Cupra el-Born: Eco-sportivul

,

Marca de performanță a SEAT, Cupra, și-a lansat primul său model cu zero emisii, bazat pe platforma tehnică electrică a Grupului Volkswagen. Programat să fie comercializat de anul viitor, Cupra el-Born este versiunea de serie a conceptului SEAT el-Born, prezentat în 2019 la Salonul Auto de la Geneva.

Marca spaniolă sportivă Cupra, înființată de SEAT în 2018, a confirmat, pentru anul 2021, lansarea unui model nou, cu motorizare exclusiv electrică. Cupra el-Born este construit pe platforma tehnică MEB a Grupului Volkswagen. În fapt, el-Born a preluat soluția tehnică inaugurată de Volkswagen ID.3, așa că între cele două mașini există deosebiri doar de ordin estetic.
După premiera conceptului SEAT el-Born de la Geneva 2019, echipa de design Cupra a preluat proiectul și a continuat să dezvolte modelul, pentru a pune în valoare și mai mult caracterul cu veleități sport, intrinsec automobilelor electrice, și aspectul atractiv al acestuia. Specialiștii au perfecționat acest model, pornind de la caracteristicile sale dinamice și tehnologia ­modernă ­utilizată. ­Rezultatul este primul model complet electric al mărcii: Cupra el-Born. Acesta este fabricat la fabrica din Zwickau, Germania, alături de Volkswagen ID.3.
Directorul de marketing și vânzări al SEAT și CEO al Cupra, Wayne ­Griffiths, a declarat, cu prilejul prezentării modelului spaniol: „Cupra el-Born reunește toate calitățile mărcii. Prin dezvoltare continuă, am permis trecerea conceptului inițial în următoarea etapă a evoluției. Am demonstrat că vehiculele electrice sunt sportive și, în același timp, perfect adaptate utilizării zilnice, având o autonomie mare”.
Cupra el-Born este echipat cu cele mai noi tehnologii, ce includ, de exemplu, un afișaj pe parbriz (head‑up display) cu funcție de realitate augmentată și un sistem multimedia și de conectivitate complex, cu ecran de 12 inci (305 mm) diagonală. Pe lângă atenția acordată detaliilor și calitatea ridicată a finisării, proiectanții de la Cupra s-au concentrat și pe sustenabilitatea modelului el-Born, prin utilizarea de materiale reciclate la realizarea habitaclului. Cu scaune sport profilate și volan cu tastă pentru setarea sportivă Cupra, pentru rulare dinamică, și butoane pentru selectarea modului de condus, el-Born are calitățile necesare pentru a-și etala caracterul sportiv.
Pentru că utilizează aceeași ­platformă ca și Volkswagen ID.3, model deja lansat, el-Born are, probabil, aceleași caracteristici tehnice și dimensiuni ca și hatchback-ul de clasă medie al mărcii germane. Spunem probabil, pentru că reprezentanții Cupra nu au furnizat, la momentul prezentării noii mașini electrice, decât o singură informație tehnică. Mai precis, una legată de dinamismul automobilului spaniol și anume că sprintează de la zero la 50 km/h, parametru important în oraș, în doar 2,9 secunde. Asta înseamnă că el-Born va avea nevoie de cel mult 6,5 secunde pentru a ajunge la 100 km/h de la startul de pe loc. Ținând cont de datele tehnice ale lui VW ID.3 și de informațiile neoficiale „scurse” de la uzina din Zwickau, Cupra el-Born are patru locuri, motor electric montat pe puntea spate și tracțiune pe roțile posterioare. Dimensiunile mașinii sunt de 4.260 mm lungime, 1.810 mm lățime și 1.550 mm înălțime, cu ampatament de 2.765 mm. Motorul dezvoltă 150 kW (204 CP) și 310 Nm cuplu. Viteza maximă este limitată la 160 km/h, cu autonomie de 425 km, asigurată de un set de acumulatori litiu-ion de 82 kWh, din care 77 kWh utilizabili.
Prețul de bază nu a fost anunțat, dar, raportându-ne la același model Volkswagen, Cupra el-Born va fi cotat la cel puțin 45.000 euro, în Germania.

Foto: SEAT

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


− sapte = 1