Tesla Cybertruck: Blade Runner

,

Elon Musk a reușit din nou să atragă toate privirile planetei asupra unui automobil electric. Tesla a lansat un pick-up electric cu un design atât de diferit, încât toată lumea vorbește despre el.

Dezvelit în cadrul unui eveniment prezentat de fondatorul companiei, Elon Musk, Cybertruck a uimit asistența printr-un design extrem de atipic. Cu linii ascuțite și simple și o caroserie nevopsită, Cybertruck pare mai degrabă un prototip desprins dintr-un film apocaliptic.
Tesla spune că a ales acest design pentru că modelul Cybertruck a fost gândit pentru uz extrem. Caroseria rezistă la lovituri de ciocan și chiar la gloanțe de 9 mm, iar partea vitrată rezistă la coliziuni puternice. Însă, în timpul demonstrației de pe scenă, susținută la lansarea modelului, geamurile s-au spart când au fost lovite cu un obiect metalic dur, dar acesta nu a pătruns în habitaclu.
Inițial s-a spart geamul de pe partea șoferului, apoi Elon Musk a insistat ca bila de metal să fie aruncată și în geamul din spate care s-a spart la rândul lui.
Oficialii Tesla au explicat ulterior că geamurile s-au spart din cauza unei fisuri apărute în timpul repetițiilor și au repetat testul într-un video publicat pe site-ul mărcii în care geamurile modelului Cybertruck rezistă loviturilor aplicate cu o bilă de metal.

Designul noului model este atât de radical încât a împărțit fanii mărcii în două tabere. Însă formele angulare vor fi o problemă pentru piața din Europa, unde normele de siguranță la impact sunt mult mai stricte. Rămâne de văzut dacă forma finală a modelului Tesla Cybertruck va fi identică cu cea prezentată.
Tesla Cybertruck are o benă lungă de 2 metri ce permite un volum de încărcare de 2,3 metri cubi. Partea din spate se transformă într-o rampă de încărcare, ceea ce face mult mai simplă urcarea unui ATV, de exemplu. Și pentru că Tesla nu lasă nimic la voia întâmplării, la finalul prezentării, Elon Musk a dezvăluit și un ATV electric numit Cyberquad. ATV-ul va fi vândut ca opțiune pentru Tesla Cybertruck.
De asemenea, bena modelului elec­­tric poate fi folosită pentru un sistem de camping, pe care Tesla l-a arătat într-o singură imagine.
Suspensia folosită de Cybertruck este pneumatică, garda la sol fiind de 400 mm, iar puntea față amplasată chiar în marginea caroseriei permite un unghi de atac de 35 grade.
Interiorul a fost dezvăluit într-o singură imagine în care se observă spațiu pentru șase pasageri și o planșă de bord minimalistă cu un display amplasat central. Tesla nu a dat detalii tehnice complete despre noul model, dar a comunicat faptul că vor exista trei variante de motorizare:
– Single Motor RWD, cu un singur motor electric amplasat pe puntea spate ce permite o accelerație 0-100 km/oră în 6,5 secunde și o autonomie de 400 km (conform standardului american EPA). Prețul pentru piața americană este de 39.900 dolari;
– Dual Motor AWD, cu două motoare electric, câte unul pentru fiecare punte, 0-100 km/h în 4,5 secunde, autonomie 480 km, preț 49.900 dolari;
– Tri Motor AWD cu trei motoare electrice, tracțiune integrală. Accelerația se face în 2,9 secunde, autonomie de 800 km și o capacitate de tractare de peste 6 tone la un preț de 69.900 dolari.
Tesla a deschis deja rezervările online, clienții putând depune un avans de 100 dolari. Producția însă va debuta abia în 2021, iar versiunea cu trei motoare electrice nu va fi gata mai devreme de 2022.
La doar 24 de ore distanță de deschiderea precomenzilor, Tesla a primit aproape 150.000 de comenzi. Dintre acestea, 42% dintre au fost pentru versiunea cu două motoare electrice, iar 41% pentru versiunea de top cu trei motoare electrice. Doar 17% dintre clienți au ales versiunea cu un singur motor electric.

Foto: Tesla

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


doi − = 1