Kiara Anca Firan: „Am avut iubiți care au fost geloși pe motocicleta mea”

,

Când vorbește de motociclism ochii îi iau, parcă, foc. Se însuflețește, îți explică, gesticulează, fandează, se apleacă peste un ghidon imaginar și… visează. Numele ei este Kiara Anca Firan. Este una dintre puținele tinere care participă în cursele moto din România. În loc de pantofi cu toc preferă o pereche strașnică de gume și ar da oricând o poșetă scumpă pe câțiva litri de ulei bun de motor. Dacă mergeți la o cursă și îi vedeți numele pe lista de start nu-i scăpați din ochi motocicleta. Este ușor de recunoscut. Poartă mereu numărul 5…

Auto Test: De ce ai numărul 5 pe motocicletă?
Kiara Anca Firan: (Zâmbește) Acest număr „se află” cu mine de foarte mult timp. Am jucat handbal și hochei cu numărul 5, mama și bunica stau fiecare la apartamentul 5, sunt născută la ora 5 după amiaza. În plus, numărul meu de destin este 5.
Auto Test: Care este sentimentul pe care îl ai pe motocicletă?
Kiara Anca Firan: Este o chimie foarte puternică și un sentiment de libertate. Eu, după ce trec linia de finiș, mă ridic în picioare și trec cu pieptul de bordul motocicletei. Atunci nu mai o mai văd și am sentimentul că zbor (se oprește o clipă, retrăind parcă momentul). Când îmi pun casca pe cap, mă cuprinde o liniște interioară și din acel moment nu mai am gânduri, nu mai am probleme… sunt doar eu și motocicleta. Este momentul meu personal pe care nu mi-l poate lua nimeni. Iubesc foarte mult ce se întâmplă cu mine, cu corpul și creierul meu, în momentul în care sunt pe motocicletă. Eu iubesc viteza, nici nu-mi dau seama când ajung la 200 de km la oră, dar nu cea de pe stradă care îi pune în pericol pe ceilalți. Îmi place mult eleganța sportului și sentimentul pe care îl am pe motocicletă.
Auto Test: Îți este vreodată frică?
Kiara Anca Firan: Dacă nu mi-ar fi frică nu ar fi atât de frumos (zâmbește). La ActionBike plecăm și câte 50 de piloți și se întâmplă să nu pornească o motocicletă, să te trezești cu o roată în spate sau să te lovească cineva. În primul viraj este foarte aglomerat și după ce trec de el spun: „Doamne, Doamne…” și „gata, am scăpat”. Mă mai întreb uneori de ce mă supun unui asemenea chin, dar după aceea mă pregătesc de cursă și frica pleacă automat.
Auto Test: De unde ai dobândit pasiunea pentru motociclete?
Kiara Anca Firan: Avem 12 ani și am mers cu părinții mei la niște prieteni de-ai lor. Tata i-a spus gazdei să-mi dea ceva să fac și atunci mi-au arătat un ciclomotor. Am dat câteva ture cu el și mi-a plăcut foarte tare. Eu știam câte ceva de la bunicul din partea mamei, care avea o motocicletă, dar după vizita aceea m-am hotărât. Din anul 2007 am început să merg pasager și mă mai lăsau prietenii să mă plimb și eu printr-o parcare. Mult timp nu mi-am permis să-mi cumpăr o motocicletă, dar am reușit acest lucru în anul 2014 și mi-am achiziționat o Honda CBR RR.
Auto Test: Ai mai și căzut cu ea?
Kiara Anca Firan: Am căzut, dar un mic accident mi-a deschis drumul mai departe. În acel incident am spart capacul motorului și toată lumea mi-a spus să merg la Alexandru Șerban, că se pricepe foarte bine la reparații și o să mă ajute. Când am ajuns la atelierul lui și am văzut că pereții erau plini de cupe de la competiții moto, am spus că „vreau și eu”. Eu participasem deja la un campionat de moto‑îndemânare în care am luat locul 1 la fete, dar Alex m-a dus prima oară pe circuit și m-a pus pe o motocicletă de 600 cmc. Eram pe circuitul de la Adâncata și am dat trei ture, iar la final aveam un zâmbet blocat pe față. L-am convins că îmi doream foarte tare să alerg și am început să ne antrenăm. În 2016 am făcut un curs cu un pilot român din Spania și am alergat Campionatul Național, Campionatul Balcanic, ActionBike și Romanian Superbike. Am vrut să văd ce competiții mi se potrivesc cel mai bine. În 2017 am ales Romanian Superbike, la clasa rookies 600rr și am fost singura fată din competiție. Apoi am fost ActionBike la două clase.

Auto Test: Tot nu ne-ai spus nimic de căzături.
Kiara Anca Firan: În general cad bine, cad eficient. Mă ajută Gecko… motocicleta mea este un băiat! (râde)
Auto Test: De ce i-ai spus Gecko?
Kiara Anca Firan: Gecko este șopârla aceea care merge pe geam, pe tavan, pe perete și are „grip” (n.r. prindere). Așa stau lucrurile și cu motocicleta. Indiferent de situație, noi trebuie să rămânem pe roți. Este adevărat că se întâmplă să mai alunece și el. Am căzut chiar la prima cursă din viața mea. În primul viraj din ultimul tur, după linia dreaptă, am încercat să stau pe exterior, să nu mă audă concurentul din față când vin. Nu a fost așa. A mai venit un motociclist care a intrat sub el și l-a trimis direct în mine. M-a scos de pe circuit și am căzut direct în cap și după aceea m-am rostogolit de câteva ori. Nu am putut să mă întorc o săptămână și am avut un fel de „gât de lup”. Când văd că nu merge îmi aduc aminte un sfat: „să știi că există un moment în care mai bine strângi bagajele și pleci, decât să te strângem noi de pe circuit”. Și asta fac.
Auto Test: Și ce spun cei din familie și prietenii? Nu te îndeamnă să renunți?
Kiara Anca Firan: Trebuie să ai credință și eu consider că atragi tot ce ai în viața ta. Sunt mulți piloți care fac accident pentru că le spune creierul „cazi, cazi” și, la un moment dat se întâmplă, pentru că nu încerci să salvezi situația. Eu nu mă gândesc niciodată că o să cad. Încerc să fiu conștientă și prezentă. Mă gândesc la cursă și păstrez controlul. Mă întreabă oamenii: „Ai aproape 32 de ani, nu vrei să faci un copil, nu vrei familie?”. Sigur că vreau, dar nu forțez nota. Am avut iubiți care îmi spuneau: „Eu te iubesc foarte mult și îmi este frică să nu cazi”. Dacă mă iubești foarte mult, dă-mi libertatea să cad și ajută-mă atunci când îmi este greu. Atunci am avut de ales între el și motocicletă și l-am ales pe „motociclet”. Am avut prieteni care au fost geloși pe motocicletă sau pe ceea ce am făcut eu.
Auto Test: Când vei avea copii, îi vei îndrepta spre motociclism?
Kiara Anca Firan: Îmi doresc să iubesc și îmi doresc cinci copii. Aș putea să nasc eu trei, dar aș mai vrea să adopt încă doi, să-i salvez. I-aș îndemna pe toți să facă motociclism. Fară nicio teamă. Este un sport atât de elegant, o disciplină frumoasă care te educă foarte mult. Oricum aș vrea să facă un sport. Te ajută din toate punctele de vedere.
Auto Test: Este costisitoare această pasiunea a ta pentru motociclism?
Kiara Anca Firan: Ai atins un punct sensibil. Sponsorii vor să te ajute cu produse și materiale, nu cu bani, iar eu am nevoie de 30.000 de euro pentru tot sezonul. Mă susține mult echipa mea, m-au ajutat familia și prietenii. Am avut prieteni care au spus că nu au să-mi dea decât o sută de lei. Pentru mine, suta de la ei, a însemnat mult. Nu vreau să pară că cerșesc, dar poate fi mâncarea pentru drum. Orice bănuț contează. Am vândut tot aurul pe care îl aveam, chiar și inelul primit de la mama la 14 ani.
Auto Test: Cum așa?
Kiara Anca Firan: Îmi doream foarte tare să ajung pe circuitul de la Brno și am sunat-o pe mama și i-am spus că vreau să vând inelul. „Eu ți-am luat inelul, ca să-l folosești cu bucurie. Dacă aceasta este bucuria ta, nu este nicio problemă”, mi-a spus mama. Sunt foarte activă pe site-urile de vânzări, am dat și niște bibelouri mai vechi din casa bunicilor.
Auto Test: Alergi la viteze foarte mari. Cum de nu te ia amețeala în viraje?
Kiara Anca Firan: Nu mă uit la asfalt. Eu mă uit în două puncte: unde pun roțile și unde trebuie să ajung. Unde trebuie să aplec și sus. Jos și sus (În acest timp se ridică puțin de pe scaun și fandează. Genunchiul stâng aproape că atinge podeaua). Vin, îmi decelerez motocicleta, mă uit jos să văd unde o așez și după aceea mă uit sus.
Auto Test: Avem tineri talentați în acest domeniu?
Kiara Anca Firan: Îmi doresc să cresc motociclismul în România și să deschid porțile pentru Dragoș Moosz și pentru Daria Gănescu, doi copii foarte talentați. Daria are 14 ani și trebuie profitat de harul ei. Are „nebunia” aceea necesară pentru motociclism. Dragoș are 18 ani și merge ca și mine pe o motocicletă mai puțin performantă, cu cauciucuri second hand și cu probleme tehnice. Și totuși este pe locul 1. Trebuie ajutat! Îmi doresc o școală pentru copii, peste câțiva ani, dar mai trebuie să acumulez experiență și să fac un modul de antrenament. Vreau să deschid ușile copiilor către acest sport. Eu am avut bunic militar și am crescut ca un adevărat patriot. Când urc pe podium, am drapelul cu mine. Vreau să pun România pe harta mondială a motociclismului.
Auto Test: Știu că ești și actriță. Cum ai îmbrățișat această profesie?
Kiara Anca Firan: În copilărie citeam, pictam, construiam. Latura artistică a fost bine dezvoltată. Am intrat la liceul „Ion Creangă”, iar unul dintre profesorii noștri s-a gândit să punem în scenă „Vizita” lui I.L. Caragiale și am primit rolul lui Ionel. Știi că la un moment dat el mănâncă dulceață, fumează și apoi leșină. Când am jucat cu public, am făcut o piruetă înainte să cad pe spate și când am ajuns pe podea am ridicat picioarele și le-am trântit pe podea. Cei din sală au aplaudat și au strigat „bravo” și atunci mi-am spus eu așa vreau să mă simt eu la serviciu.
Auto Test: Și ai mers pe acest drum?
Kiara Anca Firan: Prima oară am făcut un an la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, dar am renunțat pentru că nu mi-a plăcut. M-am dus la Administrație Publică, am terminat facultatea și imediat după aceea am dat examen și la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematrografică. Nu am avut bani să mă pregătesc, am învățat singură și am intrat penultima. În primul an am fost la taxă și nu îmi permiteam să plătesc, dar am învățat bine și am fost trecută la „buget”. Am terminat facultatea în primii zece și am rămas doi ani în asistență și am lucrat cu studenții.
Auto Test: Și spectacole, unde te vedem?
Kiara Anca Firan: În anul doi am fost aleasă, prin concurs, în piesa „Avalanșa”. Din anul trei am fost selectată, tot în urma unei probe și în „Vizita Bătrânei Doamne”. Spectacolul are mesaj și este foarte bun. Iubesc două replici din această piesă. Maia Morgenstern este personajul principal și la un moment dat spune: „Vreau să mi se facă dreptate”. Primarul îi răspunde „dar dreptatea nu este de vânzare” și atunci vine cu această replică: „Domnule primar, totul este de vânzare”. A doua replică o spune îmbrăcată în mireasă:  „Dragostea de oameni, privilegiul sărăciei”.
Auto Test: Îți scânteiază ochii când vorbești despre motociclism și de actorie.
Kiara Anca Firan: Iubesc actoria la fel de mult ca motociclismul, doar că mă simt mai împlinită pe pistă. Am început să lucrez reclame, ca să mă pot întreține. Partea tristă este că atunci când nu ai pile sau nu dormi noaptea în pat cu cineva din domeniu ești ușor de dat la o parte. Știu că sună groaznic, dar mă frustrez când nu am o șansă. Poate de asta am refulat în motociclism. La motociclism nu contează cu cine dormi și a cui nepoată ești. Contezi doar tu și motocicleta ta.

 Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: arhiva Kiara Anca Firan

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


trei + = 10