Alexandru Maxim: Fotbal la maxim

,

Alexandru Maxim este noul număr 10 al echipei naționale. Are 30 de ani, dar a jucat doar 39 de partide în tricoul primei reprezentative. În cele două confruntări din luna septembrie a fost titular și a pus umărul la cele patru puncte câștigate de reprezentativa României în Liga Națiunilor. Mirel Rădoi pare să fie selecționerul care a găsit cheia pentru „a deschide” relația cu fotbalistul care s-a transferat în această vară definitiv de la Mainz la Gaziantep, după șase luni în care a fost împrumutat în Turcia.

Povestea noului „decar” al naționalei pare desprinsă dintr-un film. La 17 ani a ajuns la Espanol Barcelona, după câteva zile în care a dat probe la formația catalană. S-a întors în România în anul 2011, la Pandurii Târgu Jiu, iar în 2013 a fost protagonistul unui transfer spectaculos, de 1,5 milioane  de euro, la Stuttgart, după ce a refuzat oferta lui Gigi Becali. După șapte ani în Germania a ajuns în Turcia, la Gaziantep. Aici și-a relansat cariera sub bagheta lui Marius Șumudică. Nu i-a fost greu. Iubește foarte tare mingea de fotbal…
Auto Test: Care este obiectul care nu-ți lipsește din mașină?
Alexandru Maxim: Mingea de fotbal! Este mereu în portbagaj (râde)… Nu știu niciodată unde găsesc un loc pentru o miuță.
Auto Test: La ce vârstă ai luat permisul?
Alexandru Maxim: La 18 ani. Am avut noroc. Eram în vacanță, iar fratele meu a insistat să dau examenul. Sincer, nu prea voiam. Mă gândeam că nu-mi trebuie, dar, recunosc, era și o teamă la mijloc. Iar teama aceasta am simțit-o cu adevărat în momentul în care m-am văzut prima oară, singur, la volan. Până atunci, condusesem doar la școala de șoferi, cu instructorul lângă mine, iar când m-am trezit în prima intersecție, fără nicio persoană în dreapta, care să mă îndrume, am avut emoții.
Auto Test: Care a fost prima mașină?
Alexandru Maxim: Am avut un Audi cu motor bi-turbo de 1,6 litri. Cred că avea aproape 160 de CP.
Auto Test: Preferi o mașină cu cutie automată sau cu una manuală?
Alexandru Maxim: În primii doi ani am condus una cu cutie manuală. Îmi doream să simt, cu adevărat, ce înseamnă să conduc, dar acum prefer cutia automată. Este mult mai comod și m-am obișnuit cu ea.
Alexandru Maxim, gata să participe la un raliu
Auto Test: Care este primul lucru care te interesează la o mașină?
Alexandru Maxim: Primul lucru la care mă uit este designul exterior. Interiorul contează mai puțin, pentru mine. Acum o să fie din ce în ce mai important și cu ce alimentează (râde). Eu cred că mașina pe benzină este prezentul, iar cea pe motorină aparține trecutului. Mașina electrică reprezintă viitorul.
Auto Test: Te-ai încumeta să participi la un raliu, ca pilot?
Alexandru Maxim: Da! Cred că am căpătat ceva ex­periență la volan și sunt convins că ar fi o provocare.
Auto Test: Îți plac mașinile sport?
Alexandru Maxim: Dacă ești norocos să-ți poți permite să-ți schimbi mașina destul de des, cred că depinde de starea de moment. Depinde ce îți dorești în perioada respectivă. Eu am avut norocul să experimentez și mașinile sport, și mașinile mai elegante. Nu am fost niciodată înnebunit numai după un anumit tip de mașină. Vreau să-ți mai spun ceva. Am văzut că se scrie destul de mult că între fotbaliști este o competiție când vine vorba de mașini. Nu este adevărat! Ne mai sfătuim, dar până la urmă este foarte important cum te simți la volan. Nu contează ce cred cei din jurul tău.
Auto Test: Ce ai alege între o mașină de ultimă generație și una de colecție?
Alexandru Maxim: (Râde) Acum am o mașină de ultimă generație, așa că mi-aș dori una de colecție.
„Nu mă vedeam decât jucând fotbal”
Auto Test: Hai să ne întoarcem puțin la fotbal și la primele momente din sport…
Alexandru Maxim: Cred că au fost anii cei mai frumoși pentru că, la vârsta aceea, neavând alte preocupări, gândul meu nu era decât să mă bucur de fotbal. Sunt multe momente petrecute pe suprafețele grele din zgură și bitum din Piatra Neamț. Nu era zi în care să nu fiu pe terenul de fotbal și să nu ating mingea. O făceam cu plăcere și eram, cu adevărat, fericit. Nu mă vedeam decât jucând fotbal, nu mă gândeam că aș putea să fac altceva.
Auto Test: Ce au spus părinții de pasiunea ta?
Alexandru Maxim: Părinții mei mi-au spus că singurul lucru pe care ei nu și-l doresc este ca eu să le reproșez cândva că nu am ajuns unde mi-am dorit din cauza lor. M-au susținut mereu, însă întotdeauna eu luam deciziile care credeam că mă vor face fericit.
Auto Test: Cum a fost perioada petrecută la Espanol Barcelona și cum te-a ajutat?
Alexandru Maxim: Când am ajuns în Spania am realizat că pot face performanță cu adevărat. În țară am avut antrenori foarte buni, care m-au ajutat foarte mult, dar diferența dintre ce se întâmplă la școlile din România și ce este în străinătate este enormă. Cred că a fost perioada care m-a ajutat să mă maturizez cu adevărat, nu doar fotbalistic. Nu a fost deloc simplu să gestionez toate schimbările. Când faci pasul la o echipă puternică în străinătate la o vârstă mai fragedă, ai impresia că-l apuci pe Dumnezeu de picior.
„Noi, românii, suntem mai boemi din fire”
Auto Test: Cum a fost trecerea din România în campionatul german?
Alexandru Maxim: La început a fost dificil, oamenii au fost mai rezervați. Adevărul este că nemții sunt niște perfecționiști indiferent de ceea ce fac și dacă nu reușești să înțelegi și să te adaptezi este foarte greu să reziști. Noi, românii, suntem mai boemi din fire. Să-ți dau un exemplu. În prima zi a fost puțin ciudat să văd jucători care câștigă milioane de euro spălându-și singuri ghetele… Este extraordinar să faci parte din tot ce înseamnă fotbalul în Germania. Nemții nu au ajuns întâmplător campioni mondiali.
Alexandru Maxim a jucat 140 de meciuri în Bundesliga. A înscris 14 goluri și a semnat 27 de pase decisive.

 

 

Lasă un răspuns

(*) Obligatoriu. Adresa de e-mail rămâne privată


noua − = 5