Doru Todoruț, concert în mașină cu cele trei fete ale sale

,

Doru Todoruț a jucat în filme, iar viața lui pare scenariul perfect al unei pelicule de succes. Este compozitor, producător muzical, prezentator TV și solist, dar marea lui dragoste sunt cele trei fete ale sale: Rebeca și gemenele Eva și Natalia. Pare greu de crezut că în timpul unei zile mai găsește vreme și de altceva, dar am reușit să-l întâlnim. Am găsit un tip jovial, optimist, zâmbitor, mare amator de mașini, viteză și adrenalină.

Auto Test: Îți mai amintești care a fost prima ta mașină?
Doru Todoruț: Eu provin dintr-o familie modestă și ai mei nu au avut mașină. După ce am împlinit 25 de ani am reușit să-mi cumpăr un Opel Astra, diesel, cu motor de 1,7 litri. Am multe amintiri frumoase legate de această mașină, dar și una mai puțin plăcută: într-o noapte, pe A2, s-a stricat pompa de injecție și am rămas cu ea în drum. Am adus-o cu platforma acasă, pe la patru dimineața. Distracție…
Auto Test: Să înțeleg că nu te enervezi prea rapid?
Doru Todoruț: Nu stau prea mult pe vibrații scăzute, pe tensiuni și energii negative. Am o singură viață și nu vreau să o încarc cu lucruri negative. Nu reușesc mereu acest lucru, dar depun eforturi maxime (zâmbește).
Auto Test: Ce alte mașini ai mai avut?
Doru Todoruț: Opel, Mercedes și Ford. Cea mai puternică mașină pe care am avut-o a fost un Mercedes E Class coupe de 350 de cai. Cu ea am mai încasat și câte o amendă pentru viteză, dar și pentru că am depășit linia continuă. Noi, artiștii, de vineri până duminică suntem plecați. Atunci sunt cele mai multe evenimente și mai facem și câte o prostie, ca să nu întârziem la spectacole (zâmbește).
Auto Test: Și acum ce mașină conduci?
Doru Todoruț: Acum am un Ford Focus, benzină 1,6. Merge bine, dar nu-mi satisface cele mai mari dorințe de viteză și confort. Am luat-o ca mijloc de transport și este foarte bună pentru acest lucru.
Auto Test: Motocicletele îți plac?
Doru Todoruț: Îmi plac motocicletele, dar nu vreau să mor. Sunt fan adrenalină și dacă văd un „roller coaster” sunt primul la el. Nu-mi este frică de viteză, dar pe motocicletă o mică neatenție îți poate fi fatală.
Auto Test: Cum conduci? Îți place viteza la volan?
Doru Todoruț: La volan sunt un rebel, recunosc, nu sunt cel mai corect din trafic. Țin minte că, înainte să divorțez, duceam fetițele la grădiniță și făceam un adevărat raliu din Pipera până în Timpuri Noi. Mai mergeam și pe linia de tramvai, mai forțam și câte un galben, apăsam mai tare pe pedală. Este o zonă aglomerată și trebuia să mă descurc.
Auto Test: Cum arată o călătorie cu fetele?
Doru Todoruț: Eu am trei fete: Rebeca are opt ani, iar gemenele Eva și Natalia au împlinit cinci ani. Când ai trei copii, nu mai ai loc de nimic în mașină, trebuie să le asiguri confort și siguranță. Este foarte frumos și te simți ca într-o „garsonieră mobilă”. Ne întâlnim, le iau de la școală și de la grădiniță și începem să povestim ce au făcut.
Auto Test: Cum te descurci cu trei copii?
Doru Todoruț: Eu am fost învățător și am experiență cu grupuri de copii. Mi se pare simplu, mai ales că sunt doar trei (râde)… doar trei. Unii au unul și spun că este mult. Când ai un copil trebuie să-i acorzi mai multă atenție, dar când sunt mai mulți se joacă între ei. Tu îi supraveghezi, îi ajuți să comunice și le mai arunci câte o provocare. Timpul trece foarte frumos.
Auto Test: Cum a fost ziua în care ai aflat că o să fii tată de gemene?
Doru Todoruț: A fost foarte ciudat. Știam de la doctorul de la prima naștere că fosta soție nu o să mai poată rămâne însărcinată, dar ne-am trezit în fața faptului împlinit… la dublu (râde). Ne-am bucurat foarte tare de acest eveniment și sunt încântat că sunt sănătoase. La prima naștere am insistat să fiu prezent și a fost extraordinar. Sunt în prima linie, orice s-ar întâmpla (zâmbește).
Auto Test: Ai timp suficient să petreci cu ele?
Nu am prea mult timp, adevărat, pe cât aș dori. Fetele, în timpul dimineții, sunt la școală și la grădiniță, iar după-amiaza eu am majoritatea evenimentelor: lansări, concerte, înregistrări, întâlniri. Încerc să fiu prezent la toate momentele importate din viața lor: în prima zi la școală sau la grădiniță, mă duc la ședințe… știu ce înseamnă comunicarea și interacțiunea cu cadrele didactice.
Auto Test: Ți-ai vedea fetele îmbrățișând o carieră muzicală?
Doru Todoruț: Au ureche muzicală și în mașină facem adevărate concerte. Este veselie mare. Le-am îndrumat către balet și pian, o să vedem dacă aleg ceva. Chiar mă gândeam cât de mult s-au schimbat lucrurile. În urmă cu 25 de ani știai că dacă te faci inginer, avocat, doctor… nu ai cum să dai greș. Acum sunt multe meserii libere, să spun așa, în care tu ești șeful tău. Dacă muncești vin bănuți, dar când nu muncești… Fiecare trebuie să-și găsească un drum pe care să se simtă bine, în munca pe care o face, altfel, în timp, o să devii frustrat și nu o să faci performanță. S-au schimbat mult vremurile. Eu, în copilărie, aveam un „Pegas înaripat” și eram plin de vânătăi. Am fost un copil năzdrăvan: jucam fotbal în ­curtea școlii, v-ați ascunselea… făceam toate prostiile cu prietenii. Cei mici socializează acum în fața unei tablete.
Auto Test: Știu că tu ai început încă din copilărie să studiezi în domeniul muzical.
Doru Todoruț: Prima oară am încercat contrabasul, îmi place enorm și acum, dar fiind în clasa a doua nu ajungeam cu arcușul, chiar și urcat pe un scaun. Eram prea mic și profesorul mi-a spus să mă întorc peste vreo doi ani. I-am spus mamei că eu vreau să cânt la un instrument cu bas. Mi-a dat acordeonul și m-a „păcălit”, iar după aceea am studiat pianul. Eu am fost mereu un tip dezinvolt. Când mă duceam la nunți, dansam înaintea mirilor. Am fost tot timpul pasionat de muzică, dans și petrecere.
Auto Test: Cum a fost debutul în muzică?
Doru Todoruț: Când intri prima oară pe scenă zici că ești gol pușcă (zâmbește). Toată lumea este cu ochii pe tine. În anul 2003 am participat la concursul Pop Stars organizat de Pro TV, un fel de Vocea României în varianta de atunci, și spre surprinderea mea am ajuns în fazele finale și a trebuit să vin la București. Eu eram pe atunci preparator universitar la Universitatea de Vest din Timișoara… absolvisem facultatea și, în urma unui concurs, am ocupat acest post. Am fost practic prima promoție de profesor de… profesor, așa îi spuneam noi. Inspectorul cu care am dat definitivatul în învățământ, la ciclul primar, mi-a fost student. A fost haios. Am făcut un colocviu interactiv.
Auto Test: Ți-a fost greu în București?
Doru Todoruț: Nu mi-a fost deloc ușor. Un an de zile a fost valul, tot „trustul Pro” se ocupa de noi, s-a creat formația „Bliss” și am avut concerte. După un an unul dintre noi a plecat, că așa a dorit, și lucrurile au coborât. Am ajuns la concluzia că eram sub ceea ce eram în Timișoara, ca dorințe și perspective profesionale, orientare în viață. Eram în două sau trei bărci, cu direcții diferite.
Auto Test: Și cum ai trecut de acest impas?
Doru Todoruț: Am avut momente în care m-am întrebat ce vreau să fac în viață și nu este ușor să găsești un răspuns. Eu adunasem mulți ani în domeniul didactic, dar am spus că dacă am pornit pe drumul acesta, asta vreau să fac și asta voi face. Doi ani de zile am fost ca o frunză bătută de vânt, am făcut un proiect care nu a prins… după aceea l-am întâlnit pe George Călin și așa a început proiectul Deepcentral.
Auto Test: Și acum?
Doru Todoruț: Eu mă simt bine cu ceea ce fac, deși nu este o piață foarte stabilă… dimpotrivă, este incertă. O trupă poate să schimbe peste noapte totul, dar poate aceasta este provocarea. Eu cred mai mult în fidelizare decât în „șocant”. Eu cred că fanii mei sunt cu atât mai mult ai mei, cu cât eu le ofer o muzică în care ei se regăsesc.
Auto Test: Am văzut că piesa „Trei Sfertul Meu”, primul tău proiect solo, a avut succes și citeam într-un interviu că ai spus că a venit timpul ca „anumite șabloane să cadă”. Despre ce este vorba?
Doru Todoruț: Este adevărat că suntem două persoane într-un cuplu și tindem să credem că sunt jumătate-jumătate, dar aportul sentimental nu este egal. Am creat această poveste în care am convenit că ea este cea care oferă trei sferturi și eu doar un sfert. Așa am simțit eu, pentru că așa am trăit eu. Când primești mai mult decât oferi, te simți obligat să oferi mai mult și acest lucru este cât se poate de pozitiv. Sunt mulțumit de cum a ieșit. Mai mult de trei sferturi dintre creațiile mele sunt inspirate din experiența personală. Cred că asta mă face particular, aparte, special. Am un drum al meu din care împărtășesc și celorlalți… cine se regăsește și învață ceva nou, și este interesat de ce cânt eu, cu siguranță mă va căuta și va dori să cumpere un bilet la concertul meu.
Auto Test: Care sunt proiectele din acest moment?
Doru Todoruț: Acum lucrez intens la câteva piese din care voi alege următorul single. Muncesc deja la formula de scenă, cu instrumentiști. Abia aștept să lansez al doilea single, să-i facem videoclip și să vedem reacțiile de pe YouTube și Facebook.
Auto Test: Cât de importantă este această comunicare online?
Doru Todoruț: Este ceva extraordinar, acolo se poate lega o vrajă în jurul unei persoane publice. Îți spun cu mâna pe inimă… dacă nu există un pas următor, lucrurile te bucură pe o perioadă scurtă, dar dacă lucrurile nu merg ok, îți pui întrebări. Dacă vrei să faci valuri s-ar putea să rămâi doar un „făcător de valuri”. Trebuie să ai mesaj și conținut, nu poți să te joci printre alte trupe și să zici că te vei menține.
Auto Test: Nu faci parte din categoria celor care măsoară succesul și în like-uri?
Doru Todoruț: Nu. Uite… am piesa „Ochi de Copil”. Din păcate, pe radio a intrat puțin și nu am avut multe reacții în online, dar în viața reală a fost bine primită la concerte și întâlniri, așa că lucrurile sunt relative. Eu îmi doresc de la Doru Todoruț să fie un proiect muzical în care să mă întâlnesc cu fanii la concerte și în săli de spectacole, să trăim experiențe împreună și să ne bucurăm de viață. Încerc să-mi adaptez muzica vremurilor pe care le trăim. Trebuie să faci o fuziune între ceea ce dorești și ceea ce se cere. Și în muzică, la fel ca în domeniul auto, se pot face investiții mari. Sunt și mixere de un milion de euro…
Auto Test: Ai un mixer de un milion de euro?
Doru Todoruț: Două. Unul îl țin. Când îl vând îmi iau mașină scumpă .
Auto Test: Care este sentimentul pe care îl ai când vezi că fanii îți fredonează melodiile?
Doru Todoruț: Care este bucuria ta cea mai mare? Te-ai gândit vreodată? Cam așa stau lucrurile… Îți crește inima și simți că plutești.

 Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: arhiva Doru Todoruț

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


cinci − = 2