Mașinile Regelui Mihai

,

Mașinile Regelui. Așa se numește un volum de colecție, un deliciu pentru cunoscători, publicat în anul 2012, realizat de Alteța Sa Regală Principele Radu de România. În aceată carte-document sunt prezentate mașinile Regelui Mihai, dar și pasiunea sa pentru automobile și avioane.

Regele Mihai a fost cunoscut ca un automobilist, mecanic și pilot profesionist. Mașinile i-au plăcut foarte mult încă din copilărie. „Din păcate pentru sărmanele noastre urechi, ocazional, el își amintește că este un motor, un motor nu prea bun pentru zgomotul pe care îl face”, scria amuzată Regina Maria în jurnalul său la 1 septembrie 1926. De altfel, Regina a păstrat în caietele sale multe fotografii în care apare micul Mihai, uimit și încântat, lângă o mașină adevărată. Un an mai târziu, în anul 1927, Principele Mihai a primit cadou primul său automobil, pe care l-a numit „Gândacul Roșu”. Avea doar șase ani la acea vreme. „Cred că m-am născut cu volanul în mână”, povestea zâmbind Regele Mihai.

A învățat să conducă, furând „meserie” de la șoferii de la palat. De-a lungul vremurilor a avut o mulțime de mașini: Rolls Royce, Ford, Delahaye, Buick, Volvo, Alfa Romeo, Lincoln… Dar cel mai apropiat de suflet i-a fost un SS Jaguar 100 Supersport, fabricat în anul 1937, primit cadou la împlinirea vârstei de 16 ani. Au existat doar 116 exemplare din acest model.

Mașina a avut o viață agitată descrisă, cu lux de amănunte, în volumul „Istoria întortocheată a Jaguarului albastru”, de Radu Portocală. Prima oară a fost vândută în anul 1944. Apoi a schimbat mai mulți proprietari, o vreme a fost părăsită într-o parcare din Drumul Taberei, iar în 1977 a ajuns în Grecia. De aici a plecat la un restaurator specializat din Anglia, unde a stat opt ani. Pe 29 mai 1991, după 47 de ani, Regele Mihai și-a întâlnit vechea dragoste, iar martorii susțin că suveranul a fost foarte emoționat.

Principele Radu de România a spus la lansarea volumului „Mașinile Regelui”: „Regele a condus mașinile sale peste două milioane de kilometri”.

Regele Mihai, fotografie lângă automobilul SS Jaguar 100.

De-a lungul vremurilor, Regele a avut foarte multe mașini. Multe dintre ele au fost recondiționate chiar de el într-un atelier din Elveția. Acum pot fi admirate în Muzeul Regal al Automobilului de la Săvârșin, inaugurat în anul 2011.

O fotografie de colecție. Regele Mihai îl întâlnește pe Adolf Hitler. „Atitudinea lui intimidantă m-a deranjat precum apa penele raței. Nu m-a atins, nici pe mama. Nici ea nu a fost deloc impresionată ” a spus Mihai I în documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler”.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


+ patru = 7