Extreme E: Electric off-road

,

După succesul campionatului de monoposturi electrice numit Formula E, organizatorii s-au gândit că este timpul și pentru o competiție dedicată mașinilor electrice de teren. Așa s-a născut Extreme E.

Calendarul pentru sezonul 2021 ExtremE E mai cuprinde etape în Senegal, Groenlanda, Brazilia și Patagonia, Argentina.

După ce, în anii recenți, Formula E a devenit o atracție pentru majoritatea constructorilor de mașini electrice, organizatorii primului campionat cu asemenea monoposturi recidivează și pun bazele unei competiții off-road, numită Extreme E.
Noul campionat va avea cinci etape și va debuta în luna aprilie 2021 cu cursa din Arabia Saudită. Formatul ales a atras deja nume sonore din lumea sportului cu motor cu echipe înființate de Lewis Hamilton sau cu piloți precum Sebastien Loeb înscriși pe lista de start. Alte nume sonore aflate la start sunt Carlos Sainz, Mattias Ekstrom sau Jenson Button.
Toate echipele înscrise în Extreme E vor folosi modelul Odyssey21 dezvoltat de Spark Racing Technology. Autovehiculul de competiție va avea o masă totală de 1.650 de kilograme, sistem de tracțiune integrală și motor electric capabil să dezvolte peste 540 CP. Conform regulamentului, designul exterior va fi stabilit de fiecare echipă în parte.
Primul sezon al competiției va include doar 12 concurenți, iar formatul este asemănător cu cel din Rally Cross.
Extreme E – competiție off-road cu mașini electrice
Una dintre echipe va fi înscrisă de americanii de la GMC alături de Chip Ganassi Racing, iar designul exterior al mașinii va fi inspirat de noul Hummer EV, recent lansat pe piața americană. Echipa americană i-a nominalizat pe piloții Kyle LeDuc și Sara Price drept componenți ai team-ului CGR Hummer EV.
Interesul pentru noua competiție cu automobile off-road electrice este atât de mare că vom vedea la start multe vedete din sportul cu motor. Campionul mondial en-titre din Formula 1, britanicul Lewis Hamilton, va participa din postura de patron de echipă, el înființând team-ul X44. Și pentru că nu ar fi putut lua startul fără un nume de calibru în echipa sa, Hamilton l-a recrutat pe Sebastien Loeb, cel mai titrat pilot de raliuri din lume. Alături de francez va fi și Cristina Gutierrez, pilot în Dakar.
„Aștept cu nerăbdare să concurez într-un vehicul electric. Recent, am pilotat mașina și este incredibilă. Cristina este un pilot fantastic și abia aștept să facem echipă și să vedem ce putem realiza împreună. Sunt impresionat de performanțele lui Lewis în Formula 1 și este o onoare pentru mine să pot lucra împreună cu el”, a spus Sebastien Loeb.
De asemenea, anul viitor, în seria Extreme E îl vom vedea și pe Carlos Sainz, dublu campion mondial de raliuri. Acesta va concura alături de Laia Sanz pentru echipa Acciona Sainz.
În echipa ABT Cupra XE îi vom vedea pe Mattias Ekström și Claudia Hürtgen, iar pentru Andretti United vor concura Brit Catie Munnings și Timmy Hansen.
Un alt nume sonor înscris pe lista de start este fostul pilot de Formula 1, Jenson Button. Britanicul va fi atât proprietar de echipă, cât și pilot. Echipa sa numită JBXE nu a nominalizat încă al doilea pilot.

CALENDAR Extreme E 2021
Desert X Prix: AlUla, Arabia Saudită: 3-4 aprilie
Ocean X Prix: Lac Rose, Senegal: 29-30 mai
Arctic X Prix: Kangerlussuaq, Groenlanda: 28-29 august
Amazon X Prix: Para, Brazilia: 23-24 octombrie
Glacier X Prix: Patagonia, Argentina: 11-12 decembrie

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


× 9 = cincizeci patru