Daniel Natea: Uriașul din Carpați

,

S-a apucat la judo la șapte ani și a câștigat o mulțime de medalii și trofee. A continuat cu succes și în competițiile de sambo, unde s-a refugiat după ce a fost suspendat din sportul pe care îl practică de mai bine de 22 de ani. Daniel Natea nu este doar un mare campion, ci și un om în adevăratul sens al cuvântului. Înaintea unei competiții importante și-a luat câteva zile libere și a ajutat la construcția unei case pentru o familie de 9 persoane care trăia, sub cerul liber, în condiții foarte grele.

Auto Test: Când și cum ai început antrenamentele pe tatami?
Daniel Natea: Aveam aproape șapte ani și mergeam cu mama pe stradă când am fost abordat de antrenorul Ionel Chioveanu, care mi-a propus să mă duc la judo. Asta era tactica lui, am aflat mai târziu. Dacă vedea un copil mai „răsărit” se ducea la el și îi propunea să se înscrie în club… M-am prezentat la câteva antrenamente, dar după aceea am plecat în vacanța de vară și nu m-am mai dus. În toamnă, când am început școala, m-am reîntors la antrenamente și de atunci nu m-am mai lăsat. Au trecut aproape 22 de ani…
Auto Test: De ce ai rămas? Știu că este foarte mult de muncă, iar pentru un copil este mai dificil…
Daniel Natea: Mi-a plăcut foarte mult! După șase luni am luat locul trei la campionatele de copii, ceea ce pentru mine a fost un impuls. În plus, domnul Chioveanu avea legături cu cluburi din străinătate și ducea foarte des sportivi la concursuri internaționale, așa că am plecat destul de des peste hotare, iar acest lucru mi-a plăcut mult.
Auto Test: Cum a fost la prima competiție?
Daniel Natea: Am avut mari emoții, mi-au dat și lacrimile. Cei cu care m-am luptat erau cu un an sau doi mai mari, iar la copii și juniori acest aspect contează foarte mult. Antrenorul, ca să nu mă descurajeze, mi-a spus că sportivii pe care urma să-i întâlnesc nu sunt buni, dar de la alți copii aflasem că o să înfrunt chiar campionul. Așa că am avut multe gânduri și emoții.
Auto Test: Cei din familie ce au spus?
Daniel Natea: Dacă nu erau ei, mă lăsam de mult. Nu vreau să fiu răutăcios, dar în România sportul este așa cum este… Dacă nu ai sprijin financiar partea părinților este foarte greu să reziști doar cu ce îți oferă statul sau clubul.
Auto Test: Am văzut că la competiții te susține și logodnica.
Daniel Natea: (Râde) Mă susține foarte tare! Anamaria a venit la toate concursurile, dar, din păcate, după ce a început pandemia competițiile s-au desfășurat fără spectatori, așa că m-a susținut de la distanță. Noi am fost amici câțiva ani, iar după aceea am trecut la nivelul următor. Anul acesta, în luna octombrie, o să facem și nunta.
Auto Test: Câte medalii ai la judo?
Daniel Natea: Peste 300 de medalii. Într-o zi o să le scot din toate dulapurile și o să le număr. Sunt și eu curios (râde)…
Auto Test: Care este medalia pe care o ai cel mai aproape de suflet?
Daniel Natea: Cea de aur pe care am câștigat-o la Cupa Campionilor în anul 2016. Acolo sunt cei mai buni 16 sportivi din lume, iar eu am reușit să ies campion, deşi nu-mi dădea nimeni nicio șansă, nici măcar la o medalie. Țin minte că al doilea meci a fost cu un japonez care nu mai pierduse de trei ani și jumătate. În sala de antrenament, în timpul încălzirii, am văzut când japonezul a fost întrebat cu cine luptă. A arătat spre mine și atunci cel care adresase întrebarea a făcut un gest, cu mâna, ca și cum nu o să fie nicio problemă. În momentul ăla mi-am spus că o să dau totul pe saltea, până ies leșinat de acolo. Meciul cu japonezul nu l-am câștigat din noroc, l-am învins detașat. L-am tăvălit foarte bine! În semifinală am câștigat în fața unui sportiv din Azerbaijan, care la origini este din Georgia. A fost un meci foarte dificil. În finală am înfruntat un sportiv din Israel, vicecampion european. La Campionatul European pierdusem în fața lui după doar 40…
Auto Test: Interesant! Nu ai avut niciun complex în fața lui.
Daniel Natea: Aveam niște „nervi” pe el și am început meciul ca un „urs turbat” și după șapte secunde am câștigat meciul. S-a lăsat tăcere în sală pentru că nu se aștepta nimeni. Cei mai mulți, după ce pierd un meci, au o reținere în fața rivalului, ai dreptate. La mine nu funcționează așa! Eu am o ambiție și mai mare un fața unui adversar care m-a învins. Am un orgoliu, o nebunie, o sete… Nu suport gândul că am pierdut.
Auto Test: Știu că ai avut 180 de kilograme…
Daniel Natea: Am avut chiar 184 de kilograme! Înainte de pandemie am slăbit mai bine de 30 de kilograme, dar acum am 162 de kilograme.
Auto Test: Cum ai reușit să dai jos atâtea kilograme?
Daniel Natea: Cu multă ambiție! Cei de la Institutul Național de Medicină Sportivă mi-au spus că trebuie să slăbesc 20 de kilograme pentru că altfel nu-mi mai dau avizul medical. Le-am spus că nu slăbesc 20 de kilograme, ci 30! După trei luni m-am dus acolo cu minus 28,7 kilograme. Nu le-a venit să creadă medicilor și se întrebau cum am reușit. În loc de un antrenament de judo și unul de forță pe zi, am făcut unul de judo și unul de cardio. În plus, nu am mai băut nici sucuri… Sucurile mă omoară.
Auto Test: Ți-au dat aviz după ce ai slăbit?
Daniel Natea: Atunci mi-au dat! Dar după aceea am avut niște certuri cu federația de judo și m-au suspendat doi ani. Eu am pereții mai groși la inimă și m-au pus să fac o mulțime de teste, tot ce există. În fiecare zi mai voiau ceva. La final mi-au zis că trebuie să slăbesc. Erau convinși că nu o să le pot face pe toate. Au urmat cinci sau șase luni în care nu mi-au dat avizul…
Auto Test: Și așa ai ajuns la sambo…
Daniel Natea: Da! Cei de la judo mi-au dat o suspendare de doi ani și două luni, dar eu am continuat să mă antrenez. Când mi s-a propus să merg la europenele de sambo am acceptat imediat. M-am dus la competiție și am luat titlul european. După aceea am câștigat două cupe mondiale, o cupă europeană și am ieșit și vice-campion mondial. Într-un an! Anul acesta am câștigat bronzul la mondiale, am luat locul doi și trei la două cupe mondiale, iar cei din România mi-au ridicat suspendarea și am ieșit campion național de judo și campion național cu echipa.
Auto Test: Cred că îți dorești foarte mult și să mergi la Olimpiadă, la judo:..
Daniel Natea: Da. Eu sunt suspendat până în luna mai. Dacă nu-mi ridică suspendarea mai devreme nu am cum să merg la Olimpiadă. Eu am fost pe locul doi mondial, dar pentru că sunt suspendat am ajuns pe 74. În momentul de față nu sunt calificat. Dacă îmi ridică suspendarea în luna februarie, aș avea timp să-mi câștig punctele și să mă calific. Dacă îmi ridică în luna mai, nu am am timp…
Auto Test: Am văzut că în perioada pandemiei ai lucrat la poliție.
Daniel Natea: Din anul 2015 sunt angajat la Dinamo. În perioada pandemiei am lucrat la Biroul de Investigații Criminale. A fost vorba de muncă de birou, dar și de stradă. Când am lucrat nu am putut să fac două antrenamente pe zi. Nu am avut incidente serioase, ceea ce a fost foarte bine.
Auto Test: Am văzut că ai ajutat și la cons­trucția unei case pentru o familie cu mulți copii.
Daniel Natea: Am un prieten care este director la o școală și mi-a spus despre situația grea a unui elev. M-a întrebat dacă nu vreau să ajut cu două sau trei sute de lei pentru niște copii, iar eu i-am răspuns că nu vreau… să-l ajut așa. Și că vreau să ajut cu mai mult. Ne-am dus acolo și am văzut în ce condiții groaznice locuia familia respectivă. Zidul din fața casei era căzut și fusese înlocuit cu niște pături. Acoperiș nu aveau! Atunci mi-am zis că trebuie să le facem măcar o cameră. Am avut lângă mine câțiva prieteni și am reușit să facem un living de 40 de metri și un dormitor de 12 metri, baie și bucătărie, la parter. Deasupra am amenajat o mansardă. Am muncit acolo două săptămâni, înainte de Campionatele Mondiale mi-am luat două zile libere ca să terminăm lucrarea. S-au mutat în casă nouă, iar de sărbători chiar mi-au trimis un filmuleț cu un colind cântat de acolo. Familia este compusă din cei doi părinți și 12 copii. Cinci dintre copii sunt mari și nu locuiesc acolo. Rămân nouă persoane. Stăteau în condiții foarte grele. Aveau trei paturi pe care le uniseră, așa dormeau toți. Copiii sunt educați și învață bine, au note foarte bune la școală. Gândește-te, că patru dintre ei nu au ieșit niciodată din satul respectiv.
Auto Test: Hai să povestim puțin și de mașini. Ce ai condus prima oară?
Daniel Natea: Prima „mașină” a fost un ATV pe care mi l-a cumpărat tata când aveam 14 ani. La 16 ani mi-a luat unul mai puternic, iar la 18 ani mi-a spus că îmi cumpără mașină. Tata a zis că îmi ia un Audi sau un BMW, dar eu voiam Chrysler 300C, iar în Sibiu erau doar vreo două. La început nu prea a fost de acord, zicea că nici nu a auzit de o astfel de mașină și mă tot întreba de unde o să iau piese. I-am zis că altă mașină nu vreau și mai bine mă lipsesc decât să iau altceva. Până la urmă mi-a cumpărat mașina respectivă care avea doar 43.000 de kilometri. Acum are 350.000 de kilometri. Atunci avea 228 de CP, iar azi, după mai multe modificări, are 320 de  CP. Patru ani a fost neagră, după aceea am vopsit-o în carbon, iar înainte de Jocurile Olimpice a fost aurie, pentru că visam la aurul olimpic. Acum este verde. Anul trecut mi-am luat tot un Chrysler, care în Europa se numește Lancia Thema, un model din anul 2014.
Auto Test: Îți plac mașinile spațioase.
Daniel Natea: La mine, spațiul din mașină este o problemă. Nu pot să spun că nu am loc, dar nu pot să merg o mie de kilometri și să stau ca într-o cutie de chibrituri. Așa că mașinile pe care le iau sunt unele în care să mă simt în regulă.
Auto Test: Permisul l-ai luat rapid?
Daniel Natea: Permisul pentru categoria B1 l-am luat din prima. Pe cel de categoria B l-am picat prima oară. Am dat examenul la doar câteva ore după ce am venit de la un concurs din Italia și am luat doar 20 de puncte la testul scris. Eram foarte obosit și nici nu apucasem să citesc mare lucru. Am fost foarte supărat, dar l-am luat a doua oară.
Auto Test: Motocicletele îți plac?
Daniel Natea: Motocicletele nu îmi plac, dar cu ATV-urile este altă poveste, am fost „kamikaze”.
Auto Test: Ce înseamnă asta?
Daniel Natea: Într-o zi eram la țară și mi-a venit ideea să legăm, cu sârmă și ață de baloți, o căruță de ATV. Zis și făcut. Am urcat 12 copii în căruță și am plecat la drum.
La un moment dat eram pe câmp și am prins viteză, într-o curbă, când am frânat brusc, toată lumea a ajuns în șanț. Inclusiv eu! Acum râd, dar atunci am tras o spaimă serioasă (râde).

Foto: arhiva Daniel NATEA

Ivan Patzaichin: „Amiralul” din Deltă

INTERVIU: Helmuth Duckadam – „Apără Duckadam!!! Suntem finaliști!!!”

Florin Răducioiu: „Prima dragoste și prima mașină nu le uiți niciodată”

Bikerul Pele… Balint

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


− 7 = doi