Rolls-Royce Ghost: Lux la superlativ

,

Rolls-Royce a dezvăluit noua generație a modelului Ghost cu o platformă nouă, motor de 6,75 litri, ce dezvoltă 571 CP, și tracțiune integrală pentru modelul cel mai avansat tehnologic din gama constructorului britanic.

Rolls-Royce lansează extrem de rar un model complet nou. În gama constructorului britanic de automobile de lux sunt mai puține modele față de constructorii de volum, iar acestea au un ciclu de viață mai mare față de cel al automobilelor obișnuite.
Actualul model Rolls-Royce Ghost are deja mai mult de zece ani de la lansare. A fost prezentat publicului la Salonul Auto de la Frankfurt din 2009, iar vânzările au început în luna septembrie a aceluiași an. O versiune cu ampatament extins avea să fie lansată doi ani mai târziu.
Prima generație a fost concepută pe platforma modelului BMW Seria 7, iar sub capotă se regăsea motorul V12 twin turbo de 6,6 litri ce oferea 562 CP și un cuplu motor maxim de 780 Nm.
După o carieră de mai bine de zece ani, Rolls-Royce ne prezintă noua generație a modelului de lux Ghost. Cu o platformă complet nouă numită Architecture of Luxury, noul Ghost promite să fie cel mai tehnologizat Rolls de până acum.
Noua generație Ghost a fost concepută de la zero. A crescut cu 90 mm în lungime ajungând la 5.546 mm. Este, de asemenea, mai lat cu 30 mm.
La nivel de design, Rolls-Royce a păstrat aspectul clasic, grila specifică are acum dimensiuni mai mici, iar semnalizările au fost integrate în faruri. Însă, designul este mai temperat, Rolls-Royce introducând o eră a post-opulenței, în favoarea unor linii minimaliste atât la exterior, cât și la interior. Ghost este modelul care se adresează celor care își doresc un Rolls, dar nu vor neapărat să îl folosească cu șofer, ci vor să îl conducă personal.
Sunt prezente și elemente care păstrează teme de design de la generația anterioară. Grila specifică este încadrată de un element cromat, iar statueta Spirit of Ecstasy apare dintr-o deschizătură operată direct în capota noului model Ghost. De asemenea, grila este încadrată de blocuri optice rectangulare ce folosesc tehnologie LED și laser.
La interior, noul Ghost abordează același stil clasic, dar pigmentat de o serie de artificii speciale specifice constructorului britanic. Toată planșa de bord este iluminată înstelat cu ajutorul a 152 de LED-uri și peste 90.000 de puncte gravate cu laser. Pe planșa de bord, în partea pasagerului din față este gravată și inscripția Ghost care se luminează atunci când sunt deschise portierele, dar care rămâne invizibilă în restul timpului.


Instrumentele de bord sunt digitale, iar portierele se pot închide și deschide electric.
Sub capotă se află motorul V12 de 6,75 litri ce oferă 571 CP și un cuplu maxim de 850 Nm. Modelul de lux poate accelera de la 0 la 100 km/h în 4,8 secunde. În premieră, Rolls-Royce propune tracțiune integrală și direcție integrală. Portbagajul noului model Ghost are un volum de 507 litri.
Sistemul de suspensie numit Planar își ajustează reacțiile în concordanță cu datele primite de la sistemul de navigație pentru a oferi confort maxim pasagerilor. Acesta permite chiar selectarea treptei corecte în cutia de viteze automată cu opt trepte, în funcție de datele GPS pentru abordarea perfectă a virajului următor.
Portierele spate se deschid în sens invers, iar pasagerii sunt tratați regește, în cel mai bun stil Rolls-Royce. Modelul va fi deosebit de silențios, promite constructorul britanic, iar vibrațiile au fost eliminate pentru a accentua senzația de „covor magic” pentru care Rolls este faimos.
Oficialii Rolls-Royce nu au comunicat dacă noul model va primi ulterior potențiale versiuni hibrid, dar acest lucru cel mai probabil nu se va întâmpla.

Foto: Rolls-Royce

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


7 × = patruzeci doi