Porsche a plănuit lansarea unei versiuni de stradă pentru modelul de competiție 919 Hybrid. Plus alte 14 concepte care nu au văzut niciodată lumina zilei.
Porsche a decis să dezvăluie publicului o serie de 15 concepte care au fost păstrate în hangarele secrete ale mărcii din Stuttgart după ce proiectele au fost oprite. Toate cele 15 modele, în diverse forme și funcționalități au fost prezentate în cadrul unui eveniment online numit Porsche Unseen.
Cele 15 studii de design ce nu au mai fost prezentate până acum publicului au fost create între anii 2005 și 2019. Folosite pentru a explora posibile noi modele în gama Porsche, toate au fost ținute până acum departe de ochii curioși ai publicului.
Procesul de design al unui nou model începe mereu cu o schiță. Creată cu creionul pe hârtie sau pe computer, schița este urmată apoi de un model tridimensional. De la acesta se trece apoi la modele reale produse la scară mică de 1:3, pentru ca în final să fie creat unul la scară reală 1:1.
„Lumea virtuală este primul pas, dar modelele noi trebuie experimentate în realitate pentru a înțelege dacă o mașină are proporții mici, mari sau surprinzătoare”, spune Michael Mauer, vicepreședinte Porsche, responsabil de departamentul de design. Spre deosebire de dezvoltarea unui model de producție în care mai multe variante sunt întotdeauna dezvoltate cu diferite formate de stil, proiectele de viziune, pe de altă parte, se concentrează pe un model unic ce servește ca protagonist pentru ideea centrală.
Porsche are un singur centru de design, iar acesta este situat la Weissach, chiar în „inima” universului Porsche. În loc să deschidă studiouri de design avansate în îndepărtatele metropole din America de Nord și Asia, designerii Porsche vin din întreaga lume la Porsche, în Weissach, pentru a crea mașini sport de ultimă generație și viziuni auto. Peste 120 de designeri, experți în interior, exterior, culori și materiale, constructori de modele, modelatori și ingineri de studiu lucrează în Porsche Design Studio.
Sub bagheta lui Michael Mauer au fost create și cele 15 concepte pe care Porsche le-a dezvăluit publicului. Printre acestea sunt câteva exemple extrem de interesante. Cel mai important este Porsche 919 Street.
Creat la scară 1:1, 919 Street a fost un studiu pus la punct în 2017 ce avea la bază modelul de competiție Porsche 919 Hybrid, cel cu care marca germană s-a întors în cursele de anduranță. Acesta a adus victoria în cursele de 24 de ore de la Le Mans desfășurate în 2015 și 2016. După retragerea modelului în 2017, Porsche a avut ideea să creeze o versiune de stradă care să folosească chiar tehnologia hibridă de pe acesta.
Dacă 919 Street ar fi devenit realitate, nu ar fi fost prima dată când Porsche aplică această rețetă. În 1996, a construit 25 de exemplare ale lui GT1 Strasseversion, practic versiunea de stradă a modelului de curse GT1.
919 Street ar fi păstrat ampatamentul și dimensiunile exterioare ale mașinii de curse, dar îmbrăcate într-o altă caroserie. Sub elementele exterioare ar fi fost o structură de carbon și trenul de rulare hibrid ce oferea 900 CP, preluat direct de la modelul de circuit. Proiectul a fost oprit deoarece tehnologia era deosebit de complexă și dificil de folosit de către un client obișnuit. Pentru modelul de circuit Porsche 919 LMP1, o echipă de ingineri avea nevoie de 45 minute doar pentru a porni motorul.
Un al doilea concept important din galeria de proiecte secrete este Porsche Vision Spyder. Un model spartan și pur, acesta este un concept creat la scară 1:1 în 2019 pentru a invoca clasicul model Porsche 550-1500 Spyder din 1954, care este legendarul model deținut de James Dean. El și-a botezat mașina „Little Bastard” și a rămas în istoria mărcii. Studiul de design preia o serie de elemente de la clasicul 550 Spyder cum ar fi liniile roșii și grila radiatorului montată peste motorul central. Studiul Porsche Vision Spyder a fost folosit pentru a evalua diverse elemente de design ce ar fi putut migra pe modelele de serie: blocurile optice verticale sau elementele aerodinamice.
Foto: Porsche