Mașini legendare, de pe peliculă, pe străzile din România

,

Ați visat vreodată să conduceți mașinile de care v-ați îndrăgostit în filme? Negreșit, senzația de la volanul unui bolid pe care care l-a pilotat Vin Diesel este de neratat. Nu mică ne-a fost mirarea să descoperim că un pasionat din București a luat acasă o frântură din seria Fast and Furious, iar în garajul unui alt împătimit a ajuns mașina care l-a însuflețit pe Dr. Hudson din animația Cars.

Retras într-un colț al salonului auto, departe de luminile reflectoarelor din studiourile “Universal”, un Buick Grand National ascunde sub capotă o istorie pe care ar vrea să o spună tuturor celor ce sunt pasionați de mașini, cai putere și filme care au intrat în istorie. Și nu este vorba despre orice film, ci despre seria Fast & Furious. În cea de-a patra parte, apărută în anul 2009, actorul Vin Diesel, care îl pune în scenă pe Dominic Toretto, folosește o mașină similară în momentul în care deturnează o cisternă cu produse petroliere în Republica Dominicană.
Echipa de producție a construit opt astfel de mașini pentru scenele din film, pentru a putea face față cascadoriilor. Cea mai neobișnuită modificare a fost montarea invers pe șasiu a unei caroserii, dar totul a fost necesar pentru ca secvența în care Buick-ul rulează cu spatele să se poată desfășura în mare viteză, milioanele de spectatori văzând o mașina ce aproape că zboară în marșarier. Chiar și așa, Buick-ul a fost condus de un șofer aflat pe locul din spatele lui Dominic Toretto, bine camuflat de scenariști și regizori.
Dar să revenim la mașina care a ajuns în România, cumpărată de un membru al Clubului Vehiculelor de Epocă. Proprietarul nu a putut ajunge la întâlnirea cu echipa Auto Test, dar Niculae Apostol, președintele asociației, ne-a dezvăluit că Buick-ul a fost achiziționat la licitație și că este perfect funcţional, dar nu poate circula încă pe drumurile publice, din cauza modificărilor care i s-au adus. Fișa tehnică a lui Grand National nu poate trece neobservată, iar specificațiile actuale sunt departe de cele cu care a ieșit mașina din fabrica celor de la General Motors, pentru că un motor de 6,2 litri, V8 și 430 CP au transformat-o într-una demnă de platourile de filmare.
„În general, lumea nu crede că este originalul, crede că este o copie. Avem documentele care arată că este mașina originală din film, pe care a condus-o și actorul Vin Diesel”, spune Niculae Apostol, președintele Clubului Vehiculelor de Epocă.
Ne întoarcem și mai mult în timp și ne amintim de copilărie, nu neapărat de a noastră, dar seria „Cars”, ecranizată de cei de la Pixar Animation Studious, a avut fani și în rândurile celor care nu se mai jucau cu mașinuțele frumos colorate. Animația „Cars” a apărut în trei părți, între 2006 și 2017, iar unul dintre personajele principale a fost Dr. Hudson sau Doc, așa cum i se adresează prietenii. Acțiunea este plasată în orașul Radiator Springs, un loc imaginar, populat și controlat de mașini, iar imaginea lui Doc se bazează pe fabulosul Hudson Hornet, o mașină care a făcut istorie în cursele NASCAR. Vocea din animație i-a aparținut actorului Paul Newman, iar Doc a avut chiar și ochii albaștri ai acestuia.
Dr. Hudson nu a fost doar medicul și judecătorul orașului, dar și un veritabil competitor sportiv, până când un accident l-a scot definitiv de pe circuit. Sfârșitul de carieră îl găsește pe Doc în postura de a-și folosi trofeele câștigate pe post de suporturi pentru instrumentele medicale. Puțini mai știau despre trecutul său de competitor, dar mai tânărul Lightning McQueen îl demască, iar Doc acceptă să-i devină antrenor și șef al echipei de competiție.
Povestea lui Dr. Hudson s-a încheiat în anul 2017, odată cu apariția Cars 3, dar imaginile mașinilor însuflețite de cei de la Pixar Animation Studious au rămas vii în mintea celor care au iubit seria. Astăzi, Doc are o pagină de Facebook cu peste 1,5 milioane de urmăritori, unde apar frecvent secvențe din filmul care l-a consacrat, iar entuziasmul pentru mașina vorbitoare nu s-a stins.

Nu știm dacă notorietatea lui Hudson Hornet a inspirat seria de animații sau dacă desenele au făcut ca mașina să nu fie dată uitării, dar am avut surpriza să vedem un exemplar complet funcțional în reprezentanța RAR Grivița. Proprietarul nu a dorit să-i fie dezvăluită identitatea, dar ne-a dat câteva detalii despre bijuteria pe care a achiziționat-o la o licitație din SUA. Mașina tocmai a împlinit 68 de ani și are un motor de 5 litri pe benzină și șase cilindri în linie. Povestea mașinii este conturată de un detaliu care a rămas în istoria curselor cu automobile. Modele similare au făcut istorie la cursele NASCAR în perioada 1951-1955, când au câștigat peste 80 de curse. Asemenea scenariului stilizat în filmul animat, istoria lui Hudson Hornet la NASCAR s-a încheiat în urma unui accident teribil.
Buick Grand National și Hudson Hornet sunt doar două dintre mașinile care au reușit să iasă din realitate și să ajungă pe peliculă, pentru a-și asigura notorietatea, iar de acolo s-au întors pe străzi pentru a-i bucura pe cei care iubesc mașinile clasice.

     Text /Foto: Alexandru COSTEA

Publicat în Știri.

Autor

Home Page

Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


7 − = doi