Mercedes-Benz Guard: Bulletproof

,

Divizia Mercedes-Benz Guard produce automobile blindate de mai bine de 90 de ani. Folosite de demnitari și VIP-uri din întreaga lume, modelele blindate germane sunt printre cele mai bune din lume.

Pentru oamenii de afaceri importanți, demnitari, preșe­­dinți, regi sau împărați care au nevoie de protecție atunci când călătoresc cu automobilul, divizia Mercedes-Benz Guard are o lungă tradiție când vorbim despre automobile rezistente în faţa gloanțelor și chiar a exploziilor.
Primul automobil Mercedes-Benz cu protecții speciale a fost Pullman Saloon din seria Nurburg 460 (W 08), produs în 1928.
Alături de alte două exemplare 770 Grand Mercedes Pullman Sallon, automobilele au fost comandate de Împăratul Japoniei, în 1930.
În 1963, Mercedes prezenta modelul 600, o limuzină folosită de numeroși șefi de stat, iar ulterior, Guvernul German solicita companiei din Stuttgart vehicule blindate pentru vizitele înalților demnitari. În 1970, cererea pentru aceste modele creștea, în special în America Latină, iar Mercedes oferea versiunea blindată a lui 280 SEL 3.5. Din 1980, toate generațiile S-Klasse au fost oferite și în versiune blindată.
Astăzi, orice model de lux din gama Mercedes-Benz poate fi trecut prin tratamentul diviziei Guard, oferind protecție până la clasa VR10, cel mai înalt nivel de blindaj. Mercedes-Benz Guard furnizează automobile cu protecție și pentru ocazii speciale internaționale precum recepții de stat, summit-uri sau evenimente sociale de importanță mare.
Bineînțeles, cel mai răspândit model folosit este Clasa S. Pe lângă modificările aduse caroseriei, Mercedes-Benz oferă training de specialitate celor care vor conduce aceste automobile speciale. Totul este inclus în prețul de vânzare al mașinii.

Modificările se referă la folosirea de aliaje speciale pentru a ranforsa elementele de caroserie care sunt expuse unui atac cu gloanțe sau explozivi. Schimbările sunt aduse mașinii încă din faza de producție ceea ce permite ca produsul finit să nu difere foarte mult de versiunea civilă a modelului. O parte foarte importantă a modelelor Mercedes-Benz Guard este partea vitrată. Prin folosirea de materiale speciale și sticlă de grosime mare laminată cu policarbonat, Mercedes-Benz oferă protecția necesară.
Pentru ca automobilul să poată evada rapid în cazul unui atac, nemții folosesc motorul V12 de 530 CP și 830 Nm pentru a echipa versiunea Guard a modelului S-Klasse.
Pe lista de echipări speciale mai regăsim dotări precum rezerva de oxigen pentru pasageri în cazul unui atac cu gaz iritant, sistemul de stingere a incendiului cu autoactivare, echiparea specială cu sirenă și lumini tip girofar, radio cu două căi, bateria auxiliară pentru pornirea motorului în caz de urgență, sistemul de alarmă, comunicarea externă prin megafon.
În funcție de necesitățile guvernelor, companiilor și organizațiilor care au nevoie de automobile cu capacități speciale, divizia Guard poate efectua modificări asupra modelelor sale.
Gama actuală de modele Guard cu certificare VR9 și VR10 este formată din: Mercedes-Maybach S650 Guard cu certificare VR10, cel mai mare grad de protecție oferit (consum mediu: 18,4 litri/100 km), Mercedes-Maybach S650 Pullman Guard (versiunea cu ampatament lung și singurul model de acest fel ce oferă clasă de protecție VR9, consum mediu: 20,6 l/100km) și Mercedes-Benz S600 Guard, clasă de protecție balistică VR9 (consum mediul: 18,4 l/100 km).

Text: Dragoș Băltățeanu / Foto: Mercedes-Benz

Publicat în Lifestyle, Știri.

Autor

Home Page

Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


9 − = trei