Tehnologie 3D pentru scaunele de la Porsche

,

Iată că atunci când condițiile sociale și economice cer măsuri extreme, constructorii auto nu-și uită menirea, apelând la tehnologii alternative în dezvoltarea propriilor concepte. De exemplu, Porsche apelează la imprimarea 3D pentru scaunele profilate ale actualelor și viitoarelor modele din patrimoniul propriu.

De fapt este vorba de secțiunea centrală a scaunului, cu alte cuvinte, de pernele șezutului și ale spătarului care sunt parțial produse de o imprimantă 3D. Marele avantaj va fi că viitorul utilizator va putea alege între trei niveluri de fermitate – tare, mediu, moale – pentru „stratul” ce îi va asigura confortul la drum.

Conceptul imprimat 3D se bazează pe scaunul ușor, gen „scoică”, de la Porsche și are o construcție tip sandwich. Pe scurt, un suport de bază realizat din polipropilenă expandată (EPP) este lipit de un strat confortabil, ce permite circulația aerului, și care este format dintr-un amestec de materiale pe bază de poliuretan fabricate cu „tehnologie aditivă”. Cu alte cuvinte, într-o imprimantă 3D. Fața exterioară a scaunului concept este realizată din „Racetex”, un material asemănător pielii, și prezintă un model de perforație specific pentru controlul climei. Zonele laterale decupate ale spătarului sunt aidoma unor ferestre ce permit vederea structurii gen straturi de plasă cu ochiuri hexagonale tipărite 3D. În plus, la fel ca cele folosite în sporturile cu motor, scaunul oferă un design unic, o greutate mai mică, confort îmbunătățit și controlul pasiv al climei.

„Scaunul este interfața dintre om și vehicul, fiind astfel important pentru o manevrare precisă și sportivă. Acesta este motivul pentru care profilurile de scaune personalizate, adaptate pentru șofer, sunt standard pentru mașinile de curse de multă vreme”, spune Michael Steiner, membru al Comitetului Executiv pentru Cercetare și Dezvoltare la Porsche.

Varianta de serie va fi disponibilă de la Porsche Tequipment ca scaun de șofer pentru modelele 911 și 718 începând cu luna mai 2020. Gama va fi inițial limitată la 40 de prototipuri de scaune pentru utilizarea lor pe pistele de curse din Europa, în combinație cu centura de siguranță în șase puncte. Feedback-ul clienților va fi încorporat în procesul de dezvoltare. În următoarea, variantele „de stradă” în trei niveluri și grade diferite de fermitate, vor fi disponibile de la mijlocul anului 2021. Pe termen lung, tehnologia va permite, de asemenea, soluții complet personalizate dacă vor fi suficiente cereri pentru acest lucru. Pe lângă o gamă extinsă de culori, scaunele vor putea fi adaptate la conturul specific al corpului fiecărui posesor de Porsche.

Foto: Porsche

Printare 3D: Un cartuş cu anvelope vă rog!

Imprimare 3D pentru mașini?

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


+ 5 = opt