care să înglobeze asemenea tehnologii.

Ultima creație, un supercar 100% electric intitulat VW I.D. R Pikes Peak a participat la celebra cursă cu acelaşi nume „Pikes Peak Internaţional Hill Climb” reuşind să doboare recordul absolut semnat de celebrul pilot Sebastien Loeb în anul 2013  pe un model Peugeot 208 T16. Germanii au doborât recordul cu timpul de 7:57:148 minute, iar într-o asemenea întrecere orice sutime de secundă contează.

Pilotul Romain Dumas, tot un sportiv francez cu o vastă experienţă şi pe acest traseu, a reuşit practic o diferenţă de 16 secunde în favoarea maşinii Volkswagen. Parcursul în sine este reprezentat de un urcuş pe o lungime de 19.99 km care cuprinde 156 de viraje. Startul se dă la cota de 2.862 metri şi cursa se opreşte la cota de 4.302 metri.

Diferenţa de altitudine rezultată este de 1.440 metri. Pentru doborârea recordului echipa care a dezvoltat vehiculul a trebuit să jongleze cu o greutate minimă, o putere cât mai mare şi o forţă deportantă suficientă pentru puterea dezvoltată ţinând cont de aerul mai rarefiat existent la înălţimea la care se desfăşoară cursă. Maşina este echipată cu două motoare electrice care oferă 680 CP. Chiar dacă forma a urmat funcția în cazul acestei mașini, echipa de design a urmărit și conferirea unui aspect emoțional designului prin integrarea unor elemente deja utilizate în cadrul familiei de concepte I.D. Grafica blocurilor optice din față este un exemplu clar în această direcție. Această mașină prin aspectul și performanțele sale este un vector de imagine pentru întreaga gamă de vehicule de serie complet electrice pe care constructorul german are ambiția să le lanseze pe piață începând cu anul 2020. Chiar dacă recordul doborât este încă recent, membrii echipei VW nu vor să piardă timpul şi de pe tărâmul nord american s-au deplasat deja pe cel european, mai aproape de casă. Asta deoarece în ziele următoare, practic începând de pe 12 iulie până pe 15 iulie participă în Anglia la cursa „Goodwood Festival of Speed”, care are o lungime de 1,86 km. Aceasta sărbătorește 25 de ani de la apariţie. Aici VW I.D. R Pikes Peak urmează să dea următoarea luptă pentru doborârea recordului pentru mașini electrice deținut de pilotul Jonny Cocker cu un timp de 47,34 secunde într-o mașină Lola-Drayson B12 69/EV și poate și pe cel general deținut de pilotul Nick Heidfeld din 1999 cu timpul de 41,6 secunde la volanul unui monopost de formula 1  McLaren – Mercedes MP4/13. Sunt câteva zile electrizante atât pentru publicul care participă la acest eveniment cât și pentru iubitorii automobilelor în general.

Gabriel MANOLE

VW I.D. VIZZION Concept: Automobilul erei următoare

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


+ 9 = cincisprezece