Simona Halep: „Acest trofeu este și al meu, și al României!”

,

Simona Halep a câștigat primul turneu de Grand Slam din carieră la Roland Garros după ce, acum zece ani, reușea să obțină titlul la juniori în aceeași competiție. Simona a plâns pe teren și a urcat în tribună pentru a-și îmbrățișa părinții, dar și pe antrenorul Darren Cahill. A fost primul succes românesc la Roland Garros după o pauză de 40 de ani.

Siiiimona Haleeeep! Dar vocea crainicului care anunță câștigătoarea turneului de la Roland Garros se face cu greu auzită în vacarmul de pe terenul principal, botezat Philippe Chatrier. Simona salută publicul în timp ce fanii cântă „Deșteaptă-te, române”. A fost pentru prima oară în istoria de 90 de ani a turneului francez când imnul intonat pentru un câștigător al turneului a fost cântat și de spectatori. Simona pare că plutește după ce a câștigat primul turneu de Grand Slam din carieră. Îl roagă pe unul dintre angajați să o ajute să urce în tribună și se duce plângând spre cei din loja sa.

Darren Cahill: „Am avut și câteva ciocniri de-a lungul colaborării noastre, pe care le-a văzut o lume întreagă, în timpul discuțiilor din teren, iar oamenii au dat multă atenție acestor lucruri. După turneul de la Miami am vrut să fac un pas în spate. M-am gândit că, poate, trebuie să vină altcineva. A decis că trebuie să rămân. Este o jucătoare valoroasă, dar până acum i-a lipsit încrederea. Simona este genială în multe privințe și sunt convins că va obține și alte victorii.

Sunt acolo părinții ei, fratele, dar și antrenorul Darren Cahill, cel care a crezut mereu în steaua jucătoarei din România. Antrenorul australian este cel care a urcat-o pe primul loc în clasamentul WTA, dar și cel care a reușit să-i ridice moralul după trei finale de Grand Slam pierdute. „Mulți sportivi nu au reușit să treacă peste acest șoc, unii nu au mai avut putere să meargă mai departe”, povestește Ilie Năstase, singurul român care a condus vreodată topul masculin de tenis. Și Simona a mers mai departe. Prin ea am luptat și noi într-o finală de Grand Slam.

Ultimul act al turneului francez de anul acesta a semănat cu o peliculă thriller. Adversara a fost din Statele Unite ale Americii, deținătoarea titlului la US Open. Sloane Stephens a condus cu 1-0 la seturi și a avut și 2-0 în actul al doilea. Halep a reușit apoi un joc fabulos, a câștigat alte 12 game-uri și nu a mai pierdut decât trei până la finalul partidei. „A fost de departe cel mai frumos moment al vieții și al carierei mele. Spectatorii au cântat imnul, am încercat și eu, dar eram prea emoționată și nu am reușit să-l duc până la final.

Halep şi Cahill, în tribună la Paris

Rar îmi dau lacrimile, dar acolo nu m-am putut abține. Voi merge înainte și voi continua să visez la mai multe titluri”, a spus liderul clasamentului WTA. „Este foarte important că a câștigat primul Mare Slam. I-am dat telefon și i-am spus: «Bravo, fată, dă-i înainte! Tenisul este ca mâncarea. Cu cât mănânci, cu atât ai mânca mai mult. Să fii gurmandă și să câștigi și alte turnee». Eu așa i-am spus, sper să și facă asta”, a declarat emoționat Ilie Năstase, cel care în anul 1973 a fost și el învingător la Roland Garros. Ion Țiriac a fost mai zgârcit cu laudele. „Simona a făcut un meci modest, la acest turneu a avut multe partide mult mai bune. Este important că nici de data aceasta nu a renunțat la luptă, meritul este 300% al ei. Românii trebuie să fie fericiți”, a spus fostul jucător de tenis.

Cine mai vrea o poză?
Halep înconjurată de o armată de fotografi

Halep a reușit să guste din cupa victoriei după 40 de ani de la succesul obținut la Roland Garros de actualul ei manager. Virginia Ruzici a primit atunci 100.000 de franci francezi, aproape 20.000 de euro. Premiul actual a fost 2,2 milioane de euro, de aproape o sută de ori mai mare. Vorbim de suma din acte pentru că Fiscul francez și-a oprit aproape 950.000 de euro. După această victorie, Halep a urcat pe locul opt în clasamentul mondial al câștigurilor din tenisul feminin. Românca a obținut pe teren 26 de milioane de dolari. Pe primul loc se află Serena Williams cu 85 de milioane de dolari câștigate doar din tenis. Jucătoarea din România a adus primul trofeu de Grand Slam și la București. A fost primită pe Arena Națională și 20.000 de oameni i-au scandat numele. Marcel Pavel și Monica Anghel au cântat imnul național, iar Simona a fredonat alături de ei, emoționată. „Nu aș mai vrea să plec de pe această scenă. Acest trofeu este și al meu, și al României. După meci am dormit doar trei ore. Înainte să plec spre România am început să simt bucuria pentru acest trofeu, iar acum, aici, cu voi, bucuria este și mai mare”, a declarat campioana. Jucătoarea le-a arătat fanilor o replică în miniatură a trofeului original. Cupa „Suzanne Lenglen” a fost creată în anul 1979 de către celebra casă de bijuterii Melleria, care a realizat şi „Balonul de Aur”. Trofeul este din argint masiv și cântăreşte 5,3 kilograme, iar originalul nu intră în posesia câştigătoarelor, acestea primind, însă, o replică. Există și un jucător care a primit o copie de dimensiuni normale a trofeului „Cupa Muschetarilor”. Este vorba de campionul spaniol Rafael Nadal care a beneficiat de acest privilegiu după ce a câștigat anul trecut pentru a zecea oară turneul de pe zgura pariziană.  După ce a plecat de la întâlnirea cu fanii, Halep a avut parte de altă surpriză. Mașina în care se afla a fost oprită de un echipaj de la poliția rutieră. „Ai depășit viteza legală… la Paris.

Avem o poză cu momentul în care ai câștigat primul set, mingea trimisă de tine a prins o viteză de 172 de km/h. Noi, acum, nu-ți mai dăm puncte… de penalizare, că ai luat destule la Paris”, a spus agentul. În acest timp, Loredana Dinu i-a adus un buchet de flori și a felicitat-o pe sportivă. Loredana a fost campioană olimpică și mondială la scrimă, iar acum se ocupă de „comunicarea” din Ministerul Afacerilor Interne. Și jurnaliștii străini au lăudat succesul românesc de Roland Garros. Au scris despre munca depusă de Halep, dar au amintit și de faptul că este unul dintre cei mai bogați sportivi români. I-au trecut în revistă casele, afacerile din Constanța natală și contractele de sponsorizare. Una dintre firmele care s-au gândit să-și facă reclamă cu ajutorul lui Halep este Mercedes. Trei mașini ale celebrului producător german se află în garajul celei mai bune jucătoare din lume. Tot acolo se mai găsesc trei modele de Porsche și un Range Rover. În total, mașinile valorează peste jumătate de milion de euro.

Halep a povestit că nu a obținut ușor permisul de conducere: a picat de două ori examenul auto, la proba teoretică. „Am susţinut examenul în aprilie 2012, dar nu eram «focusată» pe subiect și l-am «picat» de două ori. Am dat doar 21 de răspunsuri corecte din 26, iar a treia oară am obținut 24 și l-am luat” povestea Halep. Un alt sponsor, cel care oferă echipamentul, a închiriat, după victoria de la Paris, un panou uriaș în centrul orașului New York. Iar New York Times i-a acordat un articol generos. Jurnaliștii au scris că Halep poate face pentru România ceea ce a reușit Nadia Comăneci.

 Text: Sorin BARBU

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


+ 7 = doisprezece