Perseverance, roverul care caută viață pe Marte

,

Omenirea a făcut un nou pas pentru cucerirea și descoperirea planetei Marte. Roverul Perseverance a ajuns cu bine la destinație după o călătorie prin spațiu care a durat mai bine de șapte luni. Misiunea lui este complexă. Mașinăria coordonată de inginerii NASA trebuie să afle dacă pe a patra planetă de la Soare a existat vreodată viață, dar își propune și testarea producerii de oxigen.

La început părea o poveste scrisă de Jules Verne. O mașinărie care să ajungă pe Marte și care să caute prin toate cotloanele planetei după apă și eventuale dovezi care să arate că aici a existat viață. Specialiștii de la NASA s-au încăpățânat și au trimis până acum cinci rovere spre Planeta Roșie. Ultimul este cel mai performant. A costat 2,7 miliarde de dolari și a primit numele de Perseverance, după un concurs, în care au fost implicați 28.000 de elevi din școlile primare și secundare din Statele Unite, câștigat de un puști din clasa a șaptea. Roverul a călătorit prin spațiu mai bine de șapte luni și a ajuns în siguranță pe suprafața Planetei Roşii. „Amartizarea” a fost o operațiune complicată. După ce a intrat în atmosfera marțiană, Perseverance a trebuit să „frâneze”, în doar șapte minute, de la viteza de 20.000 de kilometri pe oră până la zero. Locul ales pentru amartizare este craterul Jezero, unde oamenii de știință speră să găsească urme de viață. Imediat ce și-a încheiat călătoria de 480 de milioane de kilometri,  roverul a făcut câteva fotografii pe care le-a trimis pe Pământ.

Perseverance este al cincilea rover NASA trimis pe Marte. Primul avea dimensiunile unui cuptor cu microunde.

Perseverence și Ingenuity
Specialiștii NASA nu au ales întâmplător craterul Jezero, cu un diametru de 45 de kilometri. Ei sunt convinși că aici a existat un lac adânc, în urmă cu 3,5 miliarde de ani, în vremurile în care se bănuiește că Marte era o „planetă albastră”, la fel ca Pământul. Prima excursie a lui Perseverance a fost destul de scurtă. Vehiculul cu șase roți a parcurs patru metri, s-a „dezmorțit” cu o întoarcere și a efectuat o manevră în spate de aproape doi metri și jumătate. Toată operațiunea a durat 33 de minute. Și ca să arate că își face bine treaba și că lucrurile se desfășoară normal a trimis și câteva fotografii cu urmele șenilelor. După câteva zile au apărut și primele semne de întrebare. În una dintre înregistrările ajunse pe Pământ se aude un sunet ciudat: roțile roverului au început să scârțâie, un eveniment considerat „neașteptat” de specialiști. „Dacă aș auzi aceste sunete atunci când aș merge cu mașina, aș opri și aș cere o platformă”, a declarat Dave Gruel, inginer al echipei NASA.
Perseverance se deplasea­­ză de cinci ori mai rapid decât  ­Curiosity, celălalt rover NASA care funcționează încă pe Marte, și va parcurge 15 kilometri în următorul an marțian, ceea ce înseamnă aproape doi ani pe Pământ. Înainte să înceapă această misiune, un mic elicopter va fi trimis în recunoaștere. Este vorba de Ingenuity, o dronă care se află în acest moment în „hangarul” de sub rover. Inginerii care s-au ocupat de Perseverance s-au bazat foarte mult, pentru realizarea acestui rover, pe designul lui Curiosity, dar la capitolul dotări sunt destul de multe îmbunătățiri. Brațul este mai lung și mai robust și poate stoca probe geologice, în tuburi ultra-curate, sistemul de aterizare este mai precis, iar roțile din aluminiu sunt mai groase și sunt acoperite cu cleme pentru tracțiune și spițe din titan. Asta îl face pe Perseverance să fie cu 14% mai greu decât predecesorul său (1.025 kg față de 899 kg).
Perseverence, misiune complexă pe Marte
Oamenii de știință vor să răspundă la mai multe întrebări cu ajutorul lui Perseverence. Cele mai importante sunt dacă a existat vreodată viață pe Marte și dacă oamenii ar reuși să trăiască pe a patra planetă de la Soare. Perseverance este dotat cu două instrumente cu ajutorul cărora se pot detecta materie organică și minerale, dar care vor cartografia și compoziția chimică a rocilor și sedimentelor. În acest mod se poate afla dacă există dovezi ale vieții microbiene pe Marte. Roverul este dotat și cu un sistem de adunare a mostrelor de sol marțian. Acestea nu vor putea fi analizate decât în laboratoare sofisticate și vor fi aduse pe Pământ de misiunile viitoare.


În plus, Perseverance este dotat și cu un sistem prin care va produce oxigen direct din dioxidul de carbon al atmosferei. Acest experiment va demonstra dacă viitorii exploratori vor putea obține pe Marte oxigenul necesar pentru respirație, dar și ­pentru combustibilul rachetelor.

Foto: NASA

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


6 × unu =