Florin Ularu: Artistul, Dacia și Avioanele de hârtie

,

La câțiva kilometri de operele lui Brâncuși din Târgu Jiu, un artist a găsit o nouă minune. O Dacie 1310 din anul 1984 cu 165 de kilometri la bord… doar 165 de kilometri. Mașina are toate piesele originale, iar sigiliile nu au fost atinse. Florin Ularu are mare grijă de ea și speră ca mașină să rămână în familie.

Auto Test: Cum ați găsit o Dacie cu atât de puțini kilometri? Pare o mică minune…
Florin Ularu: Eu locuiesc în comuna Bălești, la câțiva kilometri de Târgu Jiu. Într-o zi am aflat că într-un sat din apropiere se află o mașină cu kilometraj foarte mic. M-am dus să o văd și am găsit-o într‑un șopru, suspendată pe niște bolțari, nu mai fusese pornită de aproape 30 de ani. În prima fază, proprietarii nu au fost de acord să o vândă, dar s-au răzgândit după șase luni. Am făcut actele și acum este a mea.
Auto Test: A pornit greu după atâta pauză?
Florin Ularu: Mașina a pornit la prima cheie, a avut nevoie doar de puțină benzină. După ce am luat-o acasă, m-am ocupat puțin de ea. Am spălat-o, am curățat-o, i-am dat cu puțin polish și am bătut ușor cu ciocanul în roata din spate, că se blocase. După aceea i-am pus mocheta, oglinzile și ștergătoarele. Așa venise din fabrică… Nu am umblat niciodată la ea, toate piesele originale sunt acolo, la fel și sigiliile.
Auto Test: Și care este povestea ei? De ce nu a mers atât de multă vreme?
Florin Ularu: Am înțeles că proprietarul nu a reușit niciodată să ia permisul de conducere deși a dat de mai multe ori examenul. După aceea a renunțat. Mașina a fost fabricată în anul 1984, dar nu a fost înmatriculată niciodată și nici acum nu este înscrisă în circulație. Are 165 de kilometri.
Auto Test: Doar 165 de kilometri în 34 de ani de viață… Câți kilometri avea când ați cumpărat-o?
Florin Ularu: Tot 165. Nu merg cu ea, o mai pornesc din când în când. Mașina nu este înmatriculată și nici nu am de gând să fac acest lucru.
Auto Test: Ați primit oferte pentru ea?
Florin Ularu: De ce să mint, am primit. Dar mașina nu este vânzare!
Auto Test: Aveți unde să o țineți departe de vânt și ploi?
Florin Ularu: Am un garaj mare, bine izolat, în care am investit bani buni. Mai am aici o Dacie din anul 1976 și una din 1981. Mașina din 1976 este restaurată, anul acesta am înmatriculat-o și am fost cu ea la plimbare, la retro-parada din Craiova. Este plăcut să fii în această lume, așteptam de mult să ies și să „mă laud” puțin. Oamenii se opresc lângă ea, pun întrebări și își spun amintirile. Pe cea din anul 1981 încerc să o repar, dar nu este deloc ușor. Piesele originale de Dacie se găsesc greu și sunt scumpe. De restaurare mă ocup și eu, dar am și un prieten, bun meseriaș, care lucrează de 30 de ani în domeniu. Sunt puțini oameni care se mai ocupă de Dacie cu pasiune, el este unul dintre ei. Dacia… este Dacie. Mulți spun că nu mai merită, dar eu nu cred așa.
Auto Test: Ce spun cei din familie de pasiunea dumneavoastră?
Florin Ularu: (Râde) Nu mai spun nimic. S-au obișnuit și am înțelegere. Am 48 de ani și am doi copii: o fetiță de 13 ani și un băiețel care împlinește curând un an. Sper că mașinile vor rămâne în familie și copiii mei nu le vor vinde, așa cum am făcut eu cu Mobra tatălui meu. Și acum îmi pare rău.

Auto Test: Cu ce vă ocupați?
Florin Ularu: Sunt artist plastic la teatrul Elvira Godeanu din Târgu Jiu. Sunt aici de aproape 23 de ani, iar teatrul a fost înființat în anul 1993. Acum lucrez la „Avioane de hârtie”, o piesă în care joacă mulți tineri și studenți.
Auto Test: Și cum te simți la premieră, când vezi rezultatul final?
Florin Ularu: Normal că ești satisfăcut, știi că ai pus și tu acolo o parte din tine. Este un sentiment de bucurie care nu poate fi descris. Oricine muncește, dar dacă nu pui suflet… degeaba. Trebuie să pui suflet! Banii sunt puțini, dar pasiunea este mare și îmi place ceea ce fac. Este superb să lucrezi într-o instituție de cultură, colectivul este foarte frumos. Cred că este un domeniu care ar merita mai multă atenție. Ne lovim de mentalități și de oameni care nu ne înțeleg. Avem o sală micuță, de 250 de locuri, dar reușim să o umplem aproape de fiecare dată. Și suntem foarte mândri.

 Interviu realizat de: Sorin BARBU /Foto: arhiva Florin ULARU

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE

Dacia 1300: Parfum de istorie

Cătălin Petroşanu – Învingătorul din Dacia galbenă

 

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


5 × patru =