Registrul Auto Român, precizări importante despre anvelope

,

Registrul Auto Român (RAR) a venit în întâmpinarea deținătorilor de autovehicule care au nelămuriri cu privire la prevederile legale care reglementează montarea diferitelor tipuri de anvelope sau înscrierea acestora în CIV.

Am răspuns câtorva întrebări frecvente cu privire la acest subiect, dar detalii și despre alte aspecte tehnice găsiți în categoria special creată pentru a reduce timpul necesar documentării aspectelor legale: https://www.rarom.ro/?cat=12.

 1. Pot utiliza anvelope de iarnă cu indici de viteză mai mici decât cei menționați în cartea de identitate a vehiculului (CIV)?
Da, Regulamentul (UE) nr. 458/2011 privind montarea anvelopelor prevede că, în cazul unei anvelope de iarnă, simbolul categoriei de viteză poate fi inferior inclusiv celui corespunzător vitezei maxime proiectate a vehiculului (dar nu mai mic decât Q – corespunzător vitezei maxime de 160 km/h).

În astfel de cazuri, utilizatorul trebuie sa amplaseze în interiorul vehiculului, într-un loc permanent vizibil pentru conducătorul auto, o etichetă de avertizare privind viteza maximă de rulare permisă de anvelopele pentru zăpadă montate. În consecință, un vehicul poate fi echipat cu anvelope pentru zăpadă, chiar și cu indici de viteză diferiți de cei aferenți anvelopelor de vară, fără a fi necesară evidențierea acestui fapt în CIV, cu respectarea cerințelor menționate mai sus.

În consecință, un vehicul poate fi echipat cu anvelope pentru zăpadă chiar și cu indici de viteză diferiți de cei aferenți anvelopelor de vară, fără a fi necesară evidențierea acestui fapt în CIV, cu respectarea cerințelor menționate mai sus.

2. Pot să înscriu în cartea de identitate a vehiculului (CIV) și alte dimensiuni de anvelope?
 Registrul Auto Român (RAR) înscrie în CIV anvelopele prevăzute în dosarul de omologare CE de tip al vehiculului pentru varianta/versiunea corespunzătoare, dimensiuni la care valoarea combinată a emisiilor de CO2 este cea declarată în certificatul de conformitate.
Pentru menționarea în CIV a altor dimensiuni, care au fost precizate de producător pe altă versiune din cadrul variantei, autovehiculul va fi supus reomologării.

În cazul în care se dorește echiparea cu anvelope de alte dimensiuni, care nu au fost prevăzute în documentele de omologare, autovehiculul va fi supus reomologării, care va fi acordată numai în urma efectuării cu succes a unor încercări la Laboratorul de Încercări Vehicule şi Componente al RAR Bucuresti. Verificarea celor prezentate mai sus se efectuează la una dintre reprezentanțele RAR, în urma identificării vehiculului.

 3. De ce nu sunt menționate în cartea de identitate a vehiculului (CIV) toate anvelopele înscrise pe eticheta aplicată de producător?
Dimensiunile anvelopelor înscrise pe eticheta care furnizează valorile presiunilor de umflare la rece recomandate de producător pentru pneuri, în condiții de operare specifice, sunt corespunzătoare inclusiv altor variante/versiuni din cadrul tipului tehnic al vehiculului, neputând fi menționate în mod automat în CIV.
Verificarea posibilității înscrierii altor dimensiuni de anvelope în CIV se efectuează la una dintre reprezentanțele RAR, în urma identificării vehiculului.

Cum se obține anularea CIV în baza de date a Registrului Auto Român – cazuri EXCEPȚIONALE

Reguli stricte la RAR. INFO: Cum obții duplicatul CIV

RAR: Se simplifică procedura de obţinere a duplicatului CIV

Mașinile „englezești” în etapa post-Brexit: explicațiile directorului adjunct al RAR

RAR: Dotarea autovehiculelor cu panouri despărțitoare la interior

Publicat în Știri.

Autor

Home Page

Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


6 − = cinci