Ștefan Floroaica: Războinicul de la Exatlon

,

Exatlon ne-a ținut pe toți cu sufletul la gură. În fiecare seară am urmărit duelul palpitant de la Kanal D dintre „Războinici” și „Faimoși”. Au luptat pentru mâncare și pentru un loc comod în casă. Cine pierdea ajungea „la coteț”, o baracă din lemn unde concurenţii dormeau pe jos și puteau fi vizitați de șobolani și insecte. Câștigătorul show-ului, Vladimir Draghia, a obţinut marele premiu de 100.000 de euro. Unul dintre cei mai apreciați concurenți a fost Ștefan Floroaica. Are doar 24 de ani, a impresionat prin calitățile fizice, dar și-a cucerit telespectatorii prin naturalețe și sinceritate. „O să te iubesc toată viața mea!”, i-a spus Teo Trandafir după ce l-a întâlnit prima oară.

Auto Test: Cum au fost aceste cinci luni la Exatlon pentru tine?
Ștefan Floroaica: Au fost foarte dificile, dar pline de învățături și de lecții din care am câștigat foarte mult. În mod normal, o asemenea experiență de viață aș fi acumulat-o în ani buni. Exatlon m-a călit și m-a clădit! Am învățat multe lucruri despre mine…
Auto Test: Ce nu știai despre tine?
Ștefan Floroaica: Hmmm… (se gândește câteva clipe). Eu mă consider un om iute la mânie și irascibil, dar în acest concurs a fost o surpriză să aflu că sunt răbdător și îngăduitor! Nu am simțit că greșesc, ba am simțit că, pe termen lung, câștig prin a fi mai bun, mai indulgent.
Auto Test: Nu te-a speriat gândul că o să aveți zile în care o să dormiți în condiții grele și că o să aveți puțină mâncare?
Ștefan Floroaica: În concurs m-am aruncat cu capul înainte… Eu mă arunc și după aceea mă descurc. Așa au stat lucrurile și în acest concurs. Au fost zile în care am pierdut probele și am fost nevoiți să stăm „la coteț” și când am mâncat mai puțin, dar aceste lucruri nu m-au îngreunat. Nu am avut un plan, am vrut doar să fiu eu, cu adevărat. Auzeam mereu lângă mine: „Este foarte greu! Este foarte greu!”. Eu știam că nu am ce să schimb. A trebuit să accept și să mă adaptez la aceste lucruri, știam că îmi fac rău dacă mă împotrivesc.

„Am citit undeva că suntem considerați eroi. Cum așa? Suntem doar niște oameni cărora le-a plăcut ideea de sport și aventură.”

Auto Test: Noi am văzut la televizor că ați avut condiții grele. Dar cât de dificil a fost?
Ștefan Floroaica: Condițiile au fost grele, dar depinde cu ce le compari! Dacă faci o comparație cu viața ta, de acasă, sigur că este greu. Dar dacă compari cu situația unui om care nu are casă? Cu un om care nu are ce să mănânce… Mai este greu? Noi aveam un acoperiș deasupra capului, nu ne ploua și nu ne bătea vântul, eram păziți, aveam două mese asigurate… cei nevoiași nu știu dacă primesc măcar o bucată de pâine.
Auto Test: Cum erau probele?
Ștefan Floroaica: (Râde) Sunt concepute pentru a fi trecute chiar și de cineva care nu este bine pregătit fizic. Diferența o fac rapiditatea și îndemânarea. Uite… Eu l-am înfruntat pe mexicanul Daniel Corral, fost campion mondial la gimnastică (n.r. Corral a câștigat titlul mondial la cal cu mânere în anul 2013). Ștefan din România, care nu a făcut sport de performanță, a fost la un pas să învingă un mare campion. Am ajuns doar cu o secundă în urma lui. Concursul este foarte bine gândit și este făcut în așa fel încât abilitățile fizice să conteze mai puțin decât forţa psihică.
Auto Test: Cum ți s-a părut Republica Domi­­­­­­­­­­­­­­­­­nicană?
Ștefan Floroaica: Săracă! Au fost multe scene care m-au impresionat și m-au atins. Am văzut un copil care și-a confecționat dintr-un butoi cu ulei un soi de mașinuță pe care o trăgea după el cu o sfoară. Aia era jucăria lui! Noi stăteam pe o insulă, într-o junglă, departe de „zona comercială”. Când ne duceam la probe treceam prin niște sate foarte sărace. Am văzut oameni care nu aveau nici măcar apă, le mai duceam noi… concurenții, reporterii și producătorii. De la acești oameni, din Republica Dominicană, am învățat că nu ai nevoie de prea multe lucruri ca să zâmbești.
Auto Test: Cum te-ai adaptat cu clima și cu „lighioanele” de acolo?
Ștefan Floroaica: Aoleo! La început au sărit pe noi (râde)! Înainte să ne ducem acolo ni s-au făcut niște vaccinuri, dar chiar și așa unii dintre noi au avut alergii. Lui Cream (n.r. cântăreața Claudia Pavel) i-au apărut niște bube foarte urâte, după ce a fost ciupită de insecte. Eu am rezistat, surprinzător…
Auto Test: De ce surprinzător?
Ștefan Floroaica: Înainte să plecăm în Republica Dominicană ni s-au făcut niște analize, iar participarea mea a fost pusă sub semnul întrebării. Aveam probleme cu tensiunea, era cam mare, dar până la urmă am fost în regulă. Eu eram cel mai „bolnăvicios”, dar până la urmă nu am avut nicio problemă. La coteț erau multe gângănii. La un moment dat pe mâna mea am văzut un țânțar care mă înțepa, dar nu mă mai deranja. Am văzut niște broaște ciudate, păianjeni mari, localnicii spuneau că sunt tarantule, iar șopârle erau peste tot. După căderea serii apărea un liliac, nu știu dacă era același în fiecare seară (râde), intra în coteț, se lovea de pereți și ieșea afară.
Auto Test: Te-ai mai duce?
Ștefan Floroaica: În sezonul doi, din păcate, nu mai am voie să particip. Dar m-aș duce!
Auto Test: Am citit un interviu în care ai spus că îți dorești ca viitoarea iubită să nu fi urmărit emisiunea. De ce?
Ștefan Floroaica: Aș vrea să nu aibă deja o impresie despre mine, vreau să mă cunoască așa cum sunt. Nu am doar calități, am și defecte. Aș vrea să fie o femeie echilibrată care să își dorească să mă descopere.
Auto Test: Cum ai reacționat când ai văzut ce succes a avut emisiunea?
Ștefan Floroaica: În timpul concursului nu ştiam amploarea fenomenului, dar la final am fost șocat când am aflat ce audiențe au fost și ce cunoscuți am devenit. Dintr-un „nimeni”… să fiu tot „nimeni”, dar cu notorietate. Oamenii mă salută pe stradă, ca și cum m-ar cunoaște de mult timp, iar eu le răspund la fel pentru că îmi transmit energia lor. Este o realitate cu care am învățat să trăiesc, mă bucur de ea, dar vine și cu multe responsabilități.
Auto Test: Ce responsabilități?
Ștefan Floroaica: Să oferi un exemplu bun tinerilor, să ai grijă ce faci și ce spui. Noi am fost norocoși că am fost acolo, dar sunt sigur că și alții s-ar fi descurcat, poate chiar mai bine decât noi. Noi, oamenii, nici nu avem idee cât de puternici suntem. Cred că în fiecare din noi există un spirit de războinic.
Auto Test: Cum a fost întoarcerea acasă?
Ștefan Floroaica: Emoționantă. Unul dintre cele mai mari câștiguri din această aventură a fost că am reușit să adun laolaltă toată familia. Când eram mici ne strângeam mereu la țară și ne distram, dar acum unii sunt la Pitești, alții la București. I-am unit acum, în timpul concursului. Se uitau la televizor, aveau emoții, se sunau în fiecare seară și se încurajau. Părinții mei au acum altă energie, tata parcă a întinerit. Și asta mă bucură tare mult.
Auto Test: Unde ai copilărit?
Ștefan Floroaica: La Pitești, în cartierul Războieni. A fost tare frumos, ne jucam în fiecare zi cu mingea. În orașul lui Dobrin nu am fost prea prieten cu fotbalul, la sporturile care au implicat picioarele nu m-am descurcat, mi s-a părut tot timpul că sunt cam împiedicat, ca o căprioară. Am fost mai atras de baschet și de handbal. Copilăria mea a fost „foarte rapidă”, iar la 16 ani am devenit foarte serios… hai să spunem dintr-o frustrare materială. Eu nu aveam bicicletă, așa cum aveau prietenii mei, așa că m-am apucat să fac bani din vânzarea de haine. Din acel moment m-am cam îndepărtat de cei de vârsta mea și m-am concentrat pe această mică afacere a mea.

Processed with VSCO with hb2 preset

Auto Test: Așa ai ales o facultate de marketing?
Ștefan Floroaica: (Râde) După bacalaureat m-am gândit că aș avea o înclinație către antreprenoriat și m-am dus la ASE. Între timp m-am mai răzgândit.
Auto Test: Te-ai gândit că după experiența din Exatlon tot planul pe care ți l-ai făcut pentru viața ta profesională s-ar putea schimba? Poate ajungi să lucrezi în televiziune…
Ștefan Floroaica: Clar! Se poate! Nu știu dacă sunt făcut pentru această profesie. Eu cred că fiecare om vine pe această lume cu o menire. Nu știu dacă asta este menirea mea, dar o să vedem.
Auto Test: Spuneai că nu ai avut bicicletă, dar prima mașină când ai cumpărat-o?
Ștefan Floroaica: Mai devreme decât ar fi trebuit. La 17 ani mi-am cumpărat un Mitsubishi Pajero, nici nu aveam permis, pe care nu l-am condus niciodată. Mașina avea un defect și am crezut că o pot repara dacă mă informez de forumuri. A fost greșeală și după o perioadă am vândut-o. După aceea mi-am luat un BMW Seria 3 cu 192 de cai, neagră, cutie automată. Era o mașină foarte nervoasă pentru un puști de 18 ani și am avut niște emoții foarte mari când am condus-o prima oară, parcă îmi spunea: „Hai, Ștefane, calcă accelerația!”. Și așa am făcut. Am simțit motorul cum vibrează, mi se părea că zbor, iar pieptul îmi bubuia de emoție în timp ce zâmbetul creștea… creștea. Imaginea aceea o am încă în minte. Este imaginea unui copil care și-a dorit un lucru și l-a dobândit prin forțe proprii. Mi-am dorit foarte mult o mașină din banii mei, nu credeam că o să am, voiam să fie puternică, să fie BMW. Ăsta a fost primul impact. Prima dată… nu se uită niciodată (râde).
Auto Test: Ce alte mașini ai mai avut?
Ștefan Floroaica: O altă mașină pe care am avut-o a fost un Jaguar din anul 1995 cu motor de 4.000 cmc. Din păcate, consuma destul de mult și am mers cu ea destul de puțin.
Auto Test: Ai avut grijă de mașini?
Ștefan Floroaica: Nu prea. Nu le-am menajat. Când m-am mutat în București am renunțat la mașină și m-am deplasat cu transportul în comun. De puțin timp mi-am cumpărat un Range Rover, din anul 2006, o mașină pe care mi-o doresc de la 18 ani.
Auto Test: În Republica Dominicană cu ce automobile mergeau?
Ștefan Floroaica: Erau foarte multe din SUA: camionete și SUV-uri cu motoare mari. Prăpădite rău. Fiecare bucățică de tablă era zgâriată sau îndoită, unele nu aveau nici măcar uși. Unii mergeau cu scuterul și cărau niște butelii mari cu gaz, alții îşi țineau copilul cu o mână, iar cu cealaltă manevrau ghidonul. O nebunie!
Auto Test: Care sunt planurile tale?
Ștefan Floroaica: Să-mi dau examenele restante din perioada în care am fost plecat. După ce le iau vreau să închei anul și să îmi dau licența. După aceea o să caut o nouă provocare! Eu vreau să mă descopăr și nu voi putea realiza acest lucru decât dacă mă voi pune în situații în care nu mă simt confortabil. Doar așa pot să evoluez!

Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: Kanal D

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE

Ernest: „Îngerii m-au salvat de accidente și de doamna cu coasa”

Bursucu: „La Kanal D suntem o adevărată familie”

Noua carte de identitate a vehiculului (CIV)

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


sase − = 2