Hyundai Soapbox: Distracție fără motor

,

Izolarea pandemică a determinat constructorii auto să se gândească cum ar putea oamenii să-și petreacă timpul atunci când stau acasă alături de familie. De exemplu să se plimbe cu un cart fără motor? „De ce nu?” au zis cei de la Hyundai.

Cum școlile sunt încă închise în anumite părți ale Europei, iar familiile petrec mai mult timp împreună, Hyundai și-a dat seama de importanța petrecerii timpului alături de familie și a dorit să vină cu un proiect care să fie distractiv atât pentru părinți, cât și pentru copii. Iar acest lucru a implicat în mod firesc ceva legat de mașini.
Ideea fost pusă în practică de inginerii și designerii de la Centrul Tehnic Hyundai Motor Europe (HMETC) și au numit-o Hyundai Soapbox. La noi s-ar traduce „Savoniera Hyundai”. De altfel termenul este foarte cunoscut peste Atlantic unde se desfășoară adevărate competiții la nivel național și internațional. Există chiar și un campionat mondial dedicat vehiculelor fără motor. La noi, acum multă vreme, echivalentul „savonierelor” erau acele „carturi” (sau căruțuri) făcute din plăci din lemn sau placaj, cu o stinghie fixă pe spate și una mobilă în față cu care se menținea direcția cu ajutorul picioarelor sau al unei sfori legate de capetele „punții” directoare. Pe post de roți orice fel de rulmenți erau perfecți să fie montați în capetele stinghiilor. Ca să te deplasezi erai tras sau împins sau te foloseai de mâini să-ți iei elan când porneai la vale din vârful pantei unei străzi. Iar dacă se întâlneau două căruțuri pe aceeași stradă ieșeau adevărate campionate între blocuri sau străzi.
Constructorul coreean a pornit cam de la aceeași idee astfel încât fanii mărcii pot să-și petreacă mai mult timp alături de familie și prieteni prin intermediul unui vehicul pe care să-l construiască acasă și să fie extrem de accesibil, materialele putând fi cumpărate de la orice magazin de bricolaj. Iar Hyundai le-a pus la dispoziție gratis planurile și instrucțiunile de asamblare ale savonierei să fie descărcate de pe siteul propriu.
Evident că Hyundai Soapbox a fost proiectat la fel ca o mașină obișnuită. În primul rând, o echipă de ingineri a construit șasiul. Apoi, o echipă de designeri a schițat idei, mai întâi pe hârtie și apoi ca modele de computer 3D. Apoi au venit cu mai multe modele, au ales unul și au început să-l construiască. În cele din urmă, o altă echipă a lucrat la culoare și decupaj.
Aspectele relevante pot fi văzute în elementele caroseriei, cum sunt panourile plate și silueta în formă de pană care au dus la un aspect unghiular și geometric.
Echipa de dezvoltare a dorit ca plimbarea cu savoniera să fie simplu de făcut, dar să demonstreze o gândire avansată. Așa că, în loc să folosească un volan convențional, au adaptat conceptul de direcție cu joystickuri de la spectaculosul concept Prophecy. Iar ca să poată fi construite acasă, cele două joystickuri s-au transformat în leviere de direcție pentru că au fost realizate din banale șurubelnițe cumpărate de la magazin.
Savoniera este fabricată din lemn, bare metalice și materiale de conectare, precum console și șuruburi, iar roțile folosite sunt cele de la roabele de grădină și are un mecanism simplu de frânare. Adică vehiculul este fabricat în principal din materiale ecologice, cum sunt lemnul și metalul.
Iar partea faină este că, deși este construită pentru dimensiunea unui copil, datorită ingineriei inteligente savoniera poate suporta și greutatea unui adult. Culoarea prototipului este galben strălucitor, menit să surprindă optimismul și bucuria copilăriei, și amintește de una dintre culorile de lansare ale originalului Kona. Dar, poate fi personalizată în funcție de preferințe.
Complet asamblat, Hyundai Soapbox are o lățime de un metru și o lungime de 1.760 mm. A fost important ca savoniera să poată fi transportată într-o mașină de familie obișnuită, de genul i30 Wagon, astfel încât să poată ajunge ușor în orice loc cu pantă de unde să poată fi lansată.
Deși i se poate instala un grup propulsor, Hyundai a ales să nu facă acest lucru pentru ca prototipul să rămână o veritabilă savonieră, cel puțin în această versiune.
„Grupul de propulsie este gravitația. Este doar motivația ta. Este puterea propriilor tale picioare atunci când o împingi înapoi în sus” spunea Thomas Bürkle, șeful Hyundai Europe Design Center.
Echipa de proiectare a testat prototipul împingându-l la deal, conducându-l la vale și a fost tractat și împins pe un platou în toate direcțiile. Iar la finalul sesiunii de teste concluzia la care s-a ajuns a fost că, după ce construiești savoniera, cel care o va conduce se va distra de milioane, indiferent ce vârstă are.

Foto: Hyundai

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


6 − patru =