RAR Olt: Marcel Petrache – Organizat şi eficient

,

Marcel Petrache a fost numit șeful reprezentanței RAR Olt în anul 2007. În prima zi a găsit aici un șantier. Nu și-a pus mâinile în cap și s-a apucat serios de treabă. Acum se mândrește cu un sediu frumos și curat în care clienții și angajații au condiții civilizate. Cum a reușit să organizeze activitatea? Ne-a explicat chiar șeful reprezentanței.

Reprezentanța din Slatina se află pe strada Recea nr. 2A

Auto Test: De ce ați ales să lucrați  în domeniul auto?
Marcel Petrache: Este o tradiție de familie, am crescut cu acest „microb” (zâmbește nostalgic). Bunicul din partea tatălui a lucrat toată viața ca șofer de camion, inclusiv în Al Doilea Război Mondial. Unchiul meu, fratele tatălui, a lucrat ca inginer auto și a fost șef de service Dacia la Caracal și la Corabia. Tatăl meu a luat-o de jos și a urcat pas cu pas: a fost mecanic auto, ucenic, impegat, revizor tehnic și, într-un final, a ajuns șef de coloană. A lucrat 30 de ani ca șef de coloană, așa că nu cred că este o mare surpriză că mi-au plăcut mașinile din copilărie.

Marcel Petrache, șeful reprezentanței Olt

Auto Test: V-a învățat să le reparați?
Marcel Petrache: În anul 1980 a cumpărat o Dacia. Eram foarte încântat, atât eu cât și cele trei surori ale mele. Stăteam mereu cu el când repara mașina și la Dacia era mereu ceva de făcut: se mai înfunda jiclorul, carburatorul trebuia reglat, ștergeai platina. Am învățat foarte multe lucruri în perioada respectivă.
Auto Test: Când ați condus prima oară?
Marcel Petrache: Cred că aveam aproape șapte ani când „am condus” prima dată (râde). Plecam cu șoferii, de la tata de la serviciu, în campanii agricole și îmi spuneau: „Ține mâna pe volan și mergi drept”. Doamne, ce drag îmi era, îmi tremura mâna de emoție.
Auto Test: Și așa ați pornit pe acest drum…
Marcel Petrache: Nu de prima oară, nu a fost chiar așa ușor. Tata ar fi vrut să mă vadă medic, dar eu am o frică teribilă de ace, injecții și sânge. Cu toate acestea, la finalul clasei a opta, am dat examenul de treapta întâi la liceul Sanitar. De acolo ieșeai asistent medical, dar te pregăteai, practic, pentru meseria de medic. La liceul Sanitar erau 36 de locuri pe tot județul, ultima medie de intrare a fost 7.61 și eu am avut 7.39, deci am picat pentru 22 de sutimi.
Auto Test: Știu că era dificil să ajungi la „Sanitar”…
Marcel Petrache: Știa toată lumea că multe locuri erau „date” înainte să se susțină examenul, așa erau vremurile. Am fost puțin dezamăgit, m-am simțit defavorizat (oftează). Țin minte că la limba română am scris comentariul cuvânt cu cuvânt, atunci se învățau pe de rost, dar am luat 6.88. Eram convins că o să fiu notat cel puțin cu 8.50. Cu un ochi plângeam, pentru mândria mea, dar cu celălalt râdeam pentru că nu voiam să mă duc acolo. Asta a fost…
Auto Test: Și ce ați făcut?
Marcel Petrache: În clasa a noua am avut o discuție serioasă cu tata care m-a întrebat ce vreau să fac: „Eu am văzut în familie doar mașini, am crescut cu mirosul de benzină și motorină în nas, ce pot să mă fac?”, i-am răspuns. A fost puțin dezamăgit, dar până la urmă a înțeles și m-a susținut.
Auto Test: Dumneavoastră transmiteți mai departe, în familie, acest „microb”?
Marcel Petrache: Vom vedea (zâmbește). Am o fată de 22 de ani, studentă în anul patru la Facultatea de Farmacie din Craiova și un băiat de aproape 11 ani. Celui mic îi plac mașinile, dar nu știu dacă va alege să lucreze în acest domeniu. Nu insist. Și eu am făcut ce am vrut, chiar dacă tata și-a dorit altceva, așa vor sta lucrurile și în cazul lui.

Glumă auzită în Slatina. „Știați de ce sunt oltenii deștepți?”. Sincer, nu am știut răspunsul: „Pentru că își permit!”. Am înțeles mai bine morala după ce am ajuns la RAR Slatina. Acolo am întâlnit câțiva olteni isteți care știu să-și facă treaba organizat, eficient și cu zâmbetul pe buze.

Auto Test: De când lucrați la RAR?
Marcel Petrache: Din noiembrie 2007, am fost numit șef de reprezentanță de domnul Ovidiu Crăpătureanu, un om căruia îi port un respect deosebit. Nu spun asta pentru că dumnealui m-a adus… M-a sprijinit enorm în dezvoltarea reprezentanței Olt. Când am venit aici arăta ca după bombardament.
Auto Test: Vreți să spuneți că erau condiții grele?
Marcel Petrache: Clădirile erau vechi, nu aveau apă curentă și nici toalete, iar pe timp de iarnă angajații și clienții se încălzeau cu niște calorifere. Tot personalul stătea într-o cameră micuță care avea pe jos o șapă care se măcina. Când mă duceam acasă, mă întreba soția dacă sunt sigur că nu lucrez pe șantier. După 11 ani de lucrat în asigurări, la costum și cravată, parcă lucram în construcții cu mistria în mână (zâmbește).
Auto Test: Ați încercat să renovați?
Marcel Petrache: Când am ajuns eu, începuseră renovările, dar la București se știa că lucrările urmau să fie finalizate în maximum patru luni. Și, în fapt, începuseră de puțin timp. M-am dus cu fotografii și am arătat care este realitatea. Mergeam la București în fiecare săptămână și de fiecare dată ceream câte ceva (zâmbește). I-am spus domnului Crăpătureanu că sunt hotărât să fac treabă, să se spună că am lăsat ceva bun în urma mea. Nu am făcut asta singur, nu spun asta, am fost sprijinit de toți directorii RAR. Să vă mai dau un exemplu. Platforma din curte avea cimentul mâncat și fisurat, cred că fusese betonată acum 40 de ani. Actualul director general, ing. George- Adrian Dincă, m-a sprijinit să obțin fondurile pentru lucrarea de asfaltare, dar și pentru construirea acoperișului tip șarpantă, pentru că se infiltra apa. Acum nu mai avem probleme.

Marcel Petrache și doamnele din reprezentanța RAR Olt: Bureche Monica (operator call-center), Bongiu Gheorghița (casier), Petrache Liana (auditor OCS), Vînătoru Ana-Maria (operator-calculator), Lungu Simona (operator-calculator), Dumitru Maria (operator-calculator)

Auto Test: Văd că este ordine și liniște aici, deși aveți clienți mulți în fiecare zi. Cum ați reușit?
Marcel Petrache: Organizarea este una dintre calitățile mele. Îmi place ca fiecare să știe ce are de făcut și cum trebuie să facă. Este o „încărcare” adecvată a personalului pe care îl avem și asta ne ajută foarte mult. Din martie anul acesta, ne funcționează și a doua linie de verificări tehnice. Așa am descongestionat foarte mult activitatea, ne era greu cu o singură linie. Încercăm să ne gospodărim și singuri: am pus coșuri de gunoi cu firma de curățenie de aici, nici nu am cerut bani de la RAR. Îmi place să fie curat. Dacă văd un client care a aruncat ceva pe jos, îl rog să se deplaseze până la coș. Ușor-ușor, am reușit să ținem totul lună.

Marcel Petrache, împreună cu Neacșu Cătălin și Olaru Cătălin (cei doi colegi îl înlocuiesc în zilele în care nu se află la serviciu).

Auto Test: Mai aveți și reclamații?
Marcel Petrache: Suntem destul de bine organizați și nu prea avem plângeri. Nemulțumiri mai sunt, omul se supără când îi spui că nu are mașina bună sau că actele nu sunt în regulă. Să știți că toți colegii mei sunt bine pregătiți și vorbesc frumos clienților. Dacă nu sunt mulțumiți de explicațiile pe care le primesc de la colegi, vin la mine. Îi  ascult și încerc să-i ajut. Până la urmă pleacă lămuriți.
Auto Test: Aveți responsabilitate mare?
Marcel Petrache: Foarte mare. Până la urmă toate oalele se sparg în capul șefului de reprezentanță, dar să știți că mă bazez foarte mult pe echipa de la Slatina. Am câțiva ingineri de top, cu mare experiență, care îi ajută pe cei mai tineri. Chiar le spuneam: „Vă rog să faceți, cum ați fi vrut voi să se comporte cei dinainte, când erați voi la început. Nu cum s-au comportat, cum ați fi vrut să se comporte”.
Auto Test: Cum au trecut acești ani?
Marcel Petrache: Au trecut repede, ai mereu ceva de făcut și apar des situații noi. Am zile în care nu am vreme să mă ridic de pe scaun și să mă duc în hală, din cauza problemelor pe care le am de rezolvat.

Interviu și foto realizate de Sorin BARBU

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


1 × trei =