Mașina condusă de laser

,

Volvo Cars, lider mondial în ceea ce privește siguranța automobilelor, stabilește un nou standard în materie, prin parteneriatul cu firma de hi-tech Luminar din Silicon Valley.

În baza acestei colaborări, Luminar va echipa viitoarele modele Volvo cu tehnologia LiDAR, ce va permite mașinilor mărcii suedeze să ruleze complet autonom. Senzorii LiDAR vor fi instalați pe automobilele ce vor fi construite pe platforma tehnică modulară SPA 2 a Volvo, care va intra în producția de serie în 2022. Această platformă tehnică este proiectată din start să folosească diferite sisteme de conducere autonomă, iar modulul LiDAR va fi montat în acoperișul viitoarelor mașini Volvo, chiar deasupra parbrizului. Computerele acestor autoturisme vor primi update-uri de soft wireless, iar programul Highway Pilot, care se bazează pe senzorii LiDAR, va asigura conducerea autovehiculului total autonomă pe autostradă, dar numai după ce a analizat condițiile de drum și de vreme, pentru a nu exista vreun risc. Odată de Highway Patrol a preluat controlul mașinii, șoferul își va putea lua mâinile de pe volan, va lăsa pedalele libere și, cel mai important, nu va mai trebui să fie atent la drum, putându-se ocupa de orice altceva decât condusul. Pe lângă acest program de conducere autonomă, Volvo și Luminar studiază posibilitatea integrării LiDAR și în alte sisteme de asistență a șoferului.

Tehnologia LiDAR se bazează pe senzori ce emit milioane de pulsații laser, care permit detectarea cu acuratețe a ființelor și obiectelor din proximitatea autovehiculului și generează o hartă 3D în timp real. Testele au arătat că această tehnologie este mult mai sigură ca radarele și camerele video și cu o capacitate de detecție mai puternică decât a acestora și de aceea compania Volvo s-a decis să o adopte.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


+ 9 = doisprezece