Draga mea maşină: Trabant cu Steluță

,

Din mașină se aude un lătrat voios. Steluța a scos capul pe geamul Trabantului și își anunță, cu glas tare, ieșirea la plimbare. Mașina gri, frumos aranjată și ferchezuită, își face cu ușurință loc prin traficul din București și ai zice că toată lumea se dă la o parte ca să o admire. Se vede de la o poștă că acest Trabant este îngrijit cu atenție și căldură de un mare pasionat al domeniului auto. Numele lui este Mircea Istrate…

Auto Test: Care este povestea acestui Trabant?
Mircea Istrate: L-am cumpărat acum opt ani de la un domn din cartierul Drumul Taberei, m-a costat două sute de euro. Maşina era parcată de mulți ani într-un garaj și avea cablul de ambreiaj blocat. După ce am semnat actele, am demarat o revizie generală: i-am schimbat pivoţii, bucşele, ambreiajul şi i-am dat jos motorul ca să-i rezolv câteva probleme. La final, am vopsit-o. Mă rog… un prieten a făcut această operaţiune, eu doar l-am ajutat cu privirea.
Auto Test: Funcţionează bine?
Mircea Istrate: Foarte bine. Are peste 100.000 de kilometri în cei 20 de ani de viaţă. Este adevărat că am mare grijă de ea: o pornesc în fiecare săptămână şi o lustruiesc. În plus, nu o las niciodată în stradă. Nu contează dacă este zi sau noapte, nu am linişte până în momentul în care nu ajunge în garajul ei. Cred că mi s-ar face rău dacă aș găsi-o lovită sau zgâriată.
Auto Test: Familia…
Mircea Istrate: Cei din familie protestează și mă întreabă mereu de ce țin atâtea mașini. Am și multe piese pe care le țin răspândite prin casă pentru că nu am spațiu de depozitare, garajul fiind deja plin. Știu că nu este comod, dar nu am ce să fac. Aceasta este pasiunea mea.
Ne oprim o secundă. O domnișoară vrea o poză lângă Trabant.
Auto Test: Văd că are fani mulţi…
Mircea Istrate: Sunt din ce în ce mai rare și oamenii vor mereu poze, se opresc lângă mine la semafor și o admiră sau îmi adresează întrebări. De multe ori, când ies din Bucureşti, văd în oglinda retrovizoare maşini scumpe care merg cu viteză, dar după ce ajung în spatele meu se domolesc. Şoferii stau și o admiră câteva minute și abia după aceea trec ușor pe lângă mine. Maşina stă în garaj, ies cu ea la plimbare în weekend când traficul este mai domol și nu este așa mare înghesuială.
Auto Test: Ați primit oferte pentru ea?
Mircea Istrate: Oho, au fost o mulțime de propuneri tentante, dar am răspuns că nu este de vânzare. Am muncit foarte mult la ea și am pus prea mult suflet, ca să mă gândesc să o vând. Am primit și oferte de închiriere, dar le-am refuzat și pe acestea.
Auto Test: Mașina dumneavoastră este foarte admirată, dar îmi aduc aminte că înainte de Revoluție ne cam feream de Trabant…
Mircea Istrate: Da, spuneam că este din carton și plouă în el . Se întâmpla să mai găsești apă pe podea. Din câte ştiu, caroseria este făcută din mai multe aliaje în care s-au introdus materiale care au plastic și hârtie în compoziție. Vedeți că are roțile puțin curbate spre interior? Așa a fost gândită, ele se îndreaptă în momentul în care se adaugă greutate.
Auto Test: Ați găsit un atelier bun pentru reparații?
Mircea Istrate: Mecanicii pricepuți, la fel ca modelele Trabant, sunt pe cale de dispariție. Am găsit un meseriaș bun, retras la pensie, un mecanic specializat pe acest tip de mașină. El este „doctorul ei”. Am încă o mașină, neînmatriculată, pe care o țin pentru piese de rezervă, nu se știe niciodată când ai nevoie de un parbriz sau de o bucșă.
Auto Test: Văd că aveți și companie…
Mircea Istrate: Ea este Steluța și îi este cam cald (câinele pare să aibă o limbă de un cot), un bibelou. La origini este Border Collie. Am găsit-o într-o pădurice de lângă Câmpulung Muscel, avea două luni și era singură, speriată și înfometată. A rămas cu o frică, cred că a fost bătută când era mică.
Auto Test: Îi place să se plimbe cu mașina?
Mircea Istrate: La început este mai fricoasă, dar după câțiva kilometri se obișnuiește și nu mai are probleme. Plecăm des la plimbare și uneori nu mai știu ce să cred. După cine se uită oamenii, după mașină sau după câine?
Ne oprim din nou, o doamnă zâmbitoare se apropie timidă și cere voie să facă o  poză cu Trabantul și cu Steluța. „Dacă tai bilete, fac bani frumoși. La mine este vorba de pasiune… și pasiunea nu este vânzare” spune Mircea Istrate.

Interviu şi foto realizate de Sorin BARBU

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


− 2 = cinci