INTERVIU: Mihai Bobonete – Bobiță, Bobonete și fierbințenii

,

„Este de-aia «hidraulică», are un roboțel, dracu’ să o ia, când o calci, schimbă vitezele, nu mai schimbi tu!”. Da’, să vezi «gonetă» ce prinde! Este model 2022!”. Așa își lăuda Bobiță mașina, un superb Ford Mustang, într-o scenă din „Las Fierbinți”, serialul difuzat de PRO TV, care se află în topul audiențelor TV de mai bine de șapte ani. Bobiță este un personaj tare simpatic. Un cârciumar rotofei, haios, spontan, pus pe șotii, unul dintre pricopsiții satului, mereu cu gândul la „combinații”, interpretat cu har și mult umor de actorul Mihai Bobonete.

Auto Test: De unde crezi că ai moștenit simțul umorului?
Mihai Bobonete: De la rudele mele din Oltenia. Fiind oltean, prin sângele meu alb-albastru, cred că am moștenit și umorul nelimitat al zonei, reprezentat cu mândrie de multe nume mari de-a lungul vremurilor. Să nu uităm că Oltenia a dat unul dintre actorii uriași ai României, Amza Pellea.
Auto Test: Cât de mult te-a influențat actorul tău favorit, Amza Pellea, în carieră?
Mihai Bobonete: Extrem de mult! Nu pot să uit scenele acelea grozave de la revelioanele televizate pe vremuri. Eu îl „devoram”, încercam să vorbesc la fel ca el și să am gesturile lui. Îl ascult și acum, cu mare plăcere, în mașină, iar pe peretele de la Răsărit, din casa mea, cu lumină de veghe, am o bucățică de hârtie semnată de Amza Pellea.
Auto Test: Mama ta spunea, într-un interviu, că încă din copilărie ai jucat în fel de fel de scenete. Care erau rolurile de atunci și cât de mult au contat în acest drum?
Mihai Bobonete: (Râde) Eeee, mama, mama! Se referea la micile piese de teatru pe care grădinița le punea în scenă pentru părinți. Am fost ied, lup, animale în mare parte… Mă bucur că am ajuns să joc și oameni, acum, la bătrânețe!
Auto Test: Ce profesie își doreau părinții pentru tine?
Mihai Bobonete: Tata m-ar fi vrut inginer prin Franța, iar mama m-a sprijinit cel mai mult pe calea actoriei. De fapt, în dimineața în care am plecat la București, am pornit la drum cu trei tricouri și 50 de lei de la mama, care mi-a zis să-mi urmez visul.
Auto Test: De ce ai ales să-ți faci un tatuaj cu Bran?
Mihai Bobonete: Cred că simt ca Oliver Hardy… Este un actor care mi-a rămas imprimat pe retină. Am crescut cu Stan și Bran, am râs cu poftă la toate filmele și scenetele lor. Am citit foarte mult despre viața lor și m-a impresionat. Cred că Oliver Hardy și Stan Laurel sunt totemuri ale comediei de peste toate timpurile. Alegerea mea l-a influențat și pe Mihai (n.r. Mihai Rait Dragomir, personajul care îl interpretează pe Dorel în serialul „Las Fierbinți”), care și-a făcut un tatuaj cu Stan. Suntem ca frații, am crescut frumos împreună și era logic să fie așa.
Auto Test: Îți mai amintești primul spectacol în care ai apărut?
Mihai Bobonete: A trecut ceva vreme din 2003 și nu-mi mai aduc bine aminte, dar pot să spun că și acum, după aproape 17 ani, am aceleași emoții.
Auto Test: Știu că ai început facultatea de actorie…
Mihai Bobonete: Și m-am lăsat…
Auto Test: De ce?
Mihai Bobonete: Nu mi se potrivea de niciun fel. Plus că aveam 24 de ani în anul întâi, iar restul colegilor de grupă aveau 18 ani, așa că eram distribuit doar în roluri de băbăciune, bunicuț, bătrânel… Eram patetic.
Auto Test: Cum găsești entuziasm și după 15 sezoane din serialul „Las Fierbinți”?
Mihai Bobonete: Entuziasmul vine din faptul că simt că facem treabă bună și îmi place foarte mult că aducem gânduri bune și zâmbete pe fața celor care se uită la noi.
Auto Test: Care ar fi secretul longevității acestui serial?
Mihai Bobonete: Nu pot să spun acum! O să-l povestesc în cartea mea, care sper să apară anul viitor. Puțină răbdare și o să aflați multe lucruri interesante.
Auto Test: Cum v-au primit locuitorii din localitatea Las Fierbinți?
Mihai Bobonete: Au fost reticenți și conflictuali la început, până au reușit să facă diferența între ficțiune și realitate și să își dea seama că arătăm partea comică a lucrurilor a vieții de la țară. De fapt, realitatea este mai cu păr… (zâmbește).
Auto Test: Știu că tatăl tău a avut un mic bar. Te-au ajutat zilele în care ai muncit acolo, în interpretarea lui Bobiță?
Mihai Bobonete: Este doar o întâmplare că în serial sunt cârciumar și că, în viața de zi cu zi, tata a avut un mic bar, cândva, undeva… Personajul din film este o plăsmuire și un prototip care s-a născut greu, în ani mulți de muncă. Bobiță reflectă puțin și din personalitatea și simțirile scenaristului acestui serial, Mimi Brănescu.
Auto Test: Care este cel mai greu moment în spectacolele de stand-up și în cele de improvizație?
Mihai Bobonete: Nu există moment dificile când faci lumea să râdă, iar la spectacolele noastre este distracție mare. ­Oamenii pleacă zâmbind și asta este foarte important.
Auto Test: Cum te descurci cu drumurile prin țară, pentru spectacole? Cum găsești timp și pentru familie?
Mihai Bobonete: Volumul mare de zile de filmări de la serial nu mi-a mai permis să plec în deplasări. Îți dai seama că un punct de sprijin este Cătălina (n.r. soția lui Mihai), mă înțelege și mă susține în tot ceea ce fac. Ea se ocupă de casă și de copii. Este o mamă extraordinară.
Auto Test: Am văzut câteva fotografii cu un Ford Mustang. De ce ai ales această mașină?
Mihai Bobonete: Am visat încă din adolescență un automobil puternic, „muscle car” adevărat, și când am avut ocazia și posibilitatea să cumpăr unul, nu am stat pe gânduri. Așa am devenit proprietar de Ford Mustang. Este un monstru cu motor de 4.000 cmc, cu peste 300 de căluți sub capotă. Dar l-am vândut după doar doi ani.
Auto Test: Destul de rapid. De ce ai luat o asemenea decizie radicală?
Mihai Bobonete: Pentru că a venit Victor Pițurcă antrenor la Craiova și detest personajul, pentru că statul cere 5.200 de lei impozit pe o astfel de mașină și nu este normal… Mai vrei motive? Pentru că avea un consum de 20 de litri la suta de kilometri, pentru că pe șosele noastre sunt încă turbați care atunci când te văd într-o astfel de mașină vor să facă și ei raliuri cu Dacia Logan  și nu se dau la o parte de pe banda de viteză, că „na”, nu îl faci tu pe el cu „rahatul” tău de mașină, pentru că aveam nevoie de piese USA… doar din USA. Și tot așa…
Auto Test: Era o mașină foarte puternică, „de viteză”…
Mihai Bobonete: Da, dar să știi că nu-mi place viteza, rar sar de 150 km/h, iar când sunt cu cei mici în mașină (n.r. Mihai este tatăl a doi copii), nici atât. Merg lejer, în siguranță și sunt un șofer precaut.
Auto Test: Cu ce mașină te deplasezi prin țară?
Land Cruiser AVS Luxury, o „bombă” de mașină care se conduce ușor și este foarte confortabilă. Toyota este super-mașină, iar visul meu este să-mi cumpăr modelul V8. Poate când voi fi mare (râde).

Auto Test: Cum arată o călătorie cu doi copii în mașină?
Mihai Bobonete: De când am Toyota Land Cruiser este „easy and soft” și lucrurile merg foarte bine. Cei mici, Maria și Octav, au căști conectate individual, le fac întuneric și o oră și jumătate sau două se uită la film, apoi puțin somn, niște „ronțăieli” din benzinărie, un playlist scurt, cinci certuri cu țipete și urlete la 60 sau 70 de kilometri parcurși, pupici peste pupici. Și, din când în când, cântat în cor.
Auto Test: După ce criterii îți alegi mașinile?
Mihai Bobonete: În funcție de buget și de starea de spirit pe care o am în perioada respectivă. După ce am vândut Fordul Mustang, m-am hotărât să-mi cumpăr un Mini sau un Fiat 500.
Auto Test: Care a fost prima ta mașină?
Mihai Bobonete: Oltcit Club 11, culoare „cafea cu lapte”, a fost prima mașină, la vârsta de 18 ani. Dacă erai din Craiova și la majorat nu aveai Oltcit (mașina se producea în fabrica din oraș), erai „vai de mama ta”. Tata m-a încurajat în treaba asta cu șofatul. Am luat permisul din prima încercare, conduc de 22 de ani și nu am avut niciun incident major în trafic.

Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: arhiva Mihai BOBONETE

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


− sase = 0