Sfaturi pentru doamnele din trafic (Adelina Stan)

,

Vi s-a întâmplat vreodată să vă îndreptați grăbite spre mașină, aranjate, fardate, coafate, și acolo… surpriză, să vă găsiți mașina zgâriată sau cu ștergătoarele ridicate? Ce este de făcut în această situație? Ne-a găsit soluția o șoferiță trecută prin astfel de experiențe. Numele ei este Adelina Stan și este de profesie jurist.

Auto Test: Ce putem face când ne găsim ștergătoarele ridicate sau, în cel mai rău caz, mașina avariată?
Adelina Stan: Oamenii trebuie să știe că există o soluţie şi pentru aceste situaţii. În cazul în care ai aflat, cine ţi-a provocat această supărare, te poţi duce la poliţie să faci o plângere pentru distrugere de bunuri. Atunci când îţi ridică ştergătorul, îţi poate cauza mici daune la maşină. Asta înseamnă că ești îndreptățit să faci plângere. Dacă faci o sesizare, persoana care ţi-a ridicat ştergătorul este doar „avertizată”. Pentru orice prejudiciu, adus autoturismului, te poţi adresa organelor penale.
Auto Test: Este greu pentru o femeie să se adapteze în trafic?
Adelina Stan: Bărbaţii tind să devină misogini când vorbesc despre femeile care se urcă la volan, iar atunci când vezi ce reacţii au în trafic, rămâi puţin şocată. Ei pleacă de la ideea că toate femeile conduc prost şi atunci tind să aibă reacţii destul de răutăcioase la adresa noastră şi câteodată chiar agresive. Nu înțeleg de ce.
Auto Test: Ai avut vreun eveniment până acum?
Adelina Stan: Conduc de șase ani, dar nu am avut niciun incident din cauza mea. Culmea, toate au fost produse de bărbați. Din fericire, nu a fost nimic serios.

Auto Test: Povesteşte-mi un incident din trafic…
Adelina Stan: Aveam maşina aceasta de două săptămâni şi mă aflam în zona Afi Palace Cotroceni. Intenționam să intru în parcarea de la mall și m-am trezit că intră o maşină în mine. Lovitura a fost puternică și a trebuit să schimb bara, senzorii și un far. Când m-am dat jos din maşină, am văzut că la volan se afla un bărbat, nu o doamnă cum mulţi s-ar fi gândit . L-am întrebat la ce era atent, pentru că nu am văzut nici urmă de frânare. Răspunsul lui a fost hilar: a spus că s-a uitat după o fată dintr-o altă maşină şi că pe mine nu m-a văzut. Deci, o femeie a generat accidentul, dar a fost produs de un bărbat . Și-a cerut scuze pentru daună, dar pentru mine a fost destul de trist. Îmi „boțisem” mașina pe care o aveam de doar două săptămâni.
Auto Test: Când greșești și te oprește poliția, ce scuze folosești ?
Adelina Stan: De obicei, poliţiștii mă opresc pentru că nu am centura pusă şi atunci le mai spun că am făcut o intervenţie chirurgicală şi că îmi este imposibil să o folosesc. Așa am mai scăpat. Cele mai multe amenzi le‑am luat deoarece am parcat în locuri nepermise. Înţeleg că nu este voie să parcăm pe unde apucăm, respect legea, dar sunt momente când pur şi simplu pierzi şi câte o oră să găseşti un loc de parcare, iar timpul mă presează foarte tare.
Auto Test: Dacă ar fi să pleci în vacanţă cu maşina, unde ți-ar plăcea să te duci?
Adelina Stan: Îmi place să călătoresc, să văd lumea, dar dacă ar trebui să mă duc cu maşina, atunci m-aş duce într-o ţară unde ai posibilitatea să te deplasezi dintr-un loc în altul fără probleme. Să existe autostrăzi și să pot circula fără întârzieri inutile . Recunosc că îmi place viteza şi că pe drumuri normale m-aş plictisi teribil, dacă ar trebui să conduc mult. Sunt un şofer care are un stil de condus mai sportiv. Îmi place la nebunie să conduc puțin mai repede, dar totodată sunt şi foarte atentă la drum.

Text / Foto: Dana STUPARU

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


× 7 = cincizeci sase