Mașina lui Adolf Hitler este de vânzare

,

Mașina lui Adolf Hitler va fi scosă la vânzare anul viitor. Este vorba de un Mercedes- Benz 770 Grosser, decapotabil cu patru uși, unul dintre modelele folosite foarte des de Adolf Hitler.

Liderul naziștilor a fost fotografiat în acest automobil în mai multe momente importante ale istoriei: parada de la Berlin, după ce a capitulat Franța în anul 1940, după invazia Iugoslaviei și Greciei în 1941, dar și în momentul în care Benito Mussolini a vizitat Germania. De-a lungul vremurilor, mașina a fost folosită și de apropiații Fuhrer-ului: Heinrich Himmler și Hermann Wilhelm Göring. Automobilul poate atinge160 de kilometri pe oră și era cunoscut drept un instrument de propagandă pe timpul celui de-al Treilea Reich.

Mașina a fost fabricată în anul 1938 și a fost proiectată să reziste unor atacuri armate. După ce s-a terminat războiul a fost rechizionată de soldații americani. Aceștia nu au ținut cont că era mașina lui Adolf Hitler și au folosit-o un timp ca vehicul al Poliției Militare. Anul 1946 o găsește în proprietatea unui cetățean belgian, care a decis să-i înlăture toate însemnele naziste. În 1976 a fost cumpărată de doi colecționari. Steve Munson și Joe Ogden au plătit pentru ea 50.000 de dolari, iar când au auzit că ar putea fi mașina lui Adolf Hitler, au mai investit încă 50.000 de dolari în restaurarea acesteia. Cei doi au vândut automobilul peste câțiva ani.

Prețul nu a fost dat publicității, dar se spune că a costat aproape 1 milion de dolari. Au urmat ani agitați. Mașina a fost în proprietatea mai multor colecționari care au cheltuit sume importante, ca să-i păstreze strălucirea. „Super-Mercedesul” va fi scos acum la vânzare, iar un evaluator important, care a insistat să-și păstreze anonimatul, a declarat că acesta valorează între 5 și 7 milioane de dolari. „Dacă ținem cont de valoarea istorică, acest automobil ar putea fi vândut chiar cu o sumă dublă. Este o bucățică din istorie”, a declarat specialistul.

Mașina va fi vândută împreună cu toate documentele. 10% din valoarea de vânzare va fi vărsată unor campanii de educaţie pe tema nazismului şi Holocaustului.

Sursa foto: Thesun.co.uk

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


− sase = 3