Cu sau fără tabletă?

,

Este o întrebare la care Nissan a găsit răspunsul prin conceptul Ariya. De altfel, constructorul japonez consideră că, pentru viitoarele generații de automobile, echilibrul între design, tehnologie și utilitate devine o trăsătură distinctivă. 

Punctul de plecare a fost noul trend în care mașinile au ecrane voluminoase, asemănătoare tabletelor, care „tronează” în mijlocul panoului de bord sau pe acesta. Mai exact, modul în care acestea reușesc să fie utilizate sau urmărite de șofer sau de pasager. În locul unei tablete, crossover-ul electric are un ecran în formă de S care îl desparte, de fapt, la mijloc în două planuri. Privit în secțiune longitudinală ecranul seamănă cu o treaptă sau, în viziunea japonezilor, cu un val amplasat la nivelul zonei instrumentelor de bord similară unei mașini tradiționale. Și se întinde pe mai bine de jumătate din bord.

Aspectul său reflectă noul limbaj de design Timeless Japanese Futurism al Nissan, mai larg exprimat în partea frontală a conceptului. Dar designul orizontal nu a fost ales doar pentru aspectul său inedit.

„Ochiul uman privește natural dintr-o parte în alta atunci când conduceți”, explică Tomomichi Uekuri, senior manager al echipei de inginerie HMI. „Oamenii pot vedea și absorbi mai multe informații dacă sunt expuse pe orizontală. Vizibilitatea periferică funcționează la fel.”

Pe lângă faptul că ochiul uman percepe mai bine informațiile expuse pe ecran, dispunerea acestuia îi permite să o facă dintr-o poziție sigură, iar privirea rămâne foarte aproape de drum. Designerii japonezi numesc acest fapt „engawa”, adică spațiul ipotetic între punctul unde te afli și cel spre care te îndrepți.

Ecranul devine o parte integrantă a planșei de bord, chiar dacă există două ecrane. Informațiile le puteți deplasa sau pot fi glisate între planuri având senzația unui singur ecran. De exemplu, dacă doriți ca direcțiile și harta rutelor dvs. să fie fața volanului, le puteți „trage” acolo. De asemenea, se pot muta înapoi în centru sau puteți „scăpa” de ele atunci când nu mai este nevoie.

Ca și alte părți ale conceptului Nissan Ariya, afișajul este conceput pentru a transmite o impresie complet funcțională. Experiența utilizatorului este demonstrată la un înalt nivel al detaliilor, permițând șoferului să ajusteze fluxul de date afișat în fiecare locație eliminând, astfel, informațiile inutile.

Foto: Nissan

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


noua × 8 =