Rolls Royce Cullinan pierde din dimensiuni

,

Sau cum o machetă poate convinge pe cineva să-și cumpere „replica” de dimensiunile reale aflată în producție.

Cum se întâmplă de obicei, atunci când apar restricții în automatismele sau tabieturile zilnice, ajung în prim-planul atenției noastre acele lucruri pe care le-am lăsat mereu la o parte pentru că „nu a fost momentul!”. Rolls Royce s-a pus în ipostaza celor care au reacționat în același mod, când plăcerea partidei zilnice de șofat a fost suprimată, de exemplu, din cauza pandemiei Covid-19, lăsând ca micile plăceri amânate să capete întâietate. Și s-au gândit că o replică autentică la scara 1:8 a unui Cullinan ar fi tocmai potrivită pentru fanii modelului, după principiul „dacă nu îl pot conduce măcar să îl admir sau să mă joc cu el!”. Ideea este că pentru o scară atât de mare fiecare detaliu este reprodus la perfecție, iar viitorii posesori vor avea o machetă pur funcțională de care să se bucure în confortul propriei case.


Depășind cu mult statutul unui simplu model la scară, fiecare Cullinan în miniatură este confecționat manual, cu recunoscuta atenție acordată individual unui model „mare”. SUV-ul este asamblat conform specificațiilor viitorului posesor care are la dispoziție peste 1.000 de componente individuale. Procesul poate dura până la 450 de ore, mai mult de jumătate din timpul necesar pentru construirea unui Cullinan de dimensiuni standard la Home of Rolls-Royce din Goodwood, West Sussex.

Replica este vopsită și pictată manual folosindu-se culorile reale ale gamei Rolls-Royce, iar după aceea este lustruită, tot manual, în conformitate cu specificațiile exacte ale mărcii. Linia caroseriei este finisată și „scoasă la lumină” folosindu-se o perie fină, la fel cum se întâmplă și la modelul original. Doritorii pot alege dintr-o paletă de aproximativ 40.000 de culori „standard” sau să-și reproducă propriile lor finisaje personalizate. Luminile exterioare perfect funcționale sunt operate de o telecomandă marca Cullinan iar sub capotă se va afla o replică perfectă a iconicului motor V12, de 6,75 litri, cu două turbocompresoare.
Dacă se deschid ușile caroseriei primul lucru care se observă sunt plăcuțele iluminate de pe praguri, iar apoi iese în evidență interiorul proiectat și executat cu materialele, priceperea și atenția la detalii expuse efectiv într-un Cullinan la scară reală. De la broderia și finisajele din lemn, până la ramele și cusăturile scaunelor, aceste creații Bespoke le permit viitorilor posesori să își recreeze vehiculul completându-i detaliile cu o precizie uimitoare sau, eventual, să-și imagineze viitoarele variante de Cullinan ce vor face parte din colecțiile proprii.

Prezentată într-o vitrină cu o lungime de aproape un metru, replica este așezată pe un suport de culoare negru lucios, care la rândul său este montat pe un soclu ce îi permite acesteia să fie apreciată din toate unghiurile. Are și o fereastra din Perspex (acrilat) ce poate fi îndepărtată, permițând vizualizarea detaliată a ușilor, portbagajului și a compartimentului motorului.

Sir Henry Royce spunea cândva că „Lucrurile mici fac perfecțiunea, dar perfecțiunea nu este un lucru mic”, lăsând afirmația ca o moștenire care, după mai bine de 85 de ani de la dispariția sa, rămâne pentru celebra marcă engleză unul dintre pilonii existenței sale.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


× opt = 72