Cristian Țânțăreanu, farsele și pisicile care dorm pe Bentley

,

„Eu am casă pentru șprițuri”, este una dintre replicile sale favorite. Despre Cristian Țânțăreanu și petrecerile sale faraonice s-a dus vestea în toată România. Zile întregi de distracție, veselie și răsfăț, toate pe cheltuiala omului de afaceri care și-a construit un adevărat paradis în comuna Corbeanca, de lângă București. Cristian Țânțăreanu împlinește în scurtă vreme 75 de ani și continuă să organizeze party‑uri fastuoase, pleacă în vacanțe exotice, dar are și o slăbiciune: animalele. Crește găini și păuni și are un automobil Bentley… special pentru pisici.

La Florența, am parcat aiurea și mi-a ridicat poliția mașina, eu am crezut că mi-a furat-o cineva. M-am dus pe jos să o recuperez de la un garaj aflat la marginea orașului. M-a costat o avere, dar nu am avut ce să fac. Nu puteam să mă duc pe jos la București, în plus era încărcată de cadouri.

Auto Test: Care a fost prima dumneavoastră mașină?
Cristian Țânțăreanu: Dacia 1300, am cumpărat-o în anul 1975, iar banii de avans mi i-a dat o mătușă. Era o mașină tare bună, am condus-o aproape 15 ani. Nici nu știam să-i schimb roata, aflasem doar cum se suflă în jiclor, dar am colindat cu ea toată Europa și nu m-a lăsat niciodată.
Auto Test: Cum ați ieșit din țară? Înainte de 1989 se pleca tare greu…
Cristian Țânțăreanu: Eu am început să lucrez în străinătate încă din anul 1980, am fost reprezentantul unei firme românești în Zarqa, Iordania. Câștigam cinci sute de dolari pe lună, iar cu banii strânși am reușit să mă plimb peste tot, ajutat de un prieten care lucra la Securitate. Să nu crezi că mă lăfăiam în lux: dormeam în mașină, mă spălam prin campinguri, la două sau trei zile, mâncam unde era mai ieftin. Aveam o husă, din aia vărgată, ca o zebră, de la ACR, acopeream mașina, coboram scaunele și mă culcam, dar mă trezeam devreme, să nu mă vadă poliția unde dormeam, că nu îmi dădea voie. Uneori, trăiam cu frica în sân și din pricina localnicilor.
Auto Test: De ce?
Cristian Țânțăreanu: Un român mi-a spus că în Ungaria se fură Daciile și m-a sfătuit să scot pipa de la delcou. Nici nu știam care este, mi-a arătat el. Zis și făcut, dar după aceea nu mai reușeam să o pun îndărăt, că nu mai intra. Domle`, am tras de ea… nimic! Au trecut pe acolo niște români care mi-au arătat cum se face, am avut noroc, altfel eram și acum în același loc.
Auto Test: Ce alte mașini ați mai avut?
Cristian Țânțăreanu: Am mers cu Dacia până în anul 1990, după aceea mi-am luat din străinătate mașini la mâna a doua. Am avut multe… Un văr mi-a trimis din Germania un Audi 100 CC, un model tare frumos, iar după o perioadă am dat un teren pentru două Lada Niva. Să știi că nu dau doi bani pe o mașină, cum o scoți din magazin ai 30 % pagubă, pentru mine investiții sunt casele și terenurile.
Auto Test: Cum nu vă interesează? Am văzut că aveți un Bentley, o mașină tare scumpă…
Cristian Țânțăreanu: Asta are o poveste interesantă. Aveam un amic, director al unei firme de leasing, care îmi zice: „A venit unul, a lăsat cheile și a spus că nu mai poate să o plătească. Mașina are 40.000 de kilometri și o dau în condiții bune. O vrei?”. „O vreau pentru nevastă-mea, să aibă o mașină frumoasă când m-o duce pe ultimul drum, să nu folosească Mercedesul roșu că se face de râs. Își ia o pălărie cu voal și mănuși negre, se face că lăcrimează și mă duce cu o mașină frumoasă”. Eu am glumit, dar după două zile vine fiul meu și îmi pune pe masă cheile de la Bentley. „Bă, ești nebun? Eu am nevoie de Bentley?”. Și am rămas cu mașina! Nu prea merg cu ea, dar are o utilitate. Dorm pisicile pe ea! Eu o conduc de două ori pe an, când mă duc la mare, în restul perioadei stă în garaj. Pisicile profită din plin, stau tolănite pe „acoperișul” mașinii! Mai avem două automobile, pe care le folosim în drumurile de zi cu zi, pe astea și-au făcut culcuș păunii. O dată, când am plecat văd un păun care sare de pe capotă, iar când am dat cu spatele aud: „pac, pac, pac”. Zic: „Ce dracu?”. Și văd că se rostogolește un ou pe parbriz. Nu-i așa că folosesc mașinile la maximum (râde)?
Auto Test: Ați avut incidente pe șosea?
Cristian Țânțăreanu: M-a lovit o „Dacie papuc”, plină cu cărți și ziare. A intrat în mine și apoi a ajuns pe prima bandă unde a intrat în alte mașini. M-au dus la spital să-mi facă investigații. Din această cauză am întârziat la petrecerea organizată la mine acasă, m-au așteptat invitații câteva ore.
Auto Test: V-au plăcut tot timpul petrecerile. Mai organizați?
Cristian Țânțăreanu: Cât este ceasul acum?
Auto Test: 11 și jumătate.
Cristian Țânțăreanu: Peste șase ore începem. M-am obișnuit cu petrecerile și eu, și nevastă-mea. Mai și obosim, dar ce să facem? Ne place! O să ne cânte Ovi (n.r. cântărețul Ovidiu Cernăuțeanu). El trebuia să plece în Norvegia, avea luate bilete de avion, dar a preferat să cânte aici, că-i place mai mult la noi.
Auto Test: Știu că ați pus „tabloidele” pe jar, cu o glumă…
Cristian Țânțăreanu: Într-o zi, mă tot întrebau oamenii ce am pățit. Citiseră pe un site că mi-a recidivat cancerul și că sunt pe moarte. A doua zi, dimineață, mă sună Brancu (n.r. prezentatorul TV Cristian Brancu) și îmi spune să dau o dezmințire, numai că în momentul în care m-au băgat în direct le-am spus, cu voce stinsă, că sunt pe moarte la spital. „Sunt liniștit, a venit preotul și m-a spovedit, nevastă-mea este aici cu un tânăr care o să-mi preia toate afacerile”, exact așa i-am zis. A doua zi a înnebunit presa, pe urmă nu mai puteam să o îndrept.
Auto Test: Deci nu sunteți bolnav. Risipim zvonurile…
Cristian Țânțăreanu: Ei, am răcit puțin acum. Este adevărat că am avut cancer acum zece ani, cinci ani am fost sub supraveghere, dar acum s-a terminat. Am fost norocos că m-am dus la timp la medic, nevastă-mea a insistat, am făcut investigații și după aceea m-am operat.
Auto Test: V-a fost teamă…
Cristian Țânțăreanu: Nu, m-am dus ca „la nuntă”. Eu mă tem doar când am eu de făcut ceva, „aoleo, nu mă descurc”, acolo nu era treaba mea. Trebuia doar să dorm, problemele erau la doctori. M-am operat și când am fost prima oară în Africa de Sud, mi-au pus un stent la inimă.
Auto Test: Cum de v-ați operat tocmai acolo?
Cristian Țânțăreanu: Înainte să plec, doctorul din România m-a avertizat să nu merg în vacanță, dar i-am spus că nu pot să renunț pentru că am dat o groază de bani pe biletele de avion. Am ajuns bine acolo, dar cu o zi înainte să zbor în Zimbabwe un medic mi-a spus că este foarte riscant să călătoresc. Îți dai seama că nu am vrut să ascult, dar argumentele lui m-au făcut să mă răzgândesc. „În Zimbabwe durează o săptămână doar să te scoată la un «capăt de drum», printre lei și hipopotami, nu este de glumă, stai liniștit că dai de belele”. A doua zi m-am dus și mi-a făcut intervenția, dar am pierdut banii pe care îi plătisem pentru rezervările din Zimbabwe și Botswana.

Cristian Țânțăreanu are în garaj un tablou cu… Cristian Țânțăreanu

Auto Test: Mergeți des în vacanțe în locuri îndepărtate?
Cristian Țânțăreanu: Știi cum le aleg? Mă uit pe canalul Discovery și dacă îmi place un loc, acolo mă duc, nu mă interesează distanța. Acum am stat două săptămâni în Africa de Sud și am vizitat Johannesburg, Cape Town, Parcul Kruger. În Parcul Kruger nu erau decât rangerii și animalele. Când am ajuns noi, în prima noapte, au intrat leii în curte și au omorât o antilopă gnu. Noaptea nu ai voie să ieși din casă, riști să întâlnești un leu sau un hipopotam. După aceea am stat o săptămână în Maldive. Îți dai seama ce urâtă mi s-a părut vremea în România, după ce m-am întors de la soare?
Auto Test: Aveți o viață palpitantă…
Cristian Țânțăreanu: Ar fi bine să scriu o carte.
Auto Test: V-ați gândit vreodată serios la această idee?
Cristian Țânțăreanu: Și cum să-i spun? „O viață cu semnul întrebării”? Ar avea succes, ca poante, dar nu mă pasionează ideea. Am avut multe peripeții, multe haioase, am trăit din plin. Nu-mi pare rău și nu regret nimic!

În parcare se aude motorul mașinii care a adus proviziile pentru petrecerea de seară. În casă a început agitația, doar pisicile dorm netulburate, într-un loc liniștit, pe capota unui Bentley care valorează câteva zeci de mii de euro.

Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: Alexandru COSTEA, arhiva personală Cristian ȚÂNȚĂREANU

Publicat în Știri.

Autor

Home Page

Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


unu × = 7