INTERVIU: Dr. Mihai Ionescu – „Pe scuter descoperi orașul și ai senzația de libertate”

,

Un scuter albastru, fâșneț și elegant, își face loc ușor prin traficul din București. Cel care îl conduce nu are privirea încruntată a omului care a avut de înfruntat aglomerația din capitală… bucureștenii știu ce spun. Doctorul Mihai Ionescu are în garaj o mașină care se conduce lejer, dar preferă plimbările pe două roți.

Doctorul Mihai Ionescu conduce o Vespa GTS 300. Cu acest scuter merge doar prin București.

Auto Test: Care sunt avantajele și cât este de comod?
Dr. Mihai Ionescu: În primul rând, când mă deplasez cu așa ceva, mă simt ca în vacanță și este tare plăcut. Al doilea motiv este legat de traficul infernal: în acest mod scutesc mult timp. Pe două roți ai o senzație de maximă plăcere și de libertate: simți mirosuri, simți orașul, nu ești blocat, ca la volan.
Auto Test: Cum v-ați hotărât să mergeți pe două roți?
Dr. Mihai Ionescu: Am început acum cinci ani. Un prieten îmi tot spunea ce frumos este să mergi pe două roți și când am fost în Grecia, în vacanță, am închiriat un scuter. Mi-a plăcut foarte mult, iar când am ajuns acasă mi-am cumpărat un scuter de 125 cmc, pe care mi-am făcut „ucenicia”, ceva mai mic decât Vespa cu care merg în acest moment.
Auto Test: Ce spun cei din familie?
Dr. Mihai Ionescu: Cei mai mulți nu sunt de acord și mă îndeamnă să nu-l mai conduc, dar nu am de gând să renunț… Este plăcut, economisesc timp și bani, iar în plus arată bine, ceea ce nu este puțin lucru.
Auto Test: Vă gândiți să luați și o motocicletă?
Dr. Mihai Ionescu: M-am tot gândit, dar nu am luat o decizie. După ce am crescut motorizarea, prietenii mi-au spus că următorul pas este motocicleta. O să vedem… Este adevărat că la volan mă simt mai în siguranță, dar teama de a merge pe două roți este depășită de plăcere și de viteza cu care îți rezolvi problemele.
Auto Test: Ce mașină conduceți?
Dr. Mihai Ionescu: Acum trei ani mi-am cumpărat un Mercedes GLC. Este prima mașină de la această marcă și am senzația plăcută că se conduce singură: este foarte prietenoasă și silențioasă. În plus, ai un sentiment de siguranță, chiar și în momentele în care apeși pedala dec accelerație puțin mai tare. Este un automobil reușit, nu am motiv să-l schimb, dar aștept cu nerăbdare urmașul, cel electric. Mi-am propus ca următoarea mașină să fie un model electric sau hibrid.
Auto Test: Credeți că suntem pregătiți pentru acest pas?
Dr. Mihai Ionescu: Cred că mulți și-ar dori un model electric, dar nu și-l permit, deocamdată. Am văzut că la unele supermarketuri au fost instalate trei prize de încărcare, așa că nu suntem așa de pierduți. Lucrurile se mișcă, dar trebuie să avem putere de cumpărare.
Auto Test: Și care a fost prima mașină?
Dr. Mihai Ionescu: Fiat Panda. Era micuț, drăguț, avea un „aer italian” deși nu era foarte nouă. La prima mașină te gândești tot timpul cu nostalgie chiar dacă, comparativ cu mașinile de acum, era „vai de capul ei”. Dar a fost primul meu automobil și, ca atare, o să-i port mereu doar gânduri bune. După aceea am avut Dacia, Renault Clio. De Renault am fost tare mulțumit, deși avea unele probleme, care se întâmplau pe nepusă masă, ca la orice mașină franțuzească. Am un prieten care are o vorbă: „It’s not a car, it’s a French car” (Nu este o mașină, este o mașină franțuzească).
Auto Test: Pe acest Fiat v-ați făcut „ucenicia” de șofer?
Dr. Mihai Ionescu: Nu. Prima oară am condus o Dacia 1300, mașina fratelui meu. Aveam 21 ani, luasem permisul de puțină vreme și am plecat la un examen, în timpul facultății. Îmi era teamă că dacă fac vreo greșeală pe drum o să ratez examenul. Era duminică dimineața, nu a fost aglomerat, așa că nu au fost probleme.
Auto Test: Deci nu ați ratat examenul, așa că putem spune că mașina v-a ajutat puțin să deveniți medic. De ce ați ales această profesie?
Dr. Mihai Ionescu: Mama mea și-a dorit foarte mult și, probabil, tot spunându-mi și îndemnându-mă, m-am trezit la un moment dat că vreau și eu acest lucru.

Doctor Mihai Ionescu Medic Primar Chirurgie Generală, specializat în Chirurgia Obezității.

Auto Test: Nu a fost un drum dificil? Este mult de învățat, examene dificile, rezidențiat…
Dr. Mihai Ionescu: Este adevărat că pregătirea durează mai mult decât pentru alte profesii, dar când îți place ceva cu adevărat, nu mai pare atât de dificil. Prima oară într-un spital și într-o sală de operație, am intrat în vacanța dintre anul întâi și anul doi, în practica de vară. Atunci mi-am dat seama că sunt atras de chirurgie, probabil că altă specializare nu aș fi făcut. Chirurgia are energie și flux, lucrurile se mișcă într-un ritm care îmi place.
Auto Test: Și prima operație…
Dr. Mihai Ionescu: A fost fantastic! Eram student și am făcut câteva gesturi și timpi operatori dintr-o apendicectomie (scoaterea apendicelui), sub îndrumarea unui medic. Mi s-a părut cel mai tare lucru posibil (râde)! Eram temător, dar și plin de dorința de a participa la o operație…
Auto Test: De ce ai nevoie ca să faci această profesie la un nivel profesionist? Sunt momente în care, probabil, trebuie să găsești soluții foarte rapid.
Dr. Mihai Ionescu: Eu nu mă ocup de chirurgia de urgență, așa că nu am prea multe situații în care să iau decizii în scurt timp… și nici nu-mi doresc să fie. Ca medic chirurg ai nevoie de câteva dintre premisele cele mai importante ale dezvoltării unui om: tărie de caracter, perseverență, ambiție și minte ascuțită.

Câteva repere profesionale:
– Noiembrie 2004: Medic rezident Chirurgie Generală
– Octombrie 2010: Medic specialist Chirurgie Generală
– Iunie 2017: Medic Primar Chirurgie Generală
– Februarie 2009 – prezent Lector/ Instructor Centru de training în chirurgie laparoscopică Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan”

Auto Test: Care sunt cele mai dificile intervenții pe care le-ați făcut?
Dr. Mihai Ionescu: 90 la sută din activitatea mea este legată de chirurgia obezității. Intervențiile de bypass gastrointestinal sunt cele mai dificile. Asta înseamnă că faci un scurtcircuit al alimentelor, care nu mai urmează tot cursul digestiv și trec din stomac direct în intestinul subțire. Pentru că nu parcurg acest drum și caloriile sunt proporțional scăzute.
Auto Test: Este o profesie obositoare?
Dr. Mihai Ionescu: La început, oboseala de după ope­rațiile lungi este plăcută, satisfăcătoare. După o vreme, din păcate, te obișnuiești cu această plăcere și ești doar obosit. Noi avem o vorbă, după o operație mai lungă: „Ne-am mai dezmorțit puțin” (râde). Multe dintre ele nu durează mult, iar după ce le faci, de multe ori, nu mai depui un efort intelectual major.
Auto Test: Care ar fi cele mai grave greșeli pe care le facem în alimentația noastră?
Dr. Mihai Ionescu: Alimentele care ne dau satisfacție sunt pline de calorii și le consumăm din belșug. Există niște premise ale gustului și se spune că ce este sărat și crocant nu are cum să nu-ți placă. Înainte de anul 1989, nu aveam multe dintre alimentele de bază, iar acum am trecut la o cultură occidentală, a abundenței. Alimentele pe care le mâncăm zilnic sunt foarte bogate în calorii. Găsești greu ceva cu calorii puține și este foarte ușor să greșești.

Una dintre doamnele care a scăpat de kilogramele în plus, după operație

Auto Test: Dumneavoastră cum vă țineți departe de aceste alimente?
Dr. Mihai Ionescu: Și eu fac destule de greșeli și am kilograme în plus (zâmbește), dar încerc să conștientizez în fiecare zi care sunt problemele. Să știți că, din păcate, lipsa unui loc unde să iei masa la spital, organizat, te face să greșești.
Auto Test: Care ar fi cauzele care aduc obezitate?
Dr. Mihai Ionescu: Prima este genetica, responsabilă de mai bine de 50% dintre situațiile în care ajungem „să adunăm” kilograme. Restul sunt factorii de mediu și cultura alimentației. Cei mai mulți consumă în virtutea poftelor și a tentațiilor. Există o teorie care spune că „omul nu este atât de rațional, precum credem noi”, așa că, în viață, nu luăm cele mai bune decizii, ci pe cele care ne sunt la îndemână. Nu ne ghidăm tot timpul după logica optimă, trebuie un efort activ să iei decizii bune.
Auto Test: Ce greșeli facem când combinăm alimentele?
Dr. Mihai Ionescu: Îmi este greu să vorbesc despre asta. Eu mă ocup cu chirurgia obezității, nu sunt nutriționist. Pot să vă spun că teoriile actuale ne spun că ar trebui să mâncăm multe legume și cereale și puțină carne. În România se mănâncă multă carne. Facem destule greșeli, în alimentația de zi cu zi. Din copilărie suntem îndemnați să terminăm tot din farfurie, avem în minte treaba asta, așa că mâncăm porții foarte mari, chiar ne chinuim să facem acest lucru. Pâinea nu ne lipsește de pe masă și consumăm multe băuturi dulci. De multe ori consumăm sucuri din fructe proaspăt stoarse și credem că sunt sănătoase. Pentru un pahar de suc de portocale, stoarcem trei sau patru portocale. Așa că mâncăm în scurt timp zahărul din trei, patru portocale.

     Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: Sorin BARBU, arhiva Mihai IONESCU

Publicat în Interviuri Auto Test, Știri.

Autor

Home Page

Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


8 − trei =