Formula 1 sub amenințarea coronavirusului

,

Pe 15 martie debutează un nou sezon în campionatul regină al sportului cu motor: Formula 1. Cu 22 de etape programate, sezonul pornește cu amenințarea anulării sau amânării etapei din China din cauza epidemiei de coronavirus.

Numărul de etape din calendarul Formulei 1 este mai mare ca oricând, dar sezonul 2020 începe sub umbra epidemiei noului virus ce afectează Asia și în special China. Etapa cu numărul patru, Marele Premiu al Chinei este deja amânata, FIA discutând posibilitatea ca aceasta să fie mutată în noiembrie. Până la închiderea ediției încă nu fusese luată o decizie.
O etapă ce urmează să se desfășoare pentru prima dată în 2020, Marele Premiu al Vietnamului este și el sub semnul întrebării din același motiv. Dacă Vietnamul va găzdui totuși cursa de Formula 1, aceasta se va disputa pe noul circuit ce va fi organizat pe străzile din Hanoi, care va avea atât secțiuni permanente, cât și temporare. Acesta are 5,6 km și numai puțin de 23 de viraje fiind unul dintre cele mai tehnice din calendar.
Marele Premiu al Germaniei a părăsit calendarul Marelui Circ, cursa istorică de la Hockenheim lipsind din calendar pentru a treia oară din 1960. În schimb, Formula 1 va reveni în Olanda după o lungă absență, gazdă fiind circuitul de la Zaandvort, acolo unde fanii lui Max Verstappen vor face spectacol în tribune. Olanda va găzdui un Mare Premiu de Formula 1 pentru cel puțin trei ani de zile începând cu 2020. Pe circuitul de la Zaandvort a avut loc prima cursă de F1 în 1952, iar ultima din istoria modernă a fost în 1985 pe asfaltul olandez.
Sezonul 2020 nu aduce surprize prea mari la capitolul transferuri de piloți, dar fanii vor trebui să se obișnuiască cu câteva nume noi în ceea ce privește echipele. Poate cel mai interesant este noul nume al fostei echipe Toro Rosso, care, pentru 2020, este Alpha Tauri, după numele unui band de fashion deținut de grupul Red Bull.

A nu se confunda cu echipa Alfa Romeo, fostul team Sauber care se bucură de susținerea mărcii italiene. De asemenea, fosta echipă Force India va lua startul în familiarele culori roz și albastru sub numele Racing Point, nume ce a debutat în sezonul 2019. Deoarece acționarul principal este miliardarul canadian Lawrence Stroll, același care a salvat Aston Martin de la faliment, nu este exclus ca din sezonul 2021, Racing Point să devină oficial echipa de uzină Aston Martin F1.
În ceea ce privește schimbările tehnice, acestea nu sunt foarte multe. Vom vedea revenirea steagului cu pătrățele clasic, după ce în 2019 FIA a experimentat cu un panel digital ce semnaliza finalul cursei. Numărul de zile de test a fost redus de la opt la șase zile, iar sesiunea de teste de la jumătatea sezonului a fost eliminată. Monoposturile au mai multă fibră de carbon și un MGU-K suplimentar, un motor generator ce recuperează energia cinetică și cea din căldura reziduală.

  Text: Dragoș Băltățeanu / Foto: Echipe

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


cinci + = 8