Ernest: „Îngerii m-au salvat de accidente și de doamna cu coasa”

,

 „Avem un caz mai dificil…”, se aude o voce pătrunzătoare. Ernest încearcă să ne aducă rapid în atmosfera emisiunii „Ochii din Umbră”, un show care are succes an de an, într-o lume a televiziunii într-o permanentă schimbare. Ernest este în viața reală, la fel ca la televizor: inteligent, spontan, haios. Îi plac mașinile, sporturile extreme și mai nou este pasionat de curse… de cursele de biciclete ale fiului său de doar patru ani.

Auto Test: Ai avut mașină în familie?
Ernest: Tata, Dumnezeu să-l ierte, avea un Opel Rekord din anul 1986, „bolidul familiei”. Era o mașină  puternică, motor de 2,2, injecție, tracțiune spate. Tata a considerat că acest Opel este cam mult pentru un începător, așa că am ajuns să conduc „hârbul familiei”… de fapt, nu era deloc un hârb. Era o Lada 1300 break, o mașină robustă care nu se lăsa doborâtă de gropi sau alte obstacole. Din păcate a trecut prin niște „chinuri groaznice” (râde) și a trebuit să o vindem.
Auto Test: Ce i-ai făcut?
Ernest: Nu a fost vina mea, ci a mamei (râde). Tata a băgat mașina în garaj ca să-i schimbe uleiul, i-a desfăcut bușonul, a lăsat uleiul să curgă, dar cum era o zi destul de călduroasă a plecat la un șpriț cu prietenii. Mama a fost chemată de urgență la serviciu și a plecat cu mașina care nu mai avea strop de ulei în baie. A rezistat așa doar trei kilometri. Am încercat să cumpărăm alt motor, dar nu am găsit și am fost nevoiți să vindem mașina. După aceea mi-am cumpărat un Opel Calibra. Cu această mașină m-am „periat” de mai multe ori cu „doamna cu coasa”.
Auto Test: Și cum ai scăpat?
Ernest: Am avut niște „îngerași” care au ținut-o la locul ei (râde). Țin minte că am plecat la Timișoara alături de patru amici, nu am ținut cont că mașina era mai grea și m-am aventurat într-o depășire. Am trecut la limită: cel din dreapta mi-a făcut puțin loc, iar cel care venea pe contrasens a fost nevoit să frâneze cam tare. Mi s-a mai întâmplat ceva și în comuna Tudor Vladimirescu, aproape de Arad. Acolo este o bucată de drum drept de vreo șapte kilometri, cu linie de tramvai, și la un moment dat am simțit apă fiartă la picioare și mi s-a aburit brusc parbrizul. Aveam 90 de kilometri la oră și nu mai vedeam nimic. Am ieșit încet pe partea dreaptă, cu ochii doar în oglinzile retrovizoare, să nu vină vreun tramvai, opărit la picioare, pentru că eram doar în șlapi (râde). Am avut inima cam strânsă atunci.

Șșșt! Începe emisiunea „Ochii din Umbră”. Dumincă, ora 22.00, la Kanal D.

Auto Test: Ce alte mașini ai mai avut?
Ernest: După ce am renunțat la Opel mi-am cumpărat un BMW seria 3 coupe. Îl loveam în fiecare zi în vreo bordură sau groapă și eram nevoit să schimb des tobe de eșapament, spoilere, suspensii, bucșe. Într-o zi, sătul de atâția bani aruncați pe fereastră, am hotărât să-mi iau o mașină înaltă. Și așa am cumpărat „dulăpiorul”. Cu el merg în acest moment.
Auto Test: Despre ce mașină este vorba?
Ernest: BMW X5 din anul 2006. Este un SUV în care ai senzația de siguranță: tablă groasă, postură înaltă. Când mă urc într‑o mașină sport, scuzați-mi „franceza”, simt că sunt cu fundulețul pe șosea. După o discuție cu soția, știind că o să facem un copil, ne-am gândit să ne orientăm spre o mașină spațioasă, serioasă și mai sigură.
Auto Test: Cum arată o excursie cu mașina în trei? Cum se descurcă cel mic la drum lung?
Ernest: Îi place să vadă ce se întâmplă, pune întrebări și jucăm jocuri: „Cine vede primul o mașină galbenă”, după aceea spunem „cine vede primul un câine”. Sunt și momente în care, ca să-ți ceară atenția, aruncă sticla de apă pe jos și spune: „Tati, nu ajung la apă”, iar tu, cu ochii la drum, începi să „pipăi” cu mâna prin spate, după sticlă.
Auto Test: Am citit că ești pasionat de sporturile extreme. Nu îți este teamă?
Ernest: Îți este frică, dar ți-o învingi. Prima oară am sărit dintr-o macara, într-o „colivie”, de la o înălțime de aproape 60 de metri. Când te vezi sus, îți dă cu virgulă. Partea de logică și de rațiune a creierului spune: „Dă-ți două palme și dă-te jos!”. Partea cealaltă îți zice: „Hai, dacă tot ai ajuns aici… nu o să pățești nimic!”.
Auto Test: Și până la urmă…
Ernest: Te arunci! Ce poți să pățești (râde)? După ce am făcut saltul, băiatul de acolo mi-a spus: „Bine că a rezistat coarda!”. „Cum adică?”, am întrebat. Coarda era garantată până la 90 de kilograme, iar eu aveam 91 (râde).
Auto Test: Sari și acum, după ce ți s-a mărit familia?
Ernest: Aș face-o, dar nu prea am timp. Un drum până la Suceava, cu mașina, mi se pare mai periculos decât să sar cu parașuta. Şansele să pățești ceva la un salt sunt mult mai mici decât să te muște o căpușă în Herăstrău, dacă o luăm după statistică (râde).
Auto Test: Ai încercat să mergi cu motocicleta sau cu bicicleta?
Ernest: Cu motocicleta nu am încercat, dar cu bicicleta am mers. În copilărie am rupt o mulțime de ghidoane și am îndoit o groază de jante. „Ne dădeam” cu bicicletele chiar și iarna, să vezi acolo căzături, lovituri și luxații. Acum, dacă o să facă băiatul meu așa ceva… nu aș fi de acord: „Să nu faci ce a făcut tatăl tău! A avut el nouă vieți pentru toți”.
Auto Test: Te-ai schimbat după apariția celui mic?
Ernest: Te schimbă, omule, un asemenea moment! Când ți-l pune în brațe și îl vezi mic, neajutorat, îți dai seama că trebuie să o iei de la zero. Treci prin nopți nedormite și prin o mulțime de griji: dacă plânge, de ce plânge, fac bine ce fac? Nu are un manual, ca o mașină care îți vine cu o carte tehnică: „Citiți înainte, ca să nu faceți greșeli”. Timpul se oprește în loc și îți zici: „Seamănă cu mine? Vai de mine, de ce este așa?”. După aceea te izbește frica și panica: „Și eu, acum, ce fac?”. „Vezi că trebuie să-l ții așa!”. „Și fac bine?”. „Să țineți minte, când îi faceți băiță, că trebuie să-l spălați și la buricuț”. Uf, nu-i ușor! După ce începe să umble, îți dai seama că erai mai liniștit când era în cărucior. Acum are o bicicletă fără pedale și vai de capul meu, merge cu aia… glonț. Alerg după el, de-mi iese limba de un cot prin tot parcul: „Alex! Aleex! Aleeex!”. El este tot ce ai mai de preț. Mașina era pe primul loc, când nu aveam copil, dacă apărea o zgârietură intram în panică și mă duceam să rezolv problema. Acum facem totul pentru el. Trebuie să vadă și să cunoască cât mai multe, să-l pregătești cât mai bine pentru viață.

„Băiatului meu, Alex, îi place foarte mult mașina. Îi spune Zed, de la numărul de înmatriculare. O bună bucată de timp, toate mașinile pe care le vedea erau Zed.”

Auto Test: Ce spune când te vede la televizor?
Ernest: Nu prea are voie la ceea ce înseamnă televiziune prin cablu, așa că nu mă vede. Pentru el desenele animate sunt un bonus și prefer să i le pun de pe DVD, pentru că știu ce am luat și nu am surprize. La desene are voie o jumătate de oră pe zi. Mai bine mergem în parc să se joace cu copiii, cu mingea, să alerge sau să se plimbe cu bicicleta.
Auto Test: S-au adunat 16 ani de televiziune…
Ernest: Au trecut foarte repede. Am avut un mic avantaj, că am intrat cu un anumit capital de imagine, după show-ul „Big Brother”. Lumea știa numele meu, fața mea, iar realizatorii de programe au fost tentați să apeleze la mine. A trebuit „să urc rapid în tren”, că pleca din gară. Am muncit mult, i-am obișnuit pe oameni cu un anumit standard și vreau să fiu tot mai bun.
Auto Test: An de an, gazda unei emisiuni care face audiență. Nu este dificil?
Ernest: Eu sunt autentic, ce gândesc aia spun, ăsta a fost asul din mânecă. Și la „Big Brother” așa m-am făcut remarcat. Așa stau lucrurile și acum, la „Ochii din Umbră”, nu mă cenzurez. Ce-i în gușă, și-n căpușă. Și nu-mi este greu.
Auto Test: Ai fi tentat și de o emisiune de alt gen?
Ernest: Mi-ar fi plăcut să prezint o emisiune despre mașini. Cred că m-aș descurca și într‑o emisiune pentru copii, de când sunt tată am învățat multe lucruri despre cei mici.
Auto Test: Ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să ți se întâmple…
Ernest: Da, da (râde). Ar fi ceva ce mi-ar plăcea și m-aș înhăma, cu sufletul deschis și cu toată forța mea, într-un astfel de proiect.
Auto Test: Mai ai emoții la filmări și după atâția ani?
Ernest: De fiecare dată! Dacă ajungi în punctul în care nu mai ai „fluturași” în stomac, nu ai cum să mai fii spontan și autentic. Această adrenalină este combustibilul tău. Dacă dispare partea asta, dispari tu. Dacă nu simți emoția aceasta nu transmiți nimic prin televizor și asta se vede imediat.
Auto Test: Sunt oameni care te roagă să le urmă­rești soția, soțul, amanta sau amantul? Primești oferte pe stradă?
Ernest: Da, dar multe sunt în glumă. Dacă aș fi luat un leu pentru fiecare propunere… eram milionar, aveam reprezentanță auto (râde).
Auto Test: Te întreabă mulți oameni dacă subiectele și personajele sunt reale?
Ernest: Este cea mai frecventă întrebare (râde). Oamenii cred ceea ce vor să creadă. Le-am spus unor domni că nu este real ce se întâmplă în emisiune și nu m-au crezut: „Du-te de aici, nu te lasă să spui”. Până la urmă povestea contează: „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană”. Primim multe telefoane și scrisori la redacție, uite am chiar aici una, de la oameni care vor ca povestea lor să ajungă la televizor.

Takacs Ernest Francisc are 37 de ani. S-a născut la Petroșani și a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din localitate. Prima oară a apărut la televizor în anul 2003, în calitate de concurent al showului „Big Brother”. La Prima TV a prezentat emisiunile „Fă-ți bagajele” și „Trădați în dragoste”. Ernest a intrat în echipa Kanal D în anul 2009 și de atunci prezintă „Ochii din Umbră”.

Auto Test: Așa vă alegeți subiectele?
Ernest: Este adevărat că există și partea aceasta de interviu direct cu oameni care vin și îți povestesc speța lor. De acolo poți avea un punct de plecare. De multe ori se fac și cercetări pe anumite subiecte de interes: primarul prins cu amanta sau farmacista care te păcălește să iei medicamente, ca să-și ia bonusul. Folosim și subiecte din presă. Sunt și oameni care au fost înşelați și și-au refăcut viața, dar vor ca povestea lor să fie ecranizată din dorința de a se răzbuna. Unii insistă, mai ales doamnele, să folosim prenumele adevărat al „vinovatului”. „Radu să-i spuneți, nu altcumva! Radu se numea nenorocitul, câte mi-a făcut el mie!” (râde).
Auto Test: Știu că ai făcut o școală de detectivi. Ți-ar fi plăcut să și profesezi?
Ernest: În România îmi este imposibil. Mă cunoaște lumea și sunt destul de înalt, așa că ar fi fost dificil să mă camuflez. Este o meserie grea în care trebuie să fii deștept și bine pregătit, mai ascuțit ca un bisturiu, pentru că trebuie să iei anumite decizii foarte rapid. Sunt și situații în care viața îți este pusă în pericol. La școală am făcut teorie și practică și chiar am fost pe o stradă unde se făcea trafic de heroină. Traficanții sunt inventivi și este dificil să aduni probe împotriva lor. Folosesc mulți intermediari, de multe ori copii sau pensionari, cel care vindea moarte și cel care cumpăra nu se întâlneau niciodată față în față. Îți dai seama că era o stradă bine supravegheată de poliție, iar traficanții au ajuns între timp la închisoare.
Auto Test: Care sunt planurile tale?
Ernest: Mi-aș dori să-mi extind familia, să mai am un copil, deși știu că este puțin „sado-maso” (râde). Este foarte greu cu un copil, iar cu doi plozi se va complica povestea, mai ales că soția nu are permis de conducere. Copiii sunt cea mai mare bucurie și cea mai mare realizare! Ei te fac fericit și împlinit. Și mai vreau ceva! Vreau să călătoresc împreună cu familia, să văd cât mai mult din lumea asta. Chiar vorbeam cu soția, după ce mai cresc copiii, să ne cumpărăm o rulotă sau o autorulotă și să plecăm în lume. Mă văd pe la 50 de ani făcând asta. Orice altceva este efemer.

Interviu şi foto realizate de Sorin BARBU

Cătălin Botezatu: „Tata m-a învăţat să conduc!”

Bursucu: „La Kanal D suntem o adevărată familie”

Mihai Morar: În vacanţă cu autorulota

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


× 9 = douazeci sapte