Întâmplări la volan

,

„Femeile sunt o pacoste la volan!”. De câte ori nu ați auzit această replică… Statisticile oficiale contrazic această prejudecată. Să povestim câteva întâmplări la volan.

În Franța, potrivit unui studiu din 2014, femeile produc mai puține accidente grave decât bărbații. Este adevărat că înregistrează valori mai mari când vorbim de tamponări ușoare, zgârieturi sau loviri în parcări și sunt ceva mai „experimentate” când vorbim despre abilitatea de a se face nevăzute de la locul accidentelor minore . În Marea Britanie s-a descoperit că doamnele și domnișoarele respectă mai mult decât bărbații legislația rutieră. La noi, potrivit unei statistici mai vechi, publicată în 2009, din 9992 de accidente grave, bărbații sunt responsabili de 8.307. Există o mulțime de studii care susțin că femeile dau dovadă de mult calm la volan, simt pericolul mai ușor decât bărbații și folosesc mai des frâna. În plus, nu se lasă ușor intimidate de claxoanele din trafic. Așa o fi? Ne-am gândit să găsim mai multe răspunsuri de la Laura Burciu, o șoferiță frumoasă, blondă, cu legitimație de polițist.
Cât de dificil se descurcă o femeie în traficul din București?
Laura Burciu: La noi, bărbaţii nu prea au respect pentru femeile de la volan. Mi-aș dori să-i văd ceva mai galanți. Încerc să mă adaptez traficului și să nu mă afecteze bărbații răutăcioși. Cred că la fel gândesc și alte doamne din trafic. Important este să zâmbești, indiferent de situație. Când le zâmbeşti, îi mai dezarmezi .
Ţi se pare că oamenii sunt agresivi  în trafic?
Laura Burciu: Sunt agresivi. De multe ori nici nu stau să se uite atent cine este la volan, ca să crezi că te înjură doar pentru ca eşti femeie. Claxonul şi înjurătura au devenit ceva frecvent în trafic. Unii nu se gândesc că poate eşti cu copilul în maşină şi nu este în regulă ca cel mic să îi audă cum aruncă „lături”. Nu prea mai există toleranță. În ziua de astăzi, agresivitatea şi lipsa de bun simţ din trafic, au devenit ceva la ordinea zilei.
Cine te lasă să ieşi din parcare sau să intri în coloană? Femeile sau bărbaţii?
Laura Burciu: Femeile, de cele mai multe ori . Mi se pare că sunt mai solidare, lucru care mă bucură. Cred că noi, femeile, suntem şi mai calme şi nu suntem atât de grăbite ca bărbaţii. Ei probabil au şi siguranţa aia „noi suntem tari, că suntem bărbaţi”, care le este insuflată încă de când sunt mici.
Ce stil de condus ai?
Laura Burciu: Înainte de a deveni mamă, aveam un stil de condus mai sportiv. Acum sunt mult mai ponderată și tolerantă în trafic.
Stilul de condus are legătură cu experienţa la volan?
Laura Burciu: Contează şi maşina pe care o ai, dar mult mai importantă este experienţa. Dacă încerci să conduci „sportiv”, dar nu ai experiență, te expui riscului de a face un accident.
Ai avut vreun incident la volan?
Laura Burciu: În 20 de ani de condus este imposibil să nu ai măcar un incident . Am avut mici accidente şi din vina mea, dar şi a celorlalți participanți la trafic. Nu a fost ceva grav niciodată.
Ești mai indulgentă când oprești o doamnă în trafic?
Laura Burciu: Lucrez de nouă ani în poliție, la circulație, dar nu sunt „mai indulgentă” cu nimeni și nu fac diferențe între bărbați și femei. Vorbesc cu oamenii pe care îi opresc, le explic ce au greşit şi de ce trebuie să le aplic o sancţiune.
Care ar fi mașina visurilor tale?
Laura Burciu: Nu am o marcă preferată, dar pot să spun că îmi plac maşinile mici. Mi se par foarte bune pentru drumurile prin oraș: mă strecor mai uşor prin aglomerație şi găsesc locuri de parcare mult mai rapid.

Text și foto realizate de Dana STUPARU

Publicat în Interviuri Auto Test, Știri.

Autor

Home Page

Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


4 − trei =