Motocicleta electrică și imprimanta 3D

,

Motocicleta electrică. O vedem din ce în ce mai des pe stradă. Mulți producători investesc multe milioane de euro pentru a dezvolta noi produse care să consume mai puțin, să fie mai sigure și mai atractive. Este tot mai clar că nu mai avem mult până vom putea printa aproape orice la o imprimantă 3D.Până atunci, însă, se fac pași importanți în această direcție. Un exemplu este motocicleta electrică printată la o imprimantă 3D de cei de la NOWLAB, divizia de cercetare a BigRep, o firmă specializată în această tehnologie revoluționară.

Cum ar fi să vedem o motocicletă printată în dotarea forțelor de poliție? Ar părea o secvență dintr-un film SF?

Noul proiect se numește Nera și atrage atenția de la prima privire. În mod cert există și anumite limitări tehnologice care se văd în designul propus pentru aceasta. Cu toate acestea designerii care au lucrat la proiect au reușit să facă din acest aspect un plus, conferind vehiculului pe două roți un aspect greu de trecut cu vederea. Este o abordare pe care ori o îndrăgești, de la prima vedere, ori o urăști din suflet. Și asta este un lucru bun. Cel mai rău ar fi fost să-i lase indiferenți pe cei care au văzut-o.

Totul este dispus într-un mod special pe acestă motocicletă: roțile, stopurile sau corpul general uzează de forme plane intersectate la diverse unghiuri sau detalii traforate cum este cazul jantelor.

Tehnologia de printare 3D a permis abordări surprinzătoare și din punct de vedere funcțional. Este cazul anvelopelor care au fost înlocuite, în acest caz, de o structură 3D elestică, care preia locul vechii abordări.

Echipa a reușit să „clădească” toată motocicleta din numai 15 componente majore. Rămâne să vedem cât de curând vom putea să admirăm pe stradă asemenea realizări. Până atunci, ne clătim ochii cu unul dintre filmulețele care prezintă motocicleta electrică „scoasă” la imprimantă.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


cinci × 7 =