Onomastica stelei cu trei colțuri

,

Dacă v-ați lămurit că este vorba despre Mercedes, atunci puteți să vă imaginați și faptul că de la începutul secolului trecut constructorul german își sărbătorește în fiecare an ziua numelui. 

Adică de la 2 aprilie 1900, când Daimler-Motoren-Gesellschaft a decis să-și schimbe numele automobilelor proprii. Este momentul când intra în scenă Emil Jellinek considerat de nemți cel mai bun, dar și cel mai dificil client al Daimler-Motoren-Gesellschaft la vremea aceea. În fapt, omul de afaceri și agent de asigurări de succes din Viena, care și-a permis să înființeze un birou la Nisa, Jellinek a fost permanent interesat de progresele din automobilism, făcea tranzacții cu vehicule Daimler și le înregistra la curse. Este momentul din care pseudonimul „Mercedes” a fost frecvent auzit în cercurile automobilistice.

Și astfel, în urmă cu 120 de ani, Daimler-Motoren-Gesellschaft a decis să-și numească automobilele după fiica lui Emil Jellinek din prima sa căsătorie.

Primul vehicul cu acest nume melodios de origine spaniolă a fost Mercedes 35 PS și a provocat multă senzație în săptămâna cursei de la Nisa din martie 1901. Și nu numai datorită tehnologiei sale, extrem de avansată la acel moment, dar și pentru designul său elegant. Modelul de atunci este considerat prototipul automobilului modern, iar prin arhitectura sa progresivă a devenit un punct de reper pentru întreaga industrie auto.

 

De atunci, inscripționarea „Mercedes” a împodobit radiatoarele autoturismelor Daimler. Numele a fost înregistrat ca marcă comercială la 23 iunie 1902 și protejat legal la 26 septembrie 1902. Constructorul german și-a schimbat denumirea în Mercedes-Benz, după fuziunea companiilor Daimler și Benz, abia în iunie 1926.

În iunie 1903, omul de afaceri a obținut permisiunea să obțină numele de brand Jellinek-Mercedes. „Este probabil prima dată când un tată a luat numele fiicei sale”, a comentat atunci Jellinek. În 1909 s-a retras din activitatea auto, iar pe 21 ianuarie 1918 s-a stins la Geneva, la vârsta de 65 de ani.

Foto: Mercedes

Retro: Mercedes-Benz C126 500 SEC – Subtil, elegant, robust

Muzee auto: Mercedes-Benz, istorie pe viu

 

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


+ noua = 15