INTERVIU: Dinu Maxer – „Prima mea mașină a fost un Tico”

,

Sunt mai bine de 25 de ani de când Dinu Maxer a apărut prima oară pe scenă. De atunci și-a construit, pas cu pas, o carieră solidă în showbizul românesc. Este solist, compozitor, textier și prezentator de spectacole. Piesele cântate de el au adunat zeci de milioane de vizualizări pe YouTube. Anul acesta a avut mai multe evenimente pe litoral și s-a dus prima oară și cu Maysa, mezina familiei. Cum arată o călătorie cu mașina, cu doi copii, ce automobile conduce și cât de dificil a fost să ia permisul de conducere? Dinu Maxer ne-a spus întreaga poveste…

Auto Test: Care a fost mașina familiei?
Dinu Maxer: A fost o Dacia 1310, cumpărată „nouă”, în anul 1988. Aveam aproape 14 ani… Îmi aduc aminte cu mare plăcere de drumurile pe care le făceam la bunici, la poalele Retezatului în orașul Uricani și de opririle la Ocnele Mari, unde făceam băi în lacurile sărate.
Auto Test: Cum te-ai descurcat prima oară la volan?
Dinu Maxer: Mi-a fost foarte frică de primul moment în care am șofat… asta s-a întâmplat când am început cursurile de la școala de șoferi. Cu toate acestea, după câteva ore am ajuns să ocolesc celebrele gropi din asfaltul din capitală și am reușit, în acest fel, să-mi stresez instructorul (râde). Am luat permisul în anul 1993, iar după aceea mi s-a permis să șofez mașina familiei care se degradase destul de mult în cei cinci ani de când fusese cumpărată. Imaginează-ți că, la un moment dat, am rămas cu schimbătorul de viteză în mână, efectiv s-a rupt din cutie. De atunci am jurat că nu mai conduc niciodată o Dacia.
Auto Test: A fost dificil să iei permisul?
Dinu Maxer: Am luat examenul de prima dată. La sală a fost ușor, dar la traseu am avut emoții. Polițistul m-a pus, în timpul examenului, să întorc mașina pe o străduță. Eu am considerat că pot să o fac dintr-o singură manevră, deși el, probabil, își dorea să întorc din trei mișcări. (Râde) Am tras de volan, m-am suit cu o roată pe trotuar și am reușit.
Auto Test: Cred că nu a fost prea încântat…
Dinu Maxer: Mi-a reproșat că așa „omor pietonii”, dar i-am răspuns că înainte de manevră m-am asigurat că nu este nimeni pe trotuar. Fiind ­singura greșeală, am avut punctaj de trecere.
Dinu Maxer și mașina-breloc
Auto Test: Și care a fost prima mașină?
Dinu Maxer: Prima mașină, condusă doar de mine, a fost un … Tico! Să nu râzi. Sunt încă încântat de performanțele acelei mașini-breloc. Zbura prin zăpadă și era bine că avea garda înaltă și puteam să urc cu o roată pe trotuar, ca să depășesc blocajele din București. Nu m-am dezvățat (râde).
Auto Test: Ce mașină conduci în acest moment? Și ce îți place la ea…
Dinu Maxer: Sunt o fire practică, așa că avem o mașină pentru drumurile prin oraș, un Citroen C3, modelul nou, pe benzină, dar și un Audi Q5, 4×4 pe motorină, model 2011, pentru drumurile din afara Bucureștiului. Sunt foarte încântat de designul de la interior, de look-ul de la exterior, de faptul că impozitele și asigurările obligatorii nu sunt foarte scumpe. Îmi place și că nu consumă mult. Amândouă au cutie manuală, dar și pilot automat pe care îl folosesc ori de câte ori am ocazia.
„Călător” pe câmpul de floarea-soarelui
Auto Test: Ai avut incidente pe șosea? Tamponări, zgârieturi sau „julituri”, amenzi….
Dinu Maxer: La început am fost un mic vitezoman și am luat multe amenzi, din cauza faptului că am depășit viteza regulamentară, până am realizat că sumele sunt destul de mari, raportat la câștigurile de atunci. De atunci am încetat să mai fac prostii pe șosea, iar acum sunt un șofer exemplar.
Auto Test: Ai o întâmplare haioasă?
Dinu Maxer: Am una, de pe vremea când apăsam mai tare pedala de accelerație. Șofam în urma unui „vitezoman” și m-am angajat în depășire, după el, dar am văzut că venea o mașină din față. Am pus frână și, ca să evit camionul pe care voiam să-l depășesc, am fost nevoit să ies pe un câmp de floarea-soarelui. Nu am avut nicio problemă, nici măcar o zgârietură. După două săptămâni mi-a picat scutul, care era din plastic. Aceasta a fost experiența în urma căreia m-am liniștit total de capitolul viteză.
Auto Test: Îți place să conduci? Care este „stilul” favorit?
Dinu Maxer: Să știi că am realizat cât de mult îmi lipsește șofatul în perioada de izolare. Îmi place să conduc în două moduri: agitat în București și domol în țară. Sunt un șofer „de oraș”. Fac deseori tot felul de manevre care mă scapă de blocaje și sunt prieten cu aplicația Waze, dar îi știu și micile erori, cum ar fi delay-ul de pe străzile blocate. Prefer chiar să o iau pe macadam decât să stau într-un blocaj imens.
Auto Test: Mergi des cu mașina în vacanțe?
Dinu Maxer: În țară mergem doar cu mașina. Am plecat de două ori și în străinătate, în Turcia și în Grecia, dar nu prea îmi place să conduc peste hotare. Când plec din țară, prefer avionul.
Auto Test: Soția ta conduce?
Dinu Maxer: Deea a luat permisul când era însărcinată în șase luni cu Andreas. Au trecut aproape zece ani. A avut mașină personală deoarece eu sunt de principiul că începătorii trebuie „să-și facă mâna” pe un autovehicul mai ieftin. Acum șofăm amândoi ambele mașini, în funcție de locul în care trebuie să mergem.
Auto Test: Cum arată o călătorie cu doi copii în mașină?
Dinu Maxer: Andreas a început de puțin timp să își asume rolul de frate protector. Până acum câtva timp, soția și copiii stăteau în spate, ceea ce  nu era o plăcere, fiind obișnuit cu Deea în dreapta mea, dar acum pe banchetă călătoresc doar cei mici. Telefonul și tableta sunt cei mai buni prieteni ai lor, în drumurile mai lungi. Încercăm și jocuri, punem muzică sau cântăm cu toții, dar aceste strategii funcționează doar pe termen scurt (râde).
Maysa a spus prima oară „tata”
Auto Test: Cât de mult vi s-a schimbat viața după ce a apărut Maysa?
Dinu Maxer: Având în vedere că Maysa a venit în viața noastră cu puțin timp înainte de perioada de izolare, pot să spun că a fost cel mai bun pansament pentru această situație. Am reușit să fim o familie perfectă pentru ea și am fost tot timpul în jurul ei. Cel mai dificil moment a fost când a trebuit să venim la mare, să onorăm un contract… acolo au fost discuții constructive (râde). Până la urmă ne-am descurcat. Ne-am adaptat și noi, și ea.
Auto Test: Înțeleg că este primul an în care „ați muncit” cu copiii la mare. Ați avut activitate, dar v-ați și distrat…
Dinu Maxer: Întotdeauna, în viața noastră artistică, am îmbinat utilul cu plăcutul, iar în această vară am reușit să facem la fel: ne-am dedicat copiilor în timpul zilei, iar seara, pe terasa hotelului Majestic din Jupiter, am fost la program și ne-am împărțit să stăm cu Maysa. A fost tare frumos. Am fost toți patru în parcul acvatic din stațiune, în parcul de aventură din pădurea Comorova, la plajă și la piscină.
Auto Test: Am văzut pe Facebook în moment în care Maysa spune „tata”…
Dinu Maxer: Maysa a spus prima oară „tata” și nu „mama”. Eu am zâmbit, Deea mai puțin. Aș fi vrut să satisfacă dorința mamei, pentru cât de mult a dorit-o Deea.
„Devine o zeiță în ochii mei”
Auto Test: Ai o melodie, împreună cu soția, „Dacă ai băiat și fată”. Cât de mari au fost emoțiile de la înregistrări?
Dinu Maxer: Cea mai mare emoție ne-a produs-o Maysa care reacționează incredibil când aude piesa. De exemplu… Eram în emisiune la Teo, la Kanal D și ne îngrijoram că în momentul în care vom cânta piesa, Maysa va trebui să stea doar cu Andreas pe canapea. „Ce facem dacă începe și plânge?”, ne-am întrebat. A fost doar un zâmbet pe toată durata melodiei.
Auto Test: Cum merg lucrurile pe plan profesional. Ai emoții în plus la spectacolele și evenimentele în care cântă și dansează soția?
Dinu Maxer: De când ne cunoaștem Deea a activat în zona muzicii orientale. Eu sunt principalul ei promoter, dar și fan, în acest domeniu. Savurez fiecare spectacol al ei. Atunci când îmbracă costumul oriental devine o zeiță în ochii mei. Este singura cântăreață de muzică orientală din țara noastră, recunoscută și de artiștii arabi din România. Sunt foarte mândru de realizarea noastră!
„Sunt propriul meu demiurg”
Auto Test: Ai terminat o facultate grea și ești medic. Care a fost momentul în care ai decis că trebuie să abandonezi acest drum și să începi o carieră artistică?
Dinu Maxer: Am debutat ca solist în anul al IV-lea de facultate, culmea, la Sala Palatului la Balul Medicinei, apoi la televiziune, după câteva săptămâni. Am văzut că am ceva de spus în muzica românească, eu fiind compozitorul melodiilor mele și nu numai, astfel că atunci când s-a înființat trupa Axxa, m-am îndepărtat de țelul meu medical.
Auto Test: Cei din familie nu au protestat?
Dinu Maxer: Am făcut ce am simțit și ce mi-a plăcut, astfel că familia a înțeles care este adevărata mea chemare.
Auto Test: Cât de dificilă a fost și este această aventură în lumea artistică?
Dinu Maxer: „Aventura mea pe portativ” a fost și este una care consumă mult timp și energie, deoarece eu am fost, de fiecare dată, cel care a inițiat, a compus și a manageriat proiectele muzicale în care am fost (ca în cazul Axxa) sau în care am participat doar ca și creator (trupele pe role, de majorete, orientală etc). Exist în showbiz datorită faptului că sunt propriul meu demiurg.
Auto Test: Cât este de dificil să găsiți timp pentru spectacole, înregistrări, ­videoclipuri, dar și pentru viața de familie?
Dinu Maxer: Alături de soția mea, cu care împart acest frumos drum muzical prin viață, am reușit, de 15 ani de când suntem împreună, să facem totul în doi! Prioritățile noastre sunt familia și scena. Am știut să ținem balanța între cele două „activități”, astfel încât să avem satisfacții în ambele domenii. Băiețelul nostru, Andreas Maxer, are nouă ani și este unul dintre cei mai prolifici mini-cântareți din tară, având deja peste zece videoclipuri. Așadar s-au întrepătruns deja cele două „vieți” ale noastre: cea de familie și cea muzicală.
Auto Test: Ce proiecte aveți în acest an?
Dinu Maxer: Anul acesta a fost unul prosper în compoziții datorită izolării (râde). Am compus piesa „Dacă ai băiat și fată”, alături de Deea, pentru botezul fetiței noastre, Maysa, am refăcut hitul meu „Te blestem să-ți fie bine” (peste 30 de milioane de vizualizări), într-o formă balcanică, alături de Boby. Am prelucrat „Un Trandafir crește la firida mea”, pe ritm de reggaeton, alături de artistul columbian Fabian Sanchez și am filmat un videoclip în cadrul emisiunii concurs de frumusețe Miss Plaja, pe care o prezint alături de Deea de opt ani consecutiv. Vă aștept pe canalul oficial de YouTube și pe Facebook pentru a vedea întreaga mea activitate de cantautor!

Foto: arhiva Dinu Maxer

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


− trei = 5