Beetle de nuntă sau dantela din fier forjat

,

O mașină pentru evenimente nupțiale este foarte posibil să reprezinte, încă, pentru mulți, un lucru de bonton. Dar dacă mașina ar avea o caroserie foarte diafană, care să arate ca o dantelă albă? Dacă v-a prins ideea, probabil că vă gândiți acum și la o eventuală trenă…

Totuși ideea „mașinii de dantelă” este veche de peste jumătate de secol. De fapt a fost vorba despre un Wedding Beetle (de nuntă) apărut în capitala Mexico City, în 1968, creația lui Rafael Esparza-Prieto, un talentat sudor și fierar din oraș. La acea vreme „artistul” lucra la un magazin local de piese auto, când șeful său i-a cerut să creeze o caroserie unică, un simbol al afacerii sale, care să fie expus pentru atragerea unor noi clienți.
Iar Esparza-Prieto a folosit platforma unui VW Beetle, pe care a construit din fier forjat alb scheletul vehiculului și a umplut artistic golurile cu modele florale unice și spirale decorative. Efectul era asemeni unei dantele clasice făcută din lasetă (șnur textil subțire), doar că aici s-a folosit sârmă groasă din fier. Proprietarul magazinului auto a fost atât de încântat de munca angajatului său, încât a afișat produsul finit pe o platformă rotativă în afara spațiului comercial unde a atras rapid atenția localnicilor și, mai ales, privirea directorilor de la Volkswagen, de câte ori aceștia mergeau spre noua fabrică din Puebla.
Impresionați de inedita exprimare artistică, cei de la Volkswagen i-au comandat lui Esparza-Prieto să creeze încă două Beetle „de nuntă” înaintea Jocurilor Olimpice din 1968 din Mexico City, iar acestea chiar au putut fi conduse efectiv. Caroseria de sârmă a lăsat mecanica vehiculului complet expusă astfel încât oricare dintre pasageri sau șoferul, și chiar cei aflați în alte vehicule de pe stradă, să poată vedea ce se află sub capota sa.


A fost momentul când sportivi, constructori și pasionați de autovehicule din întreaga lume au privit motorul de 1,5 litri răcit cu aer, care dezvolta 53 de cai putere. Pe măsură ce modelele „dantelă” și-au câștigat popularitatea în timpul jocurilor olimpice, Volkswagen i-a comandat lui Esparza-Prieto alte 20 de creații suplimentare pentru expunerea lor în diferite reprezentanțe din întreaga lume.
Desenele capricioase din metal alb ale mașinii evocau imagini cu trăsura trasă de cai a Cenușăresei și, așa cum sugerează și apelativul mașinii, mașinile au fost împrumutate cuplurilor fericite ca mașini pitorești de evadare pentru ziua lor specială.
După ce Esparza-Prieto a imigrat în California, a construit pe cont propriu încă două Beetle de nuntă, astfel încât împreună cu creația sa originală au existat 23 de mașini în total. Mai mulți alți sudori au imitat lucrările lui Esparza-Prieto și și-au construit propriile versiuni de fier forjat ale mașinii folosind diferite culori și modele.
La ora actuală este rar să vezi un Beetle „de nuntă” pentru că numărul limitat al acestora îi face foarte căutați de colecționari. Pe de altă parte chiar dacă aceste automobile artistice sunt perfecte pentru fotografii după nuntă, totuși nu includ parbriz sau tablă pentru protejarea pasagerilor de vremea dificilă sau de pietricele rătăcite pe carosabil. Adică nu sunt potrivite ca mașini de zi cu zi, dar rămân veritabile piese de artă din fier forjat.

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


noua + = 13