Jamie Oliver şi „maşina de gătit”

,

Despre lumea automobilelor și cea culinară se știe deja că au destule puncte de tangență. Mașinile specializate de genul bistrou sunt un exemplu. Dar cum ar fi dacă ți-ai personaliza mașina familiei cu componente dintr-o bucătărie modernă? Celebrul chef Jamie Oliver și Land Rover ne arată printr-o rețetă comună că este perfect posibil.

Despre bucătarul englez probabil că știți mai multe de la emisiunile culinare prezentate la noi, de pe canalele de televiziune specializate sau din cărțile cu rețete de gătit apărute pe piața românească. Poate campania dusă de acesta pentru schimbarea calității meselor școlare din Marea Britanie, mediatizată și la noi, vă este mai la îndemână? Chiar dacă bucătăria britanică nu este „over the top” în aprecierea specialiștilor, Jamie este cunoscut în întreaga lume ca un fenomen de-a lungul unei cariere de 17 ani de televiziune și publicistică. Iar primul pas l-a făcut devreme, când a început să gătească la pub-ul părinților lui, Cricketers, în Clavering, Essex, la vârsta de opt ani. După ce a părăsit școala și-a început cariera ca bucătar care l-a dus la cunoscutul restaurant londonez River Café, unde a fost descoperit de cei de la BBC și astfel s-a născut emisiunea Naked Chef (Cheful dezbrăcat… de secrete culinare!) al cărei protagonist a fost timp de trei sezoane. Restul, după cum se spune, este istorie.

Iar de curând, împreună cu divizia de Operațiuni pentru Vehicule Speciale (SVO) a celor de la Land Rover, Jamie Oliver și-a materializat propria viziune despre cum trebuie să fie mașina familiei. Iar rezultatul este cu adevărat unic: este singurul Discovery din lume care are un prăjitor de pâine în consola centrală și un ax de rotisor cuplat direct… la motorul mașinii. Alte caracteristici ingenioase includ un grătar portabil, care se montează, evident, lângă motor, o mașină de făcut paste, o plită cu gaz și o masă de bucătărie cu o parte detașabilă. Există chiar și o grădiniță cu plante aromatice și un suport de condimente amplasate în dreptul ferestrei de custodă din dreapta-spate.

De cealaltă parte se află „dulăpiorul” pentru mirodenii. Are nevoie de carne pentru chiftele sau cârnați? Nu-i nimic, o mașină de tocat ce poate fi montată în locul axului rotisor va rezolva problema într-un timp foarte scurt. Chiar și problema omogenizării înghețatei sau a untului a fost rezolvată prin „cutiile” amplasate pe jantele roților, fiecare cu o capacitate de cinci litri, care amestecă uniform conținutul acestora în timpul mersului.

Ce-i drept, cei din echipa de proiectare nu și-au imaginat vreodată că vor amplasa pe roți recipiente pentru fabricarea untului, însă ideea li s-a părut foarte „cool”.  „Le-am dat celor de la Land Rover o provocare amplă pentru a crea bucătăria supremă pe roți” a spus Jamie Oliver după ce a primit SUV-ul. „…Nu credeam că sunt în stare să pună un rotisor lângă motor și o olivieră consistentă în portbagaj, dar au făcut-o. Rezultatul este un Discovery uimitor, adaptat perfect pentru mine și pentru familie. Ne place! Cu această creație unică putem duce aventurile noastre culinare la nivelul următor.”

Având un spațiu de depozitare de până la 2.500 de litri și unul de stocare inteligent pentru lucrurile esențiale unei familii moderne, Discovery a fost considerat de cei de la SVO vehiculul perfect pentru asemenea modificări. Adică are suficient spațiu pentru o chiuvetă de aluminiu făcută la comandă, un televizor cu ecran plat și o masă de bucătărie care se poate desface ca una de sufragerie. Aici mai sunt incluse un sertar cu recipiente cu condimente și un mojar în forma unui piston, cu un pistil de forma unui ansamblu bielă-piston.

 Text: Radu BUHĂNIŢĂ /Foto: LAND ROVER

Maşini de mers la pescuit

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


+ 9 = saptesprezece