INTERVIU: Alexa Tofan – Actrița, ciobanii și pupatul

,

Se iau trei ciobani de la o stână, se pun lângă două fete frumoase într-un decor de poveste, se adaugă un scenariu plin de haz și-i gata o comedie care te face să râzi cu lacrimi. „Pup-o, mă!” este una dintre producțiile românești care au avut succes în anul 2018. Lângă Alin Panc, Cosmin Seleși, Văru’ Săndel și Cătălina Grama, pe care i-am tot văzut prin pelicule și la televizor, s-a aflat și o debutantă. Numele ei este Alexa Tofan. Este tânără, jovială, energică, gata de marea aventură din domeniul actoriei. Și să nu uit! A condus o mașină în film, a intrat cu ea într-un gard, deși nu are permis și îi este frică la volan.

„Pup-o, mă!” este o comedie frumoasă, dar eu nu râd deloc și sunt mai mereu supărată. Sunt o jurnalistă serioasă, devotată, pasionată, ajunsă din greșeală la acești ciobani, venită să facă un documentar. Filmul este tare frumos, vă invit să-l vedeți.

Auto Test Magazin: De ce ai ales actoria?
Alexa Tofan: Am învățat la liceul „Mihai Viteazul”, secția matematică-informatică, iar după orele intense de matematică, partea de actorie din liceu era un refugiu. Mă simțeam extraordinar pe scenă, dar cu toate acestea, în discuțiile pe care le-am avut cu părinții mei, nu s-a pus problema de actorie, așa că m-am îndreptat spre Facultatea de Psihologie. Într-o seară mă uitam la un film, nu-i mai știu numele, în care am descoperit niște oameni extrem de pasionați. Atunci am avut un moment de „întâlnire cu mine” în care m-am întrebat ce m-ar îndemna să mă sacrific, așa cum făceau cei din film. Mi-am dat seama că cea mai mare plăcere a mea este secunda dinainte de a intra pe scenă.
Auto Test Magazin: Și ce ai făcut?
Alexa Tofan: M-am înscris la examen la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, fără să le spun celor din familie. Mă gândeam că dacă o să mă fac de râs la examen o să-mi treacă. Am avut doar câteva luni să mă pregătesc, dar nu prea am avut posibilități. Noi stăm într-o garsonieră, dintr-un fost cămin, din perioada în care tata a lucrat ca sudor. Este o casă mică și nu am avut unde să repet și să învăț. Mă mai duceam la bibliotecă sau în parc, locuri unde nu este prea firesc să te audă oamenii că reciți poezii. Normal era să mă pregătesc serios, să fac niște cursuri și să te audă cineva vorbind, nu să reciți în baie când sunt părinții plecați. Am intrat a treia… a fost surprinzător, am crezut că este o greșeală de admitere.

Jojo și Alexa Tofan, la filmări

Auto Test Magazin: Ce au spus ai tăi când au auzit povestea?
Alexa Tofan: (Zâmbește, puțin stânjenită) Le‑am spus că o să „îngheț anul” la Psihologie și că o să mă întorc să termin și această facultate, dar nu s-a întâmplat așa. Era foarte dificil să învăț în paralel. Îți dai seama că ai mei nu au fost încântați când au aflat ce am făcut. Mama este menajeră, iar tata era în perioada aceea sunetist la TVR și îmi spunea că actrițele sunt „târnosite”, plătite prost și că sunt „vai de capul lor”. Nu-i acuz! Ai mei nu au avut o viață ușoară și și-au dorit să mă descurc financiar, nu așa cum au pățit ei. Nu vreau să crezi că mă plâng și să spun că am avut o viață grea, nu știu, or fi și vieți mai grele (tace pentru câteva clipe). Niciodată nu am visat la mulți bani, poate și de aceea am ales actoria. Tata a plecat în altă țară și și-a refăcut viața, aici am rămas doar cu mama care mă încurajează orice aș face.
Auto Test Magazin: Este dificil să-ți găsești roluri?
Alexa Tofan: Nici nu prea am căutat. Am preferat să mă duc la școală pentru că am profesori foarte buni și vreau să învăț.
Auto Test Magazin: Și totuși ai ajuns în filmul „Pup‑o, mă!”…
Alexa Tofan: A fost o excepție. M-a sunat Alin Panc și m-a întrebat dacă nu vreau să mă prezint la un casting. Era înainte să ajung la master. M-am gândit că dacă nu reușesc să mă apuc de master, exista varianta acestui proiect. Uite că am reușit în ambele planuri. Acum am și spectacolele de la școală. Am făcut o comedie cu Radu Gabriel, joc în „Pescărușul” de Cehov, făcut de Tania Filip.

Auto Test Magazin: Ce te-a convins când ai citit scenariul de la „Pup-o, mă!”?
Alexa Tofan: O să râzi, dar înainte să merg la casting, aflând numele filmului, am citit scenariul pentru că voiam să văd gradul de vulgaritate. Am avut o surpriză. Textul este curat, simpatic, iar personajele sunt pline de candoare. Nu sunt vreo deșteaptă în film, dar personajul meu nu este deloc vulgar.
Auto Test Magazin: Au fost dificile filmările?
Alexa Tofan: Ne-am chinuit… un pic (râde). Înainte să mergem la filmări am repetat cu regizoarea Camelia Popa într-un spațiu foarte frumos, dar când am ajuns în satul Răchițele lucrurile s-au schimbat radical. Am filmat undeva lângă sat și am stat într-o cabană a unor ciobani. Era un frig teribil și eu eram îmbrăcată într-un maiou subțire și pantaloni scurți. Joc rolul unei jurnaliste și car după mine o cameră cu stativ, foarte grele. Și mai și fugeam prin pădure. M-am ales cu o mulțime de vânătăi (arată în zona umerilor), a încercat fata de la costume să mă ajute cu niște șosete. Am avut filmări și noaptea și de fiecare dată mă zgâriam pe picioare. Doamne!
Auto Test Magazin: Care a fost atmosfera de filmări?
Alexa Tofan: Alin și Văru` Săndel (n.r. Sandu Pop) sunt prieteni din copilărie, se știu de mulți ani și asta s-a văzut. Este absolut încântător, aproape romantic. Sunt foarte simpatici și amuzanți, au improvizat foarte mult, iar în film se vede minunat. Este candoare! Sunt simpatici, nu au niciun moment de trivialitate și asta m-a bucurat foarte tare. Parcă sunt un cuplu de comici, cu zeci de ani de carieră, pe care abia aștepți să-l vezi.

Alexa Tofan – Nastasia Filipovna
în piesa „Idiotul” de Dostoievski, spectacol de Licență.

Auto Test Magazin: Cum a fost întâlnirea cu Jojo (n.r. actrița Cătălina Grama)?
Alexa Tofan: O mare surpriză! Cătălina m-a ajutat foarte mult, m-a încurajat și nu am simțit nicio clipă că nu este sinceră. Am avut senzația, la un moment dat, că se vede pe ea în mine, în perioada de început. Mă încuraja de parcă se încuraja pe ea. Cred că a fost o chimie! Am vorbit mult despre istoria religiilor, literatură și alte lucruri foarte interesante. A fost minunat! Este foarte important să fii la început și să ai lângă tine pe cineva cu experiență care să te ajute. (Își face cruce) Doamne ajută! A fost extraordinar cu Cătălina.
Auto Test Magazin: Ai avut emoții la premiera filmului?
Alexa Tofan: Mari de tot. Îmi venea să vărs și parcă urma să mă dezbrac în fața tuturor… Oh, Doamne! La cinema, pe ecranul acela, ești ditamai omul! Nu mai ai ce să faci! Mi-a plăcut mult filmul, a fost alert, nici nu știu când s-a terminat. Mama era lângă mine și era emoționată, parcă nu mai avea aer, nu spunea nimic, dar am văzut că era marcată. M-a sunat și tata și mi-a spus că este tare mândru de mine.
Auto Test Magazin: Am văzut o secvență din film în care intri cu mașina în gard. A fost o scenă dificilă?
Alexa Tofan: (Râde) Ho, ho! Eu nu am permis de conducere, iar înainte de filmări l-am sunat panicată pe Alin și l-am întrebat dacă trebuie să iau lecții de șofat. „Nepoată, stai liniștită, ne descurcăm”, a fost răspunsul lui. Mașina era în pantă și eu a trebuit să ridic piciorul de pe pedala de frână și după ce am intrat în gard am tras de maneta pentru frâna de mână. Trebuia să am grijă. Nu era o mașină care putea fi stricată, era a unui sponsor și nu era frumos să o șifonăm. Am tras multe „duble”.
Auto Test Magazin: Ai intrat de multe ori în gard…
Alexa Tofan: Am făcut și febră musculară.

În planul depărtat, mașina cu care Alexa a lovit gardul din „Pup-o, mă!”

Auto Test Magazin: Practic, ai fost și cascador în acest film…
Alexa Tofan: (Râde) Băieții se uitau la mine și nu își explicau cum de nu am în sânge această mișcare, oamenii care au carnet nu își dau seama cum este să nu știi chiar nimic. Când stau în dreapta, șoferul mi se pare terminat psihic, tensionat și surprins de manevrele celorlalți. Am senzația că nu există benzi de circulație. Eu încerc să urmăresc pe unde merge mașina, îmi face plăcere, mă liniștește, dar am senzația că nu există benzi, parcă șoferii au un fel de aparat de raze X prin care își dau seama cu aproximație pe unde trebuie să meargă. Îmi pare rău, nu aș putea și nu aș vrea să conduc. Pentru șoferi, mi se pare un oraș urât și periculos. Eu m-am născut și am crescut în cartierul Berceni, undeva lângă un ghetou, într-o zonă destul de agresivă, așa că nu mă sperii atât de tare, dar ideea că aș putea să conduc îmi dă fiori.
Auto Test Magazin: Dar nu este obligatoriu ca toți actorii să aibă carnet…
Alexa Tofan: Am văzut un interviu cu Marius Manole în care spunea „să dea Dumnezeu sănătate șoferilor de taxi”. Pentru mine, metroul este sfânt! Am urcat o dată într-un taxi, iar șoferul era uimit că nu știu zona în care ne aflam. Și mi-a spus: „Veniți din Bucureștiul de jos”. Are dreptate! Acolo este alt oraș! În afara orelor de vârf, foarte aglomerate, ți se pare că duci o viață de om normal care se mută dintr-un loc în altul fără probleme.
Auto Test Magazin: Deci să nu te întreb ce mașină îți place?
Alexa Tofan: La filmările pentru „Pup-o, mă!”, băiatul care se ocupa de dronă ne-a dus într-o zi cu mașina lui. Când m-am așezat pe banchetă am crezut că visez. O tot întrebam pe Cătălina, șoptit, „ce mașină este asta?”. Era un Fiat 500 cu un bord superb, refăcut după cel din anul 1975. M-am simțit extraordinar acolo.

Alexa Tofan este Nina în piesa „Pescărușul” de A.P Cehov, la Teatrul Mica

Auto Test Magazin: Care sunt planurile tale profesio­nale?
Alexa Tofan: Acum sunt la facultate în anul cinci, am bursă integrală, la master în anul doi și vreau să fac și un doctorat care durează trei ani. Am descoperit plăcerea de a lucra cu alți studenți după ce o colegă de la Regie m-a rugat să o ajut cu actorii din piesa ei și mi-a plăcut foarte mult experiența. Am fost încurajată să fac pedagogie, mi se pare un „second-job” bun.
Auto Test Magazin: Ai prefera să joci în filme sau în piese de teatru?
Alexa Tofan: Școala la care învăț este doar de teatru, pe partea de film nu am decât această experiență, de 12 zile, cu „Pup-o, mă!”, așa că aș vrea să știu mai multe despre această zonă. Mi-ar plăcea să joc în filme și în piese de teatru care să aibă o poveste sau un mesaj. Am puțini oameni în jurul meu care să-și dorească să spună ceva sau să țină cont de public cu adevărat. Cei mai mulți oameni din domeniu, nu vreau să jignesc pe nimeni, au uitat care este cel mai important rol al artei pe care o facem. Alin și Văru` Săndel au vrut foarte tare să-i facă pe oameni să râdă, ne-am gândit cum să facem asta și ne-a reușit.
Auto Test Magazin: Ți se pare că este un domeniu în care se răzbate greu?
Alexa Tofan: Da, mai ales pentru cineva aflat la început de drum. Uneori am încercat să fiu altfel, să fiu o persoană „așa cum se cere”. Unii mi-au spus să-mi fac relații, „că relațiile sunt importante și te ajută”, să mă strecor, dar nu vreau să răzbat așa. Am multe vise. Mi-ar plăcea să fac proiecte „afară” și să colaborez cu oameni de un anumit nivel. Am încredere că dacă o să muncesc și o să fiu cinstită, cu mine și cu munca mea, lucrurile se vor așeza.
Filmul „Pup-o, mă!”, în care Alexa Tofan joacă alături de Alin Panc, Văru` Săndel, Cosmin Seleși și Bebe Cotimanis, a fost foarte bine primit de critici și de spectatori și se află pe locul trei în topul peliculelor anului 2018, după „România neîmblânzită” și „Moromeții 2”.

    Interviu reazliat de Sorin BARBU
    Foto: Sorin BARBU, arhiva Alexa TOFAN

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


× patru = 12