Vrei să cumperi o mașină? Registrul Auto Român iți spune ce ai de făcut

,

2018 a fost un an cu un volum foarte bun pentru piața auto. Românii au continuat să cumpere tot mai multe mașini. A fost anul în care s-au înregistrat aproape un milion de tranzacții cu autovehicule, date care adună și achizițiile auto de pe piață internă, adică vorbim de mașini care se aflau deja în circulație.

În anul care s-a terminat acum câteva săptămâni s-au cumpărat și înmatriculat, conform datelor oficiale, 130.919 autoturisme noi, mai mult cu 23,06% față de anul 2017. Cea mai vândută marcă rămâne Dacia care a atins un nivel de 36.873 de autoturisme. Cele mai cumpărate automobile au continuat să fie cele trei modele de la Dacia, Logan, Duster și Sandero, în această ordine, iar între modelele de import cel mai vândut a fost Octavia.

Piața de autoturisme „la mâna a doua” a atins borne importante și în anul 2018, chiar dacă vorbim totuși de o scădere de aproape 9% față de anul 2017. Concret, în anul 2017 s-au adus 520.000 de unități, iar în anul 2018 s-a ajuns până la 473.616 de autovehicule. Este o dovadă că românii au început să se uite cu mai mare atenție căte parcul auto second-hand, tot mai mare și tot mai atractiv.

Este știut faptul că atunci când ne cumpărăm o mașină second hand trebuie să privim achiziția cu mare responsabilitate. Sunt numeroase cazuri în care oamenii care și-au cumpărat o astfel de mașină s-au plâns că au achizionat un produs cu daune majore, cumponente schimbate sau kilometraj modificat. Iar vânzătorii au făcut eforturi pentru a ascunde aceste probleme. Ce este de făcut. Ar fi bine să luăm în seamă „micul ghid” oferit de Registrul Auto Român.

Cum verifici dacă mașina pe care o cumperi are probleme de identificare?

În principiu există un risc pentru orice achiziție de vehicul second-hand.  Pentru a limita acest risc, Registul Auto Român recomandă cumpărătorilor să ia măsuri administrative, mai exact să solicite vânzătorului documentul de înmatriculare sau/și documentul de proprietate în original și să cumpere vehiculul de la proprietarul din documente.

Ca măsuri tehnice la achiziție, Registrul Auto Român recomandă cumpărătorului să solicite de la vânzător două chei originale ale mașinii, ambele cu aceeași funcționalitate.

Înainte de a achita suma finală recomandăm cumpărătorului să verifice vehiculul într-un service autorizat (chiar dacă este achiziționat din afara țării). Doar de la un astfel de service se vor putea obține informații utile despre starea tehnică a mașinii, dar și informații privind istoricul vehiculului, accidente, reparații sau chiar și furt.

Prin protocolul încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne, RAR are acces la anumite baze de date care conțin vehicule urmărite și suspecte din punct de vedere al identificării. Așadar, dacă un vehicul care figurează în aceste baze de date este prezentat la RAR, nu va primi documentele specifice înmatriculării în România.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE

Sistem de înregistrare video obligatoriu pentru staţiile de ITP

RAR: Se simplifică procedura de obţinere a duplicatului CIV

RAR: Tahografe – Pe urmele şoferilor

Publicat în Știri.

Autor

Home Page

Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


7 + = opt