INTERVIU: Ilinca Vandici – Prezentatoare cu stil

,

Minutele trec repede. Ilinca Vandici are o energie care te face să o privești uimit. Este tonică, veselă, zâmbitoare și povestește cu pasiune despre televiziune. Lucrează în acest domeniu de mai bine de 15 ani, dar proiectul „Bravo, ai stil!” îi este cel mai aproape de suflet. Emisiunea de la Kanal D a avut audiențe grozave și va continua și sezonul viitor. Iar Ilinca pregătește și alte surprize.

Auto Test: Să facem puțină istorie. Cum a început „aventura” în televiziune?
Ilinca Vandici: Am început la „meteo”. Prima emisie am înregistrat-o cu două ore înainte să fie difuzată și m-am dus acasă să mă văd, la televizor. Știam că nu sunt probleme, nu mă încurcasem deloc, dar m-au luat zdravăn transpirațiile. Emoția primei transmisiuni în direct am simțit-o la Kanal D, când prezentam, la puțin timp după ce s-a deschis postul, rubrica „Bulevard”. A fost tare dificil!
Auto Test: Au fost oameni care nu au reușit să meargă mai departe în această profesie din cauza emoțiilor…
Ilinca Vandici: Nu a fost cazul meu. Consider că m-am născut pentru televiziune, aici sunt împlinită și fericită! Ador această profesie! Vin cu plăcere și energie la serviciu și abia aștept să văd ce mai descoperim și ce planuri construim. La Kanal D mă simt tare bine alături de colegii mei. Sunt oameni care mă sprijină și care mă ajută să evoluez.
Auto Test: Ce au spus cei din familie când au văzut că ți-ai împlinit visul?
Ilinca Vandici: Părinții nu m-au cocoloșit prea mult și nu m-au lăudat excesiv. La mine a funcționat: „Crezi că poți să o faci? Crezi că ești bună pentru asta?”, iar după aceea mă îndemnau să încerc. În acest fel am descoperit că așa funcționez mai bine. Îmi plac laudele, dar când acestea vin în valuri mă rușinez, nu devin arogantă. Sunt conștientă de calitățile mele, de puterea și energia mea, altfel nu aș fi reușit să-mi duc planurile la bun sfârșit. Revenind la întrebare… Ai mei au fost mândri, mama este în continuare mândră, la fel și tata, acolo unde este. La un moment dat l-am întrebat pe tata: „Cum de m-ai lăsat să mă mut singură la București? Puteam să intru într-un grup dubios și să se aleagă praful de tot”. Mi-a răspuns că a știut ce a crescut și că a avut încredere în mine.
Auto Test: Ce înseamnă pentru tine, emisiunea „Bravo, ai stil”?
Ilinca Vandici: „Bravo, ai stil!” este un fenomen pe piața media din România și toți cei care facem parte din echipă suntem foarte mândri de acest proiect. Înainte să încep să lucrez la această emisiune, m-am gândit că aș putea să prezint jurnale de știri, dar un om foarte important din lumea televiziunii mi-a spus: „Ar fi păcat să pierdem un om ca tine. Ești făcută pentru emisiuni de divertisment”. Trebuie să fii făcut pentru un program de acest gen, nu există o școală unde să înveți, iar eu consider că am calitățile necesare. „Bravo, ai stil!” m-a ajutat să-mi descopăr potențialul și mi-a oferit posibilitatea să fiu profesionistă. În plus, este o emisiune care m-a ajutat să cunosc oameni dragi. Pe lângă jurați, cu care am legat o prietenie și pe care îi ador, am fost impresionată de concurente. Am aflat, ulterior, că multe dintre aceste fete mă admirau și încercau să învețe de la mine, chiar și din modul în care interacționam după ce se termina emisiunea. Am căpătat admirația și respectul lor.

Auto Test: Ce proiecte urmează?
Ilinca Vandici: Avem multe surprize, deocamdată nu spun nimic, dar o să fie ceva tare frumos (râde). Pentru mine viața este o surpriză și o provocare, mereu descopăr că pot face lucruri noi. De curând am început să muncesc în mediul online și promovez o categorie non-toxică de produse de îngrijire corporală… Fiecare etapă vine cu lecții și provocări. Iar dacă sunt zile în care nu se întâmplă nimic pe plan profesional, se întâmplă în plan personal unde băiatul meu, Zian, este responsabil cu tot ce înseamnă noutate în familia noastră.
Auto Test: Te-am văzut plângând într-o emi­siune…
Ilinca Vandici: De ziua mea, la Teo, când a venit Zian cu florile!
Auto Test: Așa mari au fost emoțiile?
Ilinca Vandici: (Ezită o clipă) Spun în premieră treaba asta și sper să nu arunce nimeni cu ouă în mine. Dragostea puternică pentru copilul tău nu ai cum să o simți de la început: îți este frică, nu ești obișnuită – de aceea am făcut și depresia postnatală. În momentul în care ești obosit sau nu ai chef, el este tot acolo și are nevoie de tine. De când am început să scap de traumele depresiei și de când am început să ne înțelegem, am descoperit ce înseamnă iubirea nemărginită. Pură și sinceră! Mă surprind respirându-i aerul și uitându-mă la el ca la Dumnezeu. Sunt îndrăgostită de copilul meu. Îl ador! De la un anumit moment al vieții lui, nu l-am mai privit ca pe un copil și l-am tratat ca pe un om mare. Am vorbit cu el deschis unele lucruri, chiar dacă el gângurea…
Auto Test: Nu este puțin cam devreme?
Ilinca Vandici: Deloc! În zilele noastre, „cei șapte ani de acasă” se traduc prin dezvoltare emoțională și spirituală, iar copiii trebuie tratați ca niște adulți. Când vine soțul meu de la serviciu, vorbim de față cu Zian despre ziua care a trecut… îi povestim despre greutăți și bucurii. Băiatul nostru a aflat la vârsta de șase luni că mami și tati merg la serviciu să facă bani. A fost și în vizită în locurile în care lucrăm. El trebuie să vadă aceste lucruri și să le înțeleagă. Nu vreau să-l cresc ca pe un copil care are tot ce îi trebuie și nu are nevoie de niciun efort… M-am gândit că indiferent ce drum va alege, în sufletul lui va rămâne experiența din primii șapte ani de viață: liniște, armonie, zâmbete, familie. Iar indiferent ce se va întâmpla, el va ști să se întoarcă la aceste lucruri. Pe de altă parte, încerc să-i fiu un exemplu, o bună prietenă, dar aș vrea să fiu și o mamă respectată. Am senzația că respectul face muzica pentru această generație, iar dacă el o să-și respecte părinții și bunicii poate că-i va fi jenă sau rușine să facă anumite lucruri. Vreau să fim prieteni, să-l sfătuiesc și să simtă că în familie va fi mereu sprijinit: aici se poate întoarce în orice moment, indiferent ce se va întâmpla.
Auto Test: De ce ați ales numele de Zian?
Ilinca Vandici: În luna a patra de sarcină am aflat că este băiat și de atunci ne-am tot gândit la nume. Am studiat culturile mai multor popoare, să vedem ce sună frumos, ca să găsim ceva special. Noi suntem o familie de creștini și, la un moment dat, am citit „Viața Părintelui Arsenie Boca”. De aici am aflat că al ­treilea prenume al Părintelui Arsenie Boca era Zian. Eu am simțit „unele lucruri” când am fost la mormântul părintelui și am citit unele rugăciuni. Atunci mi-am spus că este un semn. Mi-a plăcut cum sună numele, mi se părea că este „îmbrăcat” într-o aură de mister. Și i-am spus Zian, dar și Ioan, de la tatăl meu și de la bunicul soțului meu, Andrei.
Auto Test: S-a schimbat stilul de condus de când a apărut Zian?
Ilinca Vandici: S-a schimbat toată viața, inclusiv stilul de condus! Acum sunt mai precaută și mai prudentă, de regulă sunt ceva mai sportivă la volan. Hai să-ți spun ceva… Zilele trecute l-am luat cu mașina pe Zian de la grădiniță, urma să mă încadrez pe bulevardul principal și aud din spate: „Ghijă, mami, ghijă, vine mașina!”. Am fost tare surprinsă! El a conștientizat că poate să apară un pericol, dacă nu sunt atentă. După ce am ieșit în bulevard, mi-a spus: „Bravo, mami, ai ieșit!”. El are doi ani și trei luni și mi se pare că este foarte conștient și receptiv la tot ce se întâmplă. Este adevărat că după un drum cu el, în mașină, sunt epuizată. Sunt cu ochii în patru, am senzația că vizualizez și focalizez 3D. Băiatul nostru este foarte pasionat de mașini și îi place să stea la volan. În timpul călătoriei îl ținem doar în scăunelul lui, dar când oprim îmi cere cheia, se duce la volan și pornește motorul, trage de volan și se joacă cu oglinzile, schimbă posturile de radio. Și nu l-a învățat nimeni, ne copiază pe noi. Evident, în tot acest timp, noi suntem în apropiere, cu ochii pe el, să vedem ce pune la cale…
Auto Test: Cum arată un drum mai lung, cu mașina, alături de Zian?
Ilinca Vandici: Am mers cu el la Sibiu, la mare, la munte și de fiecare dată ne-am programat drumul în funcție de orele lui de somn de la prânz. La început doarme, dar după ce se trezește este haos, vai de capul meu. Este energic, curios, iar când se plictisește nu sunt de acord să-i dau tableta, să se joace cu orele, așa că încercăm să-l atragem cu tot felul de jocuri. La drum lung conduce Andrei, așa că stau eu cu Zian: am mai multă răbdare să mă „maimuțăresc” în speranța că o să facă mai puțină agitație.
Auto Test: Care a fost prima ta mașină?
Ilinca Vandici: BMW Seria 1, pachetul M. (Face cu ochiul) Roșu! Mi l-a luat tata din Germania, la mâna a doua. „Dacă tot ne permitem, zic să luăm o mașină bună”, mi-a spus. Am condus-o aproape patru ani și am fost tare mulțumită, dar este adevărat că am avut multă grijă de ea: o bibileam, o duceam la spălat de două-trei ori pe săptămână. Îmi plăcea să fie frumoasă și să miroasă frumos.
Auto Test: Ce mașină ai acum?
Ilinca Vandici: Mercedes GLA. Este o mașină pe care am cumpărat-o în perioada în care eram însărcinată și acum m-am gândit să o schimb. Am nevoie de mai mult spațiu în portbagaj și în spate, pentru copil, așa că această mașină „mi-a rămas mică”. Sper să achiziționez curând un SUV.
Auto Test: Ai avut incidente pe șosea?
Ilinca Vandici: S-au mai întâmplat, dar niciunul din vina mea. Nici amenzi nu prea am luat…
Auto Test: Poate că sunt și polițiștii mai înțelegători…
Ilinca Vandici: Eu sunt foarte precaută la volan, iar dacă am greșit sunt foarte corectă. Dacă m-a oprit agentul pentru că m-a văzut fără centură, am plătit amenda și nu am protestat. După aceea nu am mai uitat de centură! Să știi că nu au fost niciodată indulgenți, poate au vrut să dea un exemplu cu mine (râde).

     Interviu realizat de Sorin Barbu / Foto: Kanal D

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


6 + cinci =