Punctul Focal pentru Peugeot

,

Peugeot arată că poate să-și ridice voalul de pe secretele sale atunci când este vorba despre propriul patrimoniu. Iar sunetul reprezintă pentru constructorul francez unul dintre atuurile noilor generații de modele, mai ales când este vorba despre colaborarea sa cu cei de la Focal.

Adică unul dintre brandurile de referință în domeniul sound-ului la nivel global cu care Peugeot a avut prima experiență în 2014, materializată în conceptul Bistrot du Lion. Însă a devenit „vizibil” în 2016, odată cu lansarea noilor generații Peugeot 3008 și 5008, iar mai târziu cu 508 și 2008, când s-au ocupat de proiectarea sistemele hi-fi de la bord. Și încă un detaliu, ambele nume sunt de origine franceză, Focal având sediul la Saint-Etienne.

Când este vorba despre implicarea într-un proiect, inginerii de la Focal o fac chiar din punctul zero al acestuia. Încă de la primele schițe arhitecturale, multe criterii sunt decisive pentru găsirea celei mai bune soluții sonore respectându-se criteriile de fezabilitate, aspect și performanță.

Designul interior al fiecărui model Peugeot cu o instalație de sunet dedicată s-a bucurat astfel de o dezvoltare specifică legată de opțiunea Hi-Fi. Munca minuțioasă de integrare a difuzoarelor depășește cu mult doar simpla lor poziționare în habitaclul vehiculelor și este rezultatul mai multor ani de creație și design amplu al componentelor strategice care garantează calitatea acustică finală. Fiecare zonă a vehiculului este studiată, adică panoul de bord, geamurile, ușile etc. De altfel, totul se bazează pe proiectarea și materialele folosite pentru obținerea celei mai bune rigidități, eliminarea vibrațiilor și optimizarea întregului sistem audio.

Pentru fiecare nouă colaborare, întregul habitaclu este subiectul unei dezvoltări specifice. Alegerea unui asemenea sistem Hi-Fi implică și un set de îmbunătățiri acustice exclusive, cum ar fi greutăți adăugate ușilor, alegerea densității membranelor de etanșare (a incintelor unde se află difuzoarele), simulări și studii ale volumelor de încărcare a tabloului de bord, direcționarea tweeter-elor (difuzoare din spectrul înaltelor), rata de deschidere și grosimea grilelor de protecție. După acestea este momentul alegerii difuzoarelor, piese unice pe care Focal și le-a imaginat și fabricat de mai bine de 40 de ani. Acestea dețin tehnologii proprii și brevetate pentru transpunerea materialului sonor și cizelarea tuturor detaliilor acustice necesare obținerii unei atmosfere optime pentru creațiile muzicale preferate.

Apoi sunt necesare reglajele fine făcute de inginerii specializați în acustică de-a lungul unor mii de kilometri parcurși în diverse condiții de rulare, lucru realizat pentru stabilirea celor mai buni parametrii ai sistemului audio. Și trebuie precizat că parcurgerea etapelor anterioare este esențială pentru reglajul electronic al sunetului, pentru crearea unui mediu confortabil și a unei calități de ascultare Hi-Fi dedicată mașinii studiate.

Foto: Peugeot

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


3 × unu =