Plug-in hybrid: plusuri și minusuri

,

Reunind energia electrică cu cea termică, hibridul reîncărcabil (plug-in hybrid) este, între automobile, ceea ce este cabrioletul cu acoperiș metalic retractabil pentru mica lume a decapotabilelor: două mașini într-una singură. Aceasta nu înseamnă că este un ideal în privința consumului și al performanțelor.

Mașinile electrice răspund doar parțial nevoilor reale ale automobiliștilor. Spre deosebire de hibridele plug-in: cu baterii și motor electric destul de puternic, acestea oferă posibilitatea de a conduce câteva zeci de kilometri fără a cheltui o singură picătură de combustibil, dar și autonomie fără griji atunci când se pleacă la drum lung. Nu sunt, totuși, mașini perfecte, având multe avantaje, dar și minusuri ce nu pot fi ignorate.
Dintre avantaje, cele mai importante sunt:
Rulare electrică lungă: datorită bateriilor cu o capacitate respectabilă, este posibil să se parcurgă, pentru multe zeci de kilometri, secțiuni de drum de oraș sau chiar de autostradă fără pornirea motorului termic.
Costuri de utilizare rezonabile: dacă prețul de achiziție al mașinii hibrid reîncărcabil este preluat în ecuație, suma cheltuită pe kilometrul parcurs poate scădea drastic în comparație cu automobilele care au numai motor termic. În plus, utilizarea mai redusă a propulsorului termic îl fac pe acesta mai longeviv.
Performanțe bune: la rularea electrică, liniște în mașină și la exterior, accelerație foarte bună și absența vibrațiilor. Pe drum, puterea combinată și cuplul mari oferă reprize dinamice demne de mașinile sportive. În unele cazuri, la acestea se adaugă tracțiunea integrală, atunci când un motor electric suplimentar este instalat pe puntea spate.
Timp de încărcare a acumulatorilor rezonabil: deoarece bateriile lor nu au capacitate foarte mare, nu necesită mult timp pentru a se încărca.
Evitarea suprataxării sau chiar a interdicției de circulație în orașele care au început să aplice penalizări mașinilor cu motor termic, în special diesel.
Gamă foarte mare de modele: mașinile hibrid reîncărcabil sunt disponibile la multe mărci.
Inconveniente:
Greutate: oricât de mici, bateriile trag greu la cântar. La fel și motorul electric în sine și toate componentele pe care le implică această tehnologie. Adesea, aceste mașini sunt cu 200-350 kg mai grele decât omologii lor fără baterii. Evident, acest lucru este resimțit în comportamentul dinamic.
Consum suplimentar de carburant: automobilele hibrid reîncărcabil fiind mai grele, atunci când acumulatorii sunt descărcați și se folosește doar motorul termic, acesta consumă mai mult, uneori chiar destui litri suplimentari la 100 km în comparație cu modelul echivalent fără propulsor electric.
Alegere rațională, nu în funcție de modă: în cazul în care se parcurg foarte mulți kilometri anual, dieselul rămâne rege. Hibridul reîncărcabil este mai potrivit atunci când utilizarea mașinii este măcar în proporție de 80% urbană sau periurbană, călătoriile lungi fiind rezervate doar vacanțelor.
Adaptarea proprietarului la tehnologie: chiar dacă poate fi condus doar cu motorul termic este recomandat, de către producător, ca hibridul să fie conectat la priză imediat ce acumulatorii s-au golit. Asta poate ridica probleme dacă nu există sursa de curent electric potrivită sau acces la aceasta.
Relativ scump: în ciuda bonusurilor financiare acordate de autorități la achiziția unui plug-in hybrid, acesta tot va costa mai mult decât modelul echivalent dotat doar cu motor termic. Diferența poate fi de multe mii de euro.
• Un minus care nu este comun tuturor hibridelor reîncărcabile, dar des întâlnit, este capacitatea mai redusă a portbagajului, din cauza acumulatorilor instalați sub podeaua acestuia.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


× sase = 48