Kia Futuron: Un viitor frumos

,

Vreau să vă spun de la început că sunt un admirator al modului în care Kia a evoluat de la niște modele anoste la mașinile din prezent după care nu de puține ori întorci capul. Este și cazul conceptului intitulat Futuron, o nouă reușită a designerilor de la Kia.

Mașina a fost prezentată în China, piața cea mai atrăgătoare pentru toți producătorii auto, locul în care, de ceva vreme, se aruncă în luptă cele mai îndrăznețe concepte și cele mai noi tehnologii. Futuron câștigă atenția în primul rând datorită aspectului de o puritate evidentă, unde suprafețe clare se intersectează după muchii precise care conferă dinamism și forță. Rețeta nu este nouă, dar aduce un plus prin modul în care suprafețele se întrepătrund. Reușita majoră a designului exterior este reprezentată de modul în care lateralul vehiculului captează în mod evident esența denumirii coupe. Reușita te face să crezi că și în lipsa unor drumuri asfaltate specia coupe poate să existe sub această formă. Conceptul pare cumva un Coupe-SUV, nu deja clasica formulă SUV-coupe. Asta chiar dacă și producătorul în sine o denumește tot SUV-coupe.

Cred că o face și din motivații legate de marketing, tema SUV se vinde bine. Caracteristicile de caroserie coupe sunt numeroase. Observăm cabina vitrată de înălțime foarte mică, parbrizul mult înclinat sau modul în care luneta este rezolvată spre extremitatea conceptului. Cele două uși laterale de dimensiuni generoase, care elimină montantul „B” sunt un argument în plus în acest sens. Un element estetic foarte important implementat pe Futuron este noua identitate frontală a automobilelor electrice Kia, în care „tiger nose” primește o nouă interpretare față de grila din prezent care a devenit cumva un element clasic în repertoriul producătorului asiatic. Această nouă rezolvare presupune un contur foarte precis în interiorul căruia se află blocurile optice. Acestea sunt niște lumini punctuale dispersate într-o evidentă temă grafică. Spatele automobilului beneficiază de o soluție similară în privința stopurilor. Semnătura luminoasă dată de acestea urmează să sublinieze un nou element puternic de identitate pentru gama Kia. Interiorul este rezolvat într-un mod la fel de inspirat ca și exteriorul și deși mașina este capabilă de un nivel 4 de autonomie, locul șoferului este bine definit pentru momentele în care acesta dorește să controleze automobilul. Se subliniază în acest mod vocația sportivă-coupe a acestui concept și legătură puternică care trebuie să existe între aceasta și șofer. În modul autonom „volanul” se retrage în suprafața planșei de bord, iar scaunele pot să adopte o poziție mult mai confortabilă. Dacă imaginile ne ajută să ne facem o părere exactă despre concept, legat de partea tehnică de sub caroserie informațiile sunt mai puține. Este un semn că mașina este momentan un studiu fără o intenție de producție imediată. Ar fi, însă, păcat să nu implementeze acest design pe o platformă existentă sau pe una aflată în dezvoltare. Revenind la partea tehnică, pentru că iar am fost furat de frumusețea designului exterior, producătorul stipulează că tracțiunea electrică 4×4 este asigurată de patru motoare electrice amplasate în cele patru roți ale conceptului.

     Text: Gabriel  MANOLE /Foto: KIA

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


× 1 = noua